Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Πως να μείνετε θετική σε έναν κόσμο μίζερο #2: Aποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους!




Η λέξη "τοξικός" φαντάζομαι πως ήδη σας φέρνει στο μυαλό συγκεκριμένα άτομα, ακόμη και αν την ακούτε για πρώτη φορά. Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που απομυζούν την ενέργειά σας, που καταπατούν τον ενθουσιασμό σας, που σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τον ίδιο σας τον εαυτό, που η παρουσία τους και μόνο σας πνίγει. Είναι οι άνθρωποι που ζουν παρασιτικά εις βάρος των άλλων, και δεν εννοώ σε οικονομικό, αλλά σε συναισθηματικό επίπεδο.

Ο τοξικός άνθρωπος έχει άλυτα ψυχολογικά θέματα και κενά, τα οποία προσπαθεί να καλύψει από την επαφή του μαζί σας. Όσο εκείνος ρουφάει ένα υποκατάστατο ικανοποίησης (γιατί ποτέ δεν μπορεί να είναι πραγματική ικανοποίηση το να ζεις εις βάρος κάποιου άλλου) εσείς νιώθετε την αρνητικότητα στον αέρα και σίγουρα δεν είναι για καλό σας!

Μετά από σκέψη, διέκρινα τους τοξικούς ανθρώπους σε έξι διαφορετικές κατηγορίες, αναλόγως με ποιον τρόπο που λειτουργούν:

1) Ο αγνώμων. Μπορεί να έχει φοβερό σύζυγο, τέλεια δουλειά, φανταστική οικογένεια, να είναι όμορφος, επιτυχημένος και ένα σωρό άλλα. Αλλά θα κάτσει να κλαίγεται για όσα δεν έχει (και συνήθως τυχαίνει να τα έχετε εσείς). Εκτός του ότι σας σπάει τα νεύρα με την αγνωμοσύνη του, σας κάνει να νιώθετε και τύψεις που έχετε πτυχίο Πανεπιστημίου ενώ εκείνος αποφοίτησε από ΤΕΙ. Μάλιστα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι μιζεριάζει κυρίως για πράγματα, τα οποία δεν αποκτήσατε εκ φύσεως ή κατά τύχη, αλλά για τα οποία δουλέψατε σκληρά!




Τι να κάνετε: Μην εμπλακείτε σε συζητήσεις τύπου "γιατί δεν εκτιμάς όσα έχεις;". Είναι μια συζήτηση που δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά. Απλώς δείτε τον αγνώμονα σαν μια υπενθύμιση του πόσο ευλογημένοι είστε, ευχαριστείστε το Θεό για όσα σας έχει προσφέρει ως τώρα και προχωρήστε παρακάτω. Θα βρεθεί κάποιος άνθρωπος που να παίρνει χαρά τόσο από τις χαρές της ζωής του όσο και από τις δικές σας χαρές.


2) Ο απαισιόδοξος. Πάντα έχει σιγουράκι την αποτυχία. Πάντα πιστεύει ότι θα βρέξει την Κυριακή, ότι θα αποτύχει στις εξετάσεις ή στη συνέντευξη για δουλειά, ότι τίποτε δεν πρόκειται να πάει καλύτερα σε αυτή την κοινωνία. Άντε να του πεις ότι πιστεύεις πως όλα θα πάνε καλά!!! Διστάζεις να του εκμυστηρευτείς οτιδήποτε, αφού φέρνει την καταστροφή σε κάθε θέμα. Τον ρωτάς για τη λύση και σου μιλάει για το πρόβλημα. Η ιδέα σας ποτέ δεν είναι καλή, θα αποτύχει, θα γίνετε ρεζίλι, θα χάσετε κι αυτά που έχετε. Κάθε τι νέο είναι πονοκέφαλος, είναι βουνό, είναι πρόβλημα.





Τι να κάνετε: Ποτέ μην εκμυστηρεύεστε πράγματα στον απαισιόδοξο άνθρωπο. Ειδικά αν έχετε μια καινούργια ιδέα ή θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο. Εκτός του ότι θα σας νευριάσει, είναι πολύ πιθανό να σας τσακίσει τα φτερά πρωτού καν τα ανοίξετε. Μπορείτε να του μιλήστε σε χρόνο αόριστο, αφού ήδη έχετε κάνει αυτό που θέλετε. Θα είναι πολύ αργά τότε να σας επηρεάσει.


3) Ο ανταγωνιστικός. Και μιλάμε για την κακή έννοια του ανταγωνισμού. Ο θάνατός σου η ζωή μου. Εκείνος είναι ψηλότερος, χαχα, είσαι λίγο στούμπος. Εκείνου το παιδί μίλησε πιο γρήγορα, χαχα, μάλλον το δικό σου δεν είναι και τόσο έξυπνο. Εκείνη έχει πιο μακριά πόδια, χαχα, είσαι σίγουρη πως θες να βάλεις φούστα; και πάει λέγοντας. Είναι σαν να έχεις έναν σαμποτέρ μέσα στη ζωή σου. Αρχίζεις κι εσύ να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, τις ικανότητές σου, τις δυνάμεις σου. Ο ανταγωνιστικός άνθρωπος, στην πραγματικότητα, νιώθει μειονεκτικά δίπλα σου και ψάχνει συνεχώς να βρει τα αδύναμα σημεία σου για να σε γεμίσει ανασφάλειες και να νιώσει ο ίδιος καλά με τον εαυτό του.




Τι να κάνετε: Διώξτε από τη ζωή σας όσο πιο μακριά μπορείτε τον ανταγωνιστικό άνθρωπο. Ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε εσάς, ούτε τον εαυτό του. Πλησιάστε ανθρώπους που να σας σέβονται έτσι όπως είστε, με όλα τα λάθη και τα σωστά σας.


4) Το-κέντρο-του-κόσμου. Είναι τα γενέθλιά σας; Δεν έχει σημασία! Θα βρει τον τρόπο να ασχολούνται όλοι μαζί του! Αρραβωνιάζεστε; Είναι η κατάλληλη στιγμή να πει σε όλους πως είναι έγκυος! Παντρεύεστε; Θα σκάσει μύτη μεθυσμένος και θα δώσει παράσταση! Γεννήσατε; Περνάει πολύ δύσκολη φάση και θέλει την αμέριστη συμπαράσταση όλων (και τη δική σας!). Θέλετε μια εξυπηρέτηση από κάποιον; Ναι αλλά θέλει κι εκείνος και η δική του ανάγκη είναι μεγαλύτερη από τη δική σας! Ο άνθρωπος που θέλει να είναι το κέντρο του κόσμου, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούν να ασχολούνται όλοι μαζί του και να βάζουν τις ανάγκες του χαμηλότερα από τις δικές τους.




Τι να κάνετε: Απλώς αγνοήστε τον. Δεν είναι κακός, είναι κακομαθημένος. Κοιτάξτε τη δουλειά σας και όποτε νιώθετε ότι θέλετε να προσφέρετε σε αυτόν, κάντε το απλόχερα. Μα μόνο όταν το θέλετε κι εσείς.


5) Ο κολιτσίδας. Είναι ο άνθρωπος που νομίζει ότι είναι άντρας σας και λειτουργεί λες και έχετε σχέση, ενώ στην πραγματικότητα κάνετε που και που παρέα. Σας κρατάει μούτρα επειδή δεν του τηλεφωνήσατε, σας ζητάει το λόγο γιατί βγήκατε με άλλη παρέα και όχι με αυτόν, σας βομβαρδίζει με τηλεφωνήματα, σας έχει πάνω από όλους και από όλα αλλά με τις ανάλογες απαιτήσεις. Αν για λίγο του κάνετε τα χατήρια, παίρνει αέρα και δεν ξέρει τι ζητάει! Θέλει να είστε συνέχεια μαζί, προτιμάει να μην έχετε σύντροφο, αφού κανένας δεν είναι αρκετά καλός για εσάς (έτσι τον συμφέρει να λέει). Ο άνθρωπος-αγκαζέ σας βγάζει έξω από τα ρούχα σας και σας κάνει να νιώθετε και τύψεις που δεν είστε "εντάξει" μαζί του. Η στάση του σας πιέζει αφόρητα και κάθε λίγο ψάχνετε δικαιολογίες για να τον αποφύγετε. Βασικά, δε φταίει αυτός. Είναι που νιώθει το περιβάλλον του ανεπαρκές, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ψάχνει κάποιον για να πιαστεί. Εσείς, όμως, τι φταίτε;




Τι να κάνετε: Βρείτε τη δύναμη και κόψτε του τον αέρα. Θα παρεξηγηθεί, θα σας κρατήσει μούτρα και μετά θα το πάρει απόφαση και θα είστε μακριά κι αγαπημένοι. Να είστε ευγενικοί, τυπικοί και να του αφιερώνετε χρόνο όποτε εσείς το θέλετε. Μην μπαίνετε σε διαδικασία να του απολογήστε όποτε σας ζητάει το λόγο. Αντ' αυτού, αναζητήστε ανθρώπους που έχουν κι άλλες παρέες, που σέβονται το ότι κι εσείς έχετε κι άλλες παρέες και δεν κρέμονται από πάνω σας.


6) Ο ξερόλας. Έχει τη λύση σε κάθε πρόβλημά σας. Επιμένει να τον αφήσετε να κάνει αυτός τη δουλειά, γιατί θα την κάνει καλύτερα. Είστε πάντα ένα βήμα πίσω, αφού, (μα δεν το έχετε καταλάβει;) ξέρει περισσότερα από έσας. Πάντα. Για όλα. Μα πως το έκανες έτσι αυτό; Μα γιατί είπες έτσι σε αυτόν; Αυτό δε γίνεται έτσι, αλλά ΕΤΣΙ. Μα τίποτα δεν μπορείς να κάνεις σωστά χωρίς εμένα; Επιμένει πεισματικά να ακολουθήσεις τη συμβουλή του και αν τολμήσεις και δεν την ακολουθήσεις και αποτύχεις, εντάξει, του έχεις δώσει Αμβροσία να πιει!!! Φοράει εκείνο το ειρωνικό χαμόγελο που φωνάζει: "Στα 'λεγα εγώ, αλλά εσύ δεν άκουγες!!!"




Τι να κάνετε: Να ακούτε και καμιά συμβουλή. Μερικές φορές όντως ξέρει περισσότερα! Να ακούτε αλλά στο τέλος να κάνετε αυτό που θα αποφασίσετε εσείς. Η ευθύνη, οι επιπτώσεις αλλά και η επιτυχία ή η αποτυχία των επιλογών σας, θα πρέπει να βαραίνουν εσάς και μόνο!!


Συμπέρασμα: Οι τοξικοί άνθρωποι βρίσκονται παντού. Μπορεί να είσαι ο γονιός σας, η φίλη σας, ο συνάδελφος, το αφεντικό, η πεθερά, ο σύντροφός σας (νομίζω αυτή είναι η δυσκολότερη όλων των περιπτώσεων). Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόκειται να αλλάξουν επειδή εσείς θα τους βοηθήσετε, ούτε επειδή θα τους κάνετε παρέα. Μπορεί να αλλάξουν αν το θελήσουν μόνοι τους κάποια στιγμή, αλλά αυτό δεν υπάρχει λόγος να σας απασχολεί. Ασχοληθείτε με τη ζωή σας, δημιουργήστε έναν θετικό περίγυρο, από άτομα που σας σέβονται και σας ταιριάζουν. Με όλους τους άλλους μπορείτε να είστε απλώς μακριά κι αγαπημένοι!




Η δεύτερη συμβουλή μου, λοιπόν, για να μείνετε θετική σε έναν κόσμο μίζερο είναι:

9 σχόλια:

  1. Ωχ ..πολύ πολύ δύσκολο Τριανταφυλλένια μου!!
    Ειδικά όταν πρόκειται για συγγενείς που δεν μπορείς να τους
    ''βγάλεις'' από την ζωή σου!

    Με φίλους ή απλά γνωστούς, κάτι μπορεί να γίνει!!
    Αλλά οι τοξικοί συγγενείς είναι ένα είδος ''σταυρού''...
    Και δυστυχώς ώρες ώρες δεν έχεις καν την θέληση η την αντοχή .
    .'έστω να προσευχηθείς για αυτούς!

    Αλλά έχει ο Θεός που λένε!!!
    Εμείς συνεχίζουμε να σκεπτόμαστε θετικά ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις πολύ δίκιο και συμφωνώ για το ¨σταυρό"!! Οι τοξικοί συγγενείς είναι η πιο δύσκολη κατηγορία, γιατί θέλοντας και μη, έρχεσαι σε συχνή επαφή μαζί τους! Όσο μπορούμε τυπικοί, μακριά κι αγαπημένοι! Και την ευχή! Να προστατεύσουμε τον εαυτό μας!!!

      Διαγραφή
  2. Αχ, κ εγω για τους συγγενείς , πεθερικά κ τέτοιους θα σου έλεγα που δεν είναι εύκολο να τους απο φεύγεις......πολυ καλή η αντάρτηση σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ευαγγελία μου! Είναι σχεδόν ανέφικτο (και κατά τη γνώμη μου αγενές) να αποφεύγεις τελείως του τοξικούς συγγενείς! Μπορείς, όμως, να είσαι περισσότερο τυπικός και να μην ανοίγεσαι από καρδιάς σε θέματα που ξέρεις πως θα σε γεμίσουν... τοξικότητα!!!

      Διαγραφή
  3. Ειρήνη μου σε ευχαριστώ πολύ!!!! Τρέχω να διαβάσω την ανάρτησή σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, ένας τρόπος είναι να τους λέμε ότι είναι σωστά αυτά που λένε (κι ας μην είναι), να τους χαμογελάμε (κι ας μας είναι δύσκολο), γενικά να τους αντιμετωπίζουμε ως άτομα που χρειάζονται την αγάπη μας (γιατί δύσκολα τη βρίσκουν, επειδή ακριβώς είναι δύσκολοι άνθρωποι). Και δυστυχισμένοι κατα βάθος. Ταυτόχρονα, με την κατανόηση που τους δείχνουμε, δεν τους αφήνουμε να χαλάσουν την ζαχαρένια μας σε καμία περίπτωση! Cool! Δεν συγχιζομαστε με τίποτα. Και δεν πρέπει! Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που άφησες το σχόλιό σου και εμπλούτισες την ανάρτηση αυτή με τις δικές σου απόψεις! Έχεις δίκιο, συνήθως αυτά τα άτομα είναι που έχουν περισσότερη ανάγκη από αγάπη και κατανόηση! Είναι μια καλή εναλλακτική αυτή που μας γράφεις, σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάποιον!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips