Σάββατο 17 Μαΐου 2014

7 στρατηγικές για να κάνετε τη μέρα σας παραγωγικότερη



Ξετρύπωσα και σας μετέφρασα (μετά από αρκετές μεταμεσονύχτιες συνεδρίες) αυτό το υπέροχο άρθρο, γραμμένο από τη Natalie Klejwa, το οποίο προσωπικά με επηρέασε πολύ θετικά και το βρήκα εξαιρετικά χρήσιμο! Το κείμενο το βρήκα στη σελίδα Keeper of the home... Κρατήστε σημειώσεις!!!


"Έχετε ποτέ ξυπνήσει το πρωί κατακλυσμένη από όλα αυτά που πρέπει να κάνετε εκείνη τη μέρα; Θέλετε να κουκουλωθείτε μέχρι πάνω και να προσποιηθείτε πως όλα αυτά τα άπλυτα ρούχα, η βρώμικη κουζίνα και εκείνα τα πεινασμένα παιδιά ΔΕΝ σας περιμένουν; Έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση τόσες φορές, που δεν μπορώ καν να τις μετρήσω.

Άλλα, πάλι, πρωινά είχα την εμπειρία να ξυπνάω ξεκούραστη και γεμάτη γαλήνη, σε ένα ήσυχο σπίτι, μια καθαρή κουζίνα και μια διαχειρίσιμη ρουτίνα να με περιμένει. Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά; Θα το μάθετε σε αυτό το ποστ!


1. Κάντε μια καλή αρχή (ξεκινώντας από το προηγούμενο βράδυ!)

Τριά είναι τα κλειδιά για ένα υπέροχο πρωινό.

Ένας καλός 8ωρος ύπνος το προηγούμενο βράδυ
Είμαι έγκυος στο ένατο παιδί μας, επομένως πέρασα πολλές άγρυπνες νύχτες τα προηγούμενα 18 χρόνια. Δεν πρόκειται να έχετε πάντα το Νο.1, επειδή απλούστατα δεν εξαρτάται από εσάς! Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι που μπορεί να σας δελεάσουν να έχετε το φως αναμμένο όλο το βράδυ! Πάντα μετανιώνω για αυτά τα ξενύχτια την επόμενη ημέρα. Είναι πολύ καλύτερο για το σώμα μας, το μυαλό μας και το πνεύμα μας να πέφτουμε για ύπνο στις 10.00 το αργότερο. Ο ύπνος πριν τα μεσάνυχτα είναι ο καλύτερος, οπότε αρπάξτε τον όποτε μπορείτε! Ως τις 6.00 το επόμενο πρωί, θα νιώθετε τέλεια και θα είστε σε θέση, από θέμα ενέργειας και ενθουσιασμού, να αποδώσετε πολύ περισσότερο (ένα φλιτζάνι καφέ δε βλάπτει, επίσης!).

Ένα μαζεμένο σπίτι
Κάντε το γενικό συμμάζεμα, μέρος της ρουτίνας των παιδιών πριν πέσουν για ύπνο. Μπορείτε είτε να αναθέσετε αρμοδιότητες σε κάθε παιδί, είτε να σαρώσετε όλοι μαζί το σπίτι, σαν μια μεγάλη ομάδα, συμμαζεύοντας οτιδήποτε πιάσει το μάτι σας. Δεν παίρνει πολύ ώρα και, ναι, κάνει μεγάλη διαφορά όταν το πρωί μπορείς να δεις το πάτωμα! Ένας καλός φίλος κάποτε μου είχε δώσει αυτή τη συμβουλή: "Μπορεί το σπίτι σου να είναι βρώμικο, αν όμως το πάτωμα είναι καθαρό και μαζεμένο, τότε το σπίτι σου θα δείχνει επίσης καθαρό και μαζεμένο."

Ώρα για προσευχή
Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας. Οι γυναίκες μου έχουν πει, "Αυτό είναι τόσο τυπολατρικό». Είναι τυπολατρικό να τρώμε τρία γεύματα την ημέρα; Όχι, το κάνουμε γιατί μας κρατάει ζωντανούς και το λαχταράμε. Είναι μέρος της ζωής. Είναι τυπολατρικό να παίρνουμε τακτικά τον καλύτερο μας φίλο και να του ανοίγουμε την καρδιά μας; Φυσικά και όχι. Το κάνουμε επειδή οι σχέσεις είναι σημαντικές για εμάς, επειδή έτσι μας έπλασε ο Θεός και επειδή τέτοιες σχέσεις τις αποζητάμε.

Αν είστε Χριστιανός, το πνεύμα σας χρειάζεται τροφή για να να αναπτυχθεί και να μείνει υγιές. Τρεφόμαστε με το Θείο Λόγο. Η ψυχή σας έχει ανάγκη από αυτή τη σχέση με το Δημιουργό. Προσευχόμαστε για να ενισχύσουμε την πίστη μας και για να έρθουμε σε επαφή με το Θεό, καθώς και για να Τον παρακαλέσουμε για όσους αγαπάμε (σ.σ. αλλά και για όσους δεν αγαπάμε!)

Η χαρά σας θα είναι πολλαπλάσια αναλογικά προς το χρόνο που θα επενδύσετε τρέφοντας το πνεύμα σας και απολαμβάνοντας την επαφή με τον Κύριο. Δεν το κάνουμε επειδή "έτσι είναι ο κανόνας". Το κάνουμε επειδή αυτός είναι ο τρόπος για την απόλυτη εσωτερική χαρά και ικανοποίηση. Είναι η χριστιανική απόλαυση!

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είστε πάντα σε θέση να αφιερώνετε χρόνο με τον Κύριο χωρίς διακοπή. Υπάρχουν περίοδοι, όπου θα χρειαστεί να "αρπάξετε" σκόρπιες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρα... Αγία Γραφή ανοιχτή στον πάγκο... ίσως ένα μικρό προσευχητάριο έτοιμο και διαθέσιμο. Αγαπώ αυτούς τους οδηγούς προσευχής, ειδικά όταν είμαι λεχώνα και το μυαλό μου είναι κουρκούτι από τη στέρηση ύπνου. Το θέμα είναι, να περάσουμε λίγο χρόνο με το Σωτήρα μας. Είναι πολύ σημαντικό για μια υγιή ζωή.

2. Περιορίστε τους περισπασμούς
Υπάρχουν πολλοί δελεαστικοί τρόποι για να χάσετε την ώρα σας, οι οποίοι ζητούν την προσοχή σας, ελπίζοντας απλώς να κλέψουν τον πολύτιμο χρόνο σας και να σας καθηλώσουν.
  • Η τηλεόραση
  • Το σερφάρισμα στο ίντερνετ (αυτό που δεν έχει σκοπό κι αιτία)
  • Τα τηλεφωνήματα άσκοπης και ακατάπαυστης φλυαρίας
  • Τα ψώνια που γίνονται καθαρά για διασκέδαση (συμπεριλαμβανομένης και της αναζήτησης στο διαδίκτυο)
  • Η αφομοίωση κάθε ανούσιας καινούργιας μικρολογίας στο Facebook
  • Το άσκοπο διάβασμα (γυναικείων περιοδικών, ρομάντζων, άλλης ανούσιας ψυχαγωγίας)
  • Συμπληρώστε το κενό... επειδή θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε για μέρες αυτή τη λίστα

Σημαντική σημείωση εδώ: Όλοι έχουμε κάνει τα παραπάνω. Άνθρωποι είμαστε. Και δεν προσπαθώ να σας τη σπάσω... απλώς αναφέρω ένα γεγονός. Αν σπαταλάτε σημαντικό μέρος του 24ώρου αφιερώνοντάς το σε αυτές τις δραστηριότητες, θα έχετε λιγότερο χρόνο για να είστε παραγωγικοί. Έτερον εκάτερον. Είναι μια απλή επιλογή: είτε θα επιλέξω το Α. είτε το Β. Τις περισσότερες φορές, δεν μπορώ να τα έχω και τα δύο. Θέλετε περισσότερο χρόνο για να είστε παραγωγικοί; Αγνοείστε τους περισπασμούς.

"Προσέχετε, λοιπόν, πώς ακριβώς φέρεσθε, όχι ως άσοφοι αλλ' ως σοφοί, επωφελούμενοι του χρόνου, διότι οι ημέρες είναι πονηρές."                                   Προς Εφεσίους 5:15-16
3. Σχεδιάστε να είστε παραγωγικοί
Έχετε μια λίστα με πράγματα που θέλετε να επιτύχετε, η οποία να τρέχει συνεχώς. Μπορεί να είναι απλή, όπως μια κάθετη λίστα όπου θα συμπληρώνετε στόχους, ή μπορεί να είναι πιο "επαγγελματική", όπως ένα επίσημο πλάνο όπου θα έχετε σχεδιασμένες τις εβδομάδες και τους μήνες, συμπληρωμένους με τις προτεραιότητές σας και τους στόχους σας.

Εγώ τα κάνω και τα δύο.

Κρατάω μια λίστα που ανανεώνω συνεχώς, σε λευκή κόλλα, στην οποία καταγράφω οτιδήποτε μου έρθει στο μυαλό ενώ τρέχω για τη δουλειά μου (είμαι 45... αν δεν τα σημειώνω, δεν πρόκειται να τα θυμηθώ ποτέ ξανά.) Έπειτα, έχω ένα λεπτομερές πλάνο, όπου οργανώνω αυτή τη λίστα σε ημέρες/εβδομάδες/μήνες.

Αυτή τη στιγμή διδάσκω στο σπίτι (homeschooling) τα 5 από τα 8 παιδιά μου, δουλεύω στο σπίτι, και βοηθάω σε ένα blog παροχής υπηρεσιών. Είναι απαραίτητο να προγραμματίζω το μέλλον, προκειμένου να πετυχαίνω τους στόχους που έχω για αυτές τις μεγάλες ευθύνες. Όσο περισσότερους στόχους βάζετε, τόσο περισσότερο θα τους πετυχαίνετε. Όχι, δεν θα φτάνετε πάντα τους στόχους σας, αλλά θα έχετε ακούσει το ρητό, "αυτός που δεν αποσκοπεί σε τίποτα, είναι βέβαιο ότι θα το αποκτήσει."

4. Κάντε τη ρουτίνα να δουλεύει για εσάς
Η ρουτίνα είναι ο καλύτερος φίλος σας. Ο καθένας έχει τη δική του μοναδική ρουτίνα. Βρείτε τη δική σας και επιμείνετε σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέω «όχι» σε πολλά «έξτρα πράγματα" που οι υπόλοιποι κάνουν. Τα καλοκαίρια εξαιρούνται, αλλά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, αποφεύγουμε να κάνουμε άσκοπα πράγματα.

Δεν είναι κάθε μέρα η "ιδανική" μου, ωστόσο πασχίζω να πηγαίνω για ύπνο στις 10, να σηκώνομαι στις 6, να ετοιμάζομαι για την ημέρα, να βάζω ένα πλυντήριο (αυτό είναι το μυστικό μου για να διατηρώ τη στάθμη του κάδου χαμηλή... βάζω ένα πλυντήριο κάθε μέρα), αφιερώνω λίγο χρόνο σε προσευχή, φτιάχνω πρωινό, καλημερίζω τα παιδιά, πιάνουμε το διάβασμα, ετοιμάζουμε μεσημεριανό, παίρνουμε έναν υπνάκο, κάνουμε τις ασκήσεις, ετοιμάζουμε δείπνο, συντονίζω το βραδινό συμμάζεμα, βάζω τα παιδιά για ύπνο, οργανώνομαι για την επόμενη μέρα και απαντώ στα e-mails, έπειτα κρεβατάκι στις 10.00.

Οι Παρασκευές είναι ξεχωριστές... έρχεται η μαμά μου να παίξει με τα παιδιά, και εγώ παίρνω ένα από τα παιδιά μαζί μου για να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ και να φάμε έξω. Έπειτα, περνώ λίγο χρόνο μόνη μου στο Barnes & Noble για να γράψω. (Εδώ βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, γράφοντας αυτό το ποστ!) Τα Σάββατα είναι ημέρες οικιακών εργασιών. Οι Κυριακές είναι ημέρες ξεκούρασης. Μερικές φορές, καλούμε κάποια οικογένεια στο σπίτι μετά από την Εκκλησία.

Απλά πράγματα αλλά παραγωγικά.

5. Κάθε φορά κι από λίγο
Σαν νοικοκυρές, καταλαβαίνουμε πως κάνουμε χιλιάδες μικρά πράγματα κάθε μέρα.  Είναι, όμως, τα μικρά πράγματα που αποδίδουν στο τέλος!

  • Όταν ανεβαίνω τις σκάλες, ρίχνω γύρω μου μια γρήγορη ματιά, για να δω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ανεβάσω για να το βάλω στη θέση του. Πάντα υπάρχει κάτι. Το ίδιο και όταν κατεβαίνω.
  • Δε βγαίνω ποτέ από ένα δωμάτιο χωρίς να κάνω κάτι για να το αφήσω καλύτερο απ' ότι το βρήκα. Ισιώνω την κουρτίνα. Πετάω εκείνο το φανελάκι στον κάδο με τα άπλυτα, βάζω το μαξιλάρι πίσω στο κρεβάτι.
  • Αν βρω κανένα ΑΤΠΑ (Αγνώστου Ταυτότητος Πεσμένο Αντικείμενο) στο πάτωμα, το σηκώνω. Έχω ένα καλαθάκι που βάζω τα ΑΤΠΑ. Εσείς; Τα παιδιά θα πρέπει να πάνε και να τα τακτοποιήσουν αργότερα.
  • Όλες οι καλύτερες ιδέες μου, υπενθυμίσεις και σχέδια, μου κατεβαίνουν όταν κάνω μπάνιο, φτιάχνω το κρεβάτι ή όταν ανακατεύω ένα κατσαρόλι με καυτό νερό. Τα καταγράφω όλα με την πρώτη ευκαιρία. Έπειτα τα βγάζω από το μυαλό μου. Σιχαίνομαι να είναι ο εγκέφαλός μου γεμάτος από πράγματα που τριγυρνούν φωνάζοντας κοροϊδευτικά, "Θα με ξεχάσεις... θα με ξεχάσεις."
  • Αν πρέπει να κάνω ένα τηλεφώνημα... βάζω τα άπλυτα στο νεροχύτη, διπλώνω τη μπουγάδα ή βράζω νερό όσο μιλάω.
  • Το θέμα είναι πως αν συνεχίσεις να κινείσαι... θα συνεχίσεις να ολοκληρώνεις πράγματα. Θυμίσου τη Ντόρι από την ταινία "Ψάχνοντας το Νέμο": "Κολυμπάμε κολυμπάμε..." Κι όσο κολυμπάς... θες να κολυμπάς!


“Αποφασίστε ποτέ να μην είστε οκνηροί. Κανείς δεν παραπονιέται για την έλλειψη χρόνου, αν ποτέ δεν τον αφήνει να πάει χαμένος. Είναι υπέροχο το πόσα μπορούν να γίνουν, αν συνέχεια κάνουμε.”    ~Thomas Jefferson
6. Στρατολογήστε και εξουσιοδοτήστε
Αν έχετε παιδιά, έχετε μια ομάδα! Εμφυσήστε τους ενθουσιασμό για τη συμμετοχή τους στο "παιχνίδι του προγραμματισμού". Θα μπορούσαν να έχουν τη δική τους ρουτίνα, η οποία να περιλαμβάνει συμμάζεμα, πλυντήριο και οργάνωση... κάθε μέρα. Καθώς μεγαλώνουν, θα γίνουν άσσοι... και θα έχουν αποδεχθεί αυτέ τις δουλειές ως αναπόσπαστο κομμάτι της "ζωής".

Τα παιδιά μας έχουν καθημερινά, εβδομαδιαία και μηνιαία καθήκοντα. Επειδή έχουμε πολλά τέτοια καθήκοντα σε όλα τα στάδια της ζωής μας, βασικά δεν κάνω πια καθόλου καθάρισμα στο σπίτι. Αυτό μου έχει επιτρέψει να εστιάσω σε άλλα πράγματα, επομένως καταφέρνω να πετυχαίνω ακόμη περισσότερους στόχους. Ξεκινήστε όσο είναι μικρά, και όχι μόνο θα αδράξετε σπουδαία οφέλη, αλλά και εκείνα θα είναι έτοιμα για τη μετέπειτα ζωή τους ως πειθαρχημένα, παραγωγικά άτομα.

7. Αντιμετώπιση προβλημάτων
Υπάρχουν κάποιες φάσης της ζωής, κατά τις οποίες τα επίπεδα παραγωγικότητάς σας θα είναι εξαιρετικά χαμηλά. Έχω περάσει περίπου 2 χρόνια από τη ζωή μου ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Παρόλο που δεν έκανα πολλά πράγματα συγκριτικά με τον ανθρώπινο μέσο όρο, ο Θεός αξιοποίησε αυτόν το χρόνο για να μου μάθει την αξία της ευχαρίστησης, της ησυχίας, και της ικανοποίησης του να βρίσκομαι μόνη μαζί Του.

Όταν θα είστε έγκυος ή λεχώνα, δεν θα μπορείτε να επιτύχετε τα ίδια επίπεδα παραγωγικότητας. Από το να θρηνείτε την (πολύ φυσιολογική) μοίρα σας, γιατί να μην το δείτε σαν το τέλειο σχέδιο του Θεού για τη ζωή σας αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή; Αφεθείτε και ηρεμήστε. Είναι πολύ πιο ευχάριστο από το να βυθίζεστε στην απόγνωση.

Μην το χρησιμοποιήσετε σαν δικαιολογία για να δείτε περισσότερη τηλεόραση. Αξιοποιείστε το χρόνο με το να κοιμηθείτε περισσότερο, να διαβάσετε περισσότερο, να καθίσετε περισσότερο με τα παιδιά σας, να κάνετε περισσότερα όνειρα για το μέλλον. Είναι υπέροχη αυτή η φάση! Όλα εξαρτώνται από το πως θα επιλέξετε να τη δείτε.

Είτε μια απλή ασθένεια, είτε μια τραγωδία χτυπήσει την οικογένειά σας, είναι καιρός να κάνετε το ελάχιστο που μπορείτε. Πρέπει να έρθει η ανάρρωση/επούλωση, και αυτό χρειάζεται χρόνο, καθώς και συναισθηματική και πνευματική ενέργεια, γεγονός ενδεχομένως πολύ εξαντλητικό.

Όποτε βρίσκομαι σε δύσκολη συναισθηματική φάση, και το κίνητρο να κάνω έστω τα βασικά καθήκοντα στη ζωή μου, με προσπερνά, θυμάμαι τη σοφή συμβουλή της Elisabeth Elliot: "Απλώς κάνε το επόμενο βήμα."

Με την ευλογία του Θεού και τη Δύναμη που μου δίνει, μπορώ να το κάνω.

Εσείς ποιες στρατηγικές χρησιμοποιείτε για να κάνετε τις μέρες σας παραγωγικότερες;"

22 σχόλια:

  1. Το αρθρο που διαλεξεs ειναι εκπληκτικο. Και χρησιμο. Χιλια ευχαριστω. Τελικα θελει απλα τροπο.
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλη μου! Έτσι φαίνεται! Ήδη έχω εμπνευστεί και προσπαθώ να αποδώσω ακόμη καλύτερα! Εύχομαι να πήρες κι εσύ έναν αέρα έμπνευσης και δύναμης!

      Διαγραφή
  2. Τι ωραία που το μετάφρασες και τι καλά που έκανες!
    Αν και όλες μας περνάμε περιόδους που μπορεί να μην θέλουμε να είμαστε παραγωγικές..λόγω κούρασης..από την καθημερινότητα..την επαναλαμβανόμενη ρουτίνα..τα προβλήματα..η απλά επειδή χρειαζόμαστε λίγες διακοπές...Αυτού του είδους οι υπενθυμίσεις είναι ότι πρέπει!!
    Είναι επίσης απίστευτο πόσο οργανωμένες είναι οι μητέρες στο εξωτερικό, και υποστηρίζουν τόσο την μάνα που κάθεται στο σπίτι...όσο και την πολύτεκνη μητέρα και μάλιστα προωθούν αυτά τους τα πιστεύω! Και δεν ΄΄φοβούνται΄΄΄να μιλήσουν και για τον Θεό..(παρόλο που δεν είναι ορθόδοξες οι περισσότερες ..συνεχίζουν να έχουν αρκετά κοινά με εμάς)
    Συγχαρητήρια που μετέφερες ένα τόσο χρήσιμο κείμενο..με τόσο όμορφο τρόπο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Προσπαθούσα πολύ καιρό να το μεταφράσω επειδή μου ήταν και αρκετά δύσκολο (με πολλές λέξεις "αργκό" και ιδιωματισμούς που δε γνώριζα) αλλά και αρκετά μεγάλο, με το δικό μου χρόνο εξαιρετικά περιορισμένο! Χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο! Τελικά άξιζε το ξενύχτι!

      Διαγραφή
  3. Χίλια ευχαριστώ για κόπο!!!

    ήρθε σε μια περίοδο δύσκολη- ξεκίνημα του σχολείου- και ιδιαίτερα απαιτητική.
    Αλλά και πότε δεν είναι απαιτητική η ζωή μιας μητέρας;...

    Όλα θέλουν τον τρόπο του και την οργάνωση..
    και , πάνω απ΄όλα, ηρεμία και εμπιστοσύνη στο Θεό.
    Εκείνος μας δίνει και την ηρεμία και το κουράγιο και την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στον ρόλο μας.

    Να είσαι καλά!

    (αναδημοσίευσα την αρχή του κειμένου στο momyof6.wordpress.com , με σύνδεσμο που οδηγεί στο ιστολόγιό σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την ενθάρρυνση! Χαίρομαι που σε βοήθησε το κείμενο!

      Διαγραφή
  4. Χίλια ευχαριστώ για τον κόπο της μετάφρασης!!!

    τι άλλο να πω; τα είπε όλα!
    οργάνωση- το μυστικό για ήρεμη ζωή ειδικά σε πολυμελείς οικογένειες

    Παρόλο που η μανούλα αυτή δεν είναι Ορθόδοξη, όσα λέει "ακτινοβολο΄ν" Πίστη.

    Να είσαι καλά!

    (αναδημοσίευσα το αρχικό τμήμα του κειμένου στο ιστολόγιό μου momyof6.wordpress.comμε σύνδεσμο που οδηγεί στην ανάρτηση αυτή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την αναδημοσίευση και για την ευγένειά σου!

      Διαγραφή
  5. Πολύ χρήσιμες συμβουλές!!! Ευχαριστούμε!!! Ήρθαμε από το πάρτι της Μάρθας...
    Καλό απόγευμα
    Μαρίνα - Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα τι ωραίες συμβουλές... Να τις ακολουθούμε πρέπει... και όχι μόνο να τις διαβάζουμε... Καλό Σαββατοκύριακο.. Ήρθα από το πάρτυ της Μάρθας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο! Γι' αυτό είναι από τις αγαπημένες μου αναρτήσεις! Όποτε κάνω κοιλιά και χρειάζομαι μία ώθηση, μπαίνω και ξαναδιαβάζω αυτό το κείμενο και με εμπνέει πολύ!!! Καλή συνέχεια!!

      Διαγραφή
  7. Πω πω!!! Μα κόβεται το σερφαρισμα στο ίντερνετ κι η φλυαρία;;; αστειεύομαι!! Ευχαριστούμε για την μετάφραση! Φιλιά (από το πάρτι της Μαρθας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. με χαρά ξαναδιαβάζω αυτή την ανάρτηση, από το πάρτυ της Μάρθας
    και πάλι σε ευχαριστώ τριανταφυλλένια ου!
    είναι "θησαυρός"!

    φιλιά
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρήσιμες συμβουλές Τριανταφυλλένια μου! Τελικά όλα θέλουν τρόπο κι όχι κόπο! από το πάρτι της Μάρθας έρχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία μου έχεις δίκιο! Είναι θέμα οργάνωσης αλλά και συνηθειών!!

      Διαγραφή
  10. πολύ όμορφη ανάρτηση Τριανταφυλλένια μου, καλό και ευλογημένο βράδυ σε σένα και την οικογένεια σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το Linkwithin κάτω από τις αναρτήσεις σου(μάλλον) έχει κάποιο ιό, μου πετάει ιστοσελίδες απόσ τοίχημα κλπ όταν πατάω, πρόσεξέ το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση! Το έχω δει εδώ και καιρό και όχι μόνο στο Link Within αλλά σε οτιδήποτε μπορεί να πατήσω... Δεν έχω καταφέρει να βρω τι φταίει και τελικά θα απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips