Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Πανεύκολο και πάμφθηνο κάλυμμα θηλασμού!




     Είμαι από τις μαμάδες που θηλάζουν, αλλά που ντρέπονται να θηλάσουν δημόσια χωρίς κάλυψη. Αυτό έχει αποτελέσει για 'μένα μεγάλο εμπόδιο! Όταν βγαίνουμε με παρέα, θα πρέπει να σηκωθώ από το τραπέζι που καθόμαστε και να πάω τέρμα θάλασσα, σε μια ξαπλώστρα ή στο τελευταίο τραπεζάκι και με πολλή προσοχή να δώσω το στήθος μου στο μωρό. Ντρέπομαι πολύ, το παραδέχομαι! Αλλά έχω κι εγώ δικαίωμα στη ντροπή! Να πάω στην τουαλέτα δεν καταδέχομαι, και για θηλασμό στην εκκλησία ούτε λόγος! Το σεντονάκι είναι μια λύση, αλλά όχι για το δικό μου το μωρό, το οποίο τα τραβάει και τα πετάει όλα από πάνω του και μένω ξαφνικά... ακάλυπτη!


     Πριν λίγο καιρό, βρέθηκα έξω σε μια παρέα με μια οικογενειακή μας φίλη, η οποία κι αυτή θηλάζει. Η ώρα περνούσε και ο μπέμπης μου άρχισε να πεινάει. Η παραλία ήταν γεμάτη και της είπα πως ήταν ώρα να φύγουμε για να πάω σπίτι να τον θηλάσω. Εκείνη μου έδειξε το κάλυμμα θηλασμού που είχε αγοράσει στην Αγγλία. Μου έδωσε μάλιστα να το δοκιμάσω και να θηλάσω με αυτό στο τραπέζι! Ε, λοιπόν, έμεινα με το στόμα ανοιχτό! Πρόκειται για ένα βαμβακερό ύφασμα, με μια υφασμάτινη ρυθμιζόμενη ζώνη που φοριέται στο λαιμό και μπροστά μου το ύφασμα να στέκεται ώστε να μπορώ να βλέπω το μωρό και να με βλέπει! Θήλασα με απόλυτη άνεση και με τη διακριτικότητα που ήθελα, έβλεπα το μωρό και με έβλεπε κι αυτό και φυσικά... πήρα μέτρα για να φτιάξω κι εγώ ένα!

     Υπήρχε, όμως ένα πρόβλημα: ποιό ήταν αυτό το υλικό που κρατούσε το ύφασμα ανοιχτό ώστε να έχω οπτική επαφή με το παιδί; Παιδεύτηκα, αλλά το βρήκα! Είναι η θαυματουργή μπανέλα! Όσες, λοιπόν, μανούλες νιώθετε όπως εγώ, πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε πως θα φτιάξετε το δικό σας κάλυμμα θηλασμού, πανεύκολα και πάμφθηνα!!


Τα υλικά που χρησιμοποίησα:
  • Μια υφασμάτινη βαμβακερή πάνα για μωράκια, από αυτές που έχετε (φροντίστε να είναι είτε εμπριμέ ή αν είναι μονόχρωμη να μην είναι διαφανής)
  • Μπανέλα πλαστική, μήκους 1,50 μ. (εγώ τη βρήκα 1,10€ το μέτρο και πήρα 2 μέτρα για να πειραματιστώ)
  • Ασορτί βαμβακερή κλωστή
  • Ψαλίδι για υφάσματα
  • Μεζούρα
  • Σίδερο
  • Ραπτομηχανή




Πως το έφτιαξα:

1. Πήρα τη μία πλευρά της πάνας (αν είναι τετράγωνη η πάνα, παίρνετε όποια πλευρά θέλετε, αν είναι μακρόστενη παίρνετε μία από τις δυο μεγάλες πλευρές), τη δίπλωσα προς τα μέσα και την καρφίτσωσα έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τούνελ, φάρδους 0,5 εκ. μεγαλύτερου από τη μπανέλα, ώστε να την περάσω με άνεση από μέσα. Γάζωσα με οδηγό τις καρφίτσες. Δεν ξήλωσα την παλιά ραφή, αλλά την άφησα και γάζωσα λίγο πιο πάνω από αυτήν.




2. Έκοψα 3 κομμάτια μπανέλας, μήκους περίπου 42 εκατοστών το καθένα. Δοκίμασα αρχικά με κομμάτι 50 εκ. αλλά όταν το δοκίμασα, μου φάνηκε πολύ μεγάλο. Δοκίμασα, επίσης, με ένα κομμάτι μπανέλα, αλλά ήταν πολύ λεπτή και δε στεκόταν όπως στα καλύμματα του εμπορίου. Έτσι, δοκίμασα με 2,3 και 4 κομμάτια και με τα 3 μου φάνηκε πολύ καλό το αποτέλεσμα. Σας προτείνω να πειραματιστείτε κι εσείς ανάλογα με τη μπανέλα που θα βρείτε. Σε ξένες σελίδες είδα πως χρησιμοποιούν μπανέλα μεταλλική με υφασμάτινη επένδυση, όπως αυτή στα σουτιέν.




3. Πέρασα και τις 3 μπανέλες μαζί και τις τοποθέτησα στο κέντρο του τούνελ. Αυτό το βεβαίωσα μετρώντας το ύφασμα που περίσσευε αριστερά και δεξιά από τις άκρες της μπανέλας και ήταν ίσο. Καρφίτσωσα το σεντόνι σύρριζα αριστερά και δεξιά για να τις σταθεροποιήσω.




4. Γάζωσα κάθετα στις μπανέλες 3-4 φορές, πατώντας και το κουμπί του όπισθεν γαζώματος.




Είδα, όμως, πως οι μπανέλες έπαιζαν επειδή είχα κάνει αρκετά μεγάλο το τούνελ και τη μια στέκονταν καλά και την άλλη γυρνούσαν ανάποδα και κάναν κούρμπα! Έτσι πάτησα άλλο ένα γαζί, πιο πάνω από το αρχικό, σύρριζα στη μπανέλα.




5. Έπιασα την από κάτω πλευρά και έκοψα το αρχικό γύρισμα.




6. Έκοψα από το ύφασμα μια λωρίδα, πάχους περίπου 10 εκατοστών. Με αυτή τη λωρίδα θα φτιάξω τη ζώνη για το λαιμό. Πήγα στη σιδερώστρα και δίπλωσα προς τα μέσα τις δυο μεγάλες πλευρές της λωρίδας, ώστε να συναντιούνται ακριβώς στη μέση. Τις σιδέρωσα προσεκτικά.




Έπειτα, δίπλωσα ξανά τη λωρίδα στη μέση και την πέρασα με ένα γαζί περιμετρικά. Η ζώνη μου είναι έτοιμη.





7. Τώρα είναι το σημαντικό και όλο το κόλπο για να στέκεται η μπανέλα σωστά και να μην πέφτει. Παίρνετε τη μια άκρη της λωρίδας και την τοποθετείτε κάθετα πάνω στη μία άκρη της μπανέλας. Γαζώνετε από πάνω και από κάτω από τη μπανέλα πολλαπλά γαζιά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να στέκεται η μπανέλα όμορφα. Σε σελίδες του εξωτερικού είδα πως γαζώνουν τη ζώνη δίπλα από τη μπανέλα, αλλά καθώς το δοκίμασα, δεν είχε επιτυχία και η μπανέλα έπεφτε! Η πωλήτρια μου είπε, ακόμη, πως μπορώ να γαζώσω και πάνω στη μπανέλα χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει η βελόνα, αλλά εγώ το φοβήθηκα. Σε ξένα tutorials είδα πως, όσες χρησιμοποιούν τη μπανέλα με την επένδυση που σας προείπα, τη γαζώνουν με γαζί ζικ-ζακ απευθείας πάνω στο ύφασμα, χωρίς να δημιουργούν τούνελ. Εγώ προτίμησα την ασφαλή οδό. Επανέλαβα και από την άλλη μεριά, αφού πρώτα το δοκίμασα στο λαιμό μου και τοποθέτησα καρφίτσες στο ύψος που με βόλευε. Το υπόλοιπο της ζώνης το άφησα να κρέμεται, μήπως και θελήσω κάποια στιγμή να το κάνω ρυθμιζόμενο, αλλά εσείς μπορείτε απλώς να το κόψετε.




     Τώρα σχημάτισα μια ζώνη για το λαιμό, η οποία είναι σταθερή. Μπορείτε, όμως να φτιάξετε μια ρυθμιζόμενη ζώνη, αγοράζοντας τα ειδικά κρικάκια και ράβοντας μια μεγάλη λωρίδα ζώνης από αριστερά και μια μικρότερη από δεξιά, μέσα στην οποία θα φυλακίσετε με γαζί το ένα κρικάκι σε σχήμα D. Εγώ το βιαζόμουν το κάλυμμα και το έφτιαξα σταθερό. Μπορώ να πω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα και με έχει βολέψει.




     Το χρήσιμο αυτό πανάκι, αν το αγοράσετε, κοστίζει γύρω στα 20€, ενώ εμένα μου στοίχισε μόλις 1,50€! Πλέον θηλάζω όπου και αν πηγαίνω, στην παραλία, στην καφετέρια, στην εκκλησία, χωρίς κανένα πρόβλημα! Μάλιστα, το κάλυμμα βοηθάει το μπέμπη να συγκεντρώνεται στο θηλασμό και να μην αποσπάται συνεχώς η προσοχή του από τα πολλά ερεθίσματα! Όσο για την οπτική επαφή, είναι πολύ απολαυστικό να γέρνω το κεφάλι μου, να κοιταζόμαστε στα μάτια και να μου γελάει!!! Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Ακόμη και αν είστε αρχάριες στο ράψιμο, είναι ένα πανεύκολο project το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε! Μπορείτε, ακόμη, να προσθέσετε τρέσα στο κάτω μέρος ή να κεντήσετε κάτι. Εγώ ακόμη ούτε ένα γαζάκι δεν έχω κάνει!


Πώς σας φαίνεται; Πιστεύετε είναι κάτι που θα σας βολέψει;
Δοκιμάστε το και πείτε μου τις εντυπώσεις σας!!!



Copyrighted.com Registered & Protected 
EOGT-JDC3-JPD7-IAUI

16 σχόλια:

  1. Το έχω κι εγω αυτό το κάλυμμα, μόνο που το δικό μου ειναι από την Αμερική! Δεν υπήρχε στην Ελλάδα το 2010 που γέννησα τη μεγάλη κόρη μου! Με είχε βολεψει απίστευτα γιατί θηλαζα παντού χωρίς να με βλέπουν και ταυτόχρονα έβλεπα το μωρακι μου χωρίς αυτό να σκάει (όπως θα συνέβαινε αν το είχα κουκουλωσει με σεντόνι)! Τοτε κοστιζε περιπου $45! Μπράβο που το έφτιαξε μόνη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 45$! Απίστευτο!! Τελικά είμαστε πίσω σε πολλά πράγματα που δεν θα έπρεπε!!

      Διαγραφή
  2. Φανταστική ιδέα!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα !Δεν είχα καν σκεφτεί πως μπορώ
    να το φτιάξω μόνη μου.Την μπανέλα πρέπει να την έχεις σε μικρά κομμάτια ή
    και με ένα ενιαίο κάνεις την δουλειά σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η μπανέλα είναι αρκετά σκληρή, τη βάζεις σε ένα κομμάτι. Αν είναι σαν τη δική μου, τη βάζεις σε 3 χωριστά κομμάτια, το ένα πίσω από το άλλο. Αν απλώς τσακίσεις τη μπανέλα στα 3 χωρίς να την κόψεις, θα σου φουσκώνει πολύ στις άκρες!! Δοκίμασέ την και περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  3. Σε παραδέχομαι βρε κορίτσι για μίαν ακόμη φορά!! Εύγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο!!!
    πολύ αναλυτικό tutorial!
    ευχαριστούμε πολύ!

    προς το παρόν βολευόμαστε με ένα μεγάλο, βαμβακερό φουλάρι , αλλά καθώς θα αρχίσει να μεγαλώνει και να ζωηρεύει, μάλλον θα μας χρειαστεί και θα το δοκιμάσω

    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξία μου χαίρομαι που το βρίσκεις αναλυτικό!! Προσπαθώ να τα γράφω με λεπτομέρειες για να μη μένουν απορίες σε όποιον τα δοκιμάζει! Με το καλό να το φτιάξεις! Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  5. Μπραβο βρε Ευτερπη εισαι φοβερη, χρυσοχερα!!! πολυ ωραιο το εκανες!!!!! enjoy τωρα!
    Nεκταρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νεκταρία μου σ' ευχαριστώ! Χάρη σ' εσένα τα κατάφερα!! Το ευχαριστιέμαι πολύ, όπως κι εσύ!! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ καλή ιδέα.Αλλά δεν ντρέπομαι ιδιαίτερα όταν θηλάζω,θεωρώ ότι κάνω το αυτονόητο για το μωρό μου.Αν τα καταφέρω πάντως θα το προσπαθήσω το σεντονάκι,ευχαριστώ.
    alexandra alexiou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικη ιδεα!!! Θα το φτιαξω κι εγω μεσα στη βδομαδα. Αναλυτικες κ κατανοητες οι οδηγιες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου φάνηκαν αναλυτικές οι οδηγίες! Αν χρειαστείς κάτι να που πεις! Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή
  8. Καλησπερα! Πολυ χρησιμες οδηγιες! Μπορεις να μου πεις που βρισκουμε μπανελες και ποσων εκατοστων πρεπει να ειναι το φαρδος τους, αν εχει σημασια. Το μωρακι μου ειναι 5 μηνων, πιστευεις απο την εμπειρια σου θα δυσκολευτει να το δεχτει, σκεφτομαι μηπως ασφυκτιει μεσα εκει. Ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Μπανέλα θα βρεις με το μέτρο σε είδη ραπτικής! Το φάρδος που χρησιμοποίησα ήταν 1 εκ. περίπου αλλά δεν το επέλεξα, απλώς αυτό βρήκα! Τώρα το αν θα το δεχτεί, είναι στο μωρό, αλλά πιστεύω ότι όσο πιο νωρίς το ξεκινήσεις τόσο πιο εύκολα θα το δεχτεί! Εμένα επειδή κουνιέται πολύ, με το ένα χέρι το θηλάζω και με το άλλο τον αγκαλιάζω έξω από το κάλυμμα, οπότε κρατάω έτσι και το κάλυμμα στη θέση του! Σου προτείνω να αγοράσεις όσο πιο δροσερό και διαπνέον ύφασμα μπορείς, για να μην ασφυκτιά το παιδί, αν και εγώ χρησιμοποίησα μια χειμωνιάτικη βαμβακερή πανούλα για να το φτιάξω, αλλά εγώ το χρησιμοποίησα κυρίως χειμώνα! Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips