Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Πώς να προγραμματίζετε εύκολα τα γεύματα σας!



H Alice από τη σελίδα Mums make lists, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του προγραμματισμού των γευμάτων! Ό,τι χρειάζεται κάθε εργαζόμενη/πολυάσχολη μαμά!

"Μου αρέσει το φαγητό και το μαγείρεμα. Αλλά δεν είμαι και καμιά εκπληκτική μαγείρισσα. Δεν είμαι καν καλή. Και απελπίζομαι εντελώς όταν πρέπει να μαγειρέψω γρήγορα και υπο πίεση επειδή έχω να κάνω ένα σωρό άλλα πράγματα.

Ως πολυάσχολη μαμά και μέτρια μαγείρισσα, βασίζομαι εξ ολοκλήρου στον προγραμματισμό των γευμάτων, για να έχω πάντα φαγητό στο τραπέζι. Υπάρχουν πολλές συμβουλές εκεί έξω σχετικά με τον προγραμματισμό των γευμάτων, αλλά θεωρώ ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πάρα πολύ περίπλοκες! Αν κι εσείς παλεύετε σαν κι εμένα, αυτές οι 8 απλές συμβουλές θα σας λύσουν τα χέρια...

1. Τελειοποιείστε μερικές συνταγές πολλαπλών χρήσεων
Ο προγραμματισμός των γευμάτων μου βασίζεται σε μερικές βασικές συνταγές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά διαφορετικά πιάτα.
Φαίνεται σαν να έχω μεγάλη ποικιλία γευμάτων, ενώ στην ουσία βασίζομαι σε λίγες μόνο συνταγές που ξέρω απ' έξω και μπορώ να φτιάξω χωρίς άγχος.
Και ακόμη καλύτερα να τις παράγω σε ποσότητες και να τις καταψύξω.
Μια κατεψυγμένη σάλτσα ντομάτας σας επιτρέπει να μαγειρέψετε φαγητά όπως μακαρονάδα και λαζάνια σχεδόν χωρίς προσπάθεια.
Μια απλή σάλτσα τυριού με κρυμμένα λαχανικά μπορεί να μπει σε σούπερ γρήγορα μακαρόνια με τυρί και σαν συνοδευτικό στις ψαροκροκέτες.
Οι βασικές παρασκευές που ταιριάζουν με κάθε είδους φρούτα ή λαχανικά είναι επίσης σπουδαίες... Χρησιμοποιώ συνέχεια γρήγορες και εύκολες συνταγές για μάφινς και για σούπα με ό,τι φρούτο και λαχανικό μου βρίσκεται!

2. Μαγειρέψτε σε ποσότητες και καταψύξτε τα υλικά που χρειάζονται χρόνο για να παρασκευαστούν
Σιχαίνομαι τα συστατικά που ενώ μοιάζουν απλά, σου παίρνει έναν αιώνα να τα φτιάξεις. Πάντα νομίζω πως η τριμμένη ντομάτα, τα φρούτα για τις πουτίγκες και τις πίτες και οι ζύμες θα ετοιμαστούν γρήγορα... και ξαφνικά όλα τα υπόλοιπα είναι έτοιμα, ενώ εκείνα όχι και καταλήγουμε να τρώμε την ώρα που είναι να πάμε για ύπνο!
Αυτοί οι δύσκολοι πελάτες είναι που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στην κατάψυξή σας.
Το ξέρατε πως η τριμμένη ντομάτα διατηρείται άριστα στον καταψύκτη;
Το ίδιο και το ζυμάρι για ψωμί και πίτσα... εκ των οποίων και τα δύο φαίνονται δύσκολα, αλλά είναι εύκολα και διασκεδαστικά, ειδικά αν τα ετοιμάσετε παρέα με τα παιδιά, σε χαλαρό ρυθμό και χωρίς να υπάρχει η βιασύνη να ετοιμαστεί φαγητό άμεσα.

3. Ετοιμάστε σε ποσότητες και καταψύξτε λαχανικά
Τα περισσότερα λαχανικά μαγειρεύονται γρήγορα. Ακόμη και τα λαχανικά με τη ρίζα τους χρειάζονται μόνο γύρω στα 20' στο τηγάνι.
Όμως το πλύσιμο, ξεφλούδισμα και κόψιμο είναι μπελαλίδικα.
Είναι γρηγορότερο και ευκολότερο να τα κάνετε όλα με τη μία, παρά πριν από κάθε γεύμα.
Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ευχάριστη οικογενειακή ώρα, όπου θα πηγαίνετε όλοι μαζί στο σούπερ μάρκετ, θα αγοράζετε αρκετά λαχανικά, θα τα φέρνετε σπίτι και θα τα ετοιμάζετε όλοι μαζί, καθισμένοι γύρω από το τραπέζι.
Έπειτα τα αποθηκεύετε τα σε μερίδες στην κατάψυξη.
Θα εξοικονομήσετε ένα γεμάτο τέταρτο σε κάθε γεύμα.
Και αυτό, βέβαια, σημαίνει πως ότι και να γίνει, πάντα θα ξέρετε ότι μπορείτε να ετοιμάσετε μια σουπίτσα μέσα σε 15 λεπτά!

4. Κάντε τα γρήγορα γεύματά σας υγιεινά
Συνήθιζα να έχω τύψεις για τη συχνότητα με την οποία τρώγαμε λουκάνικα, ψαροκροκέτες και πατάτες φούρνου. Αλλά από τη στιγμή που αγοράζετε καλής ποιότητας λουκάνικα και ψαροκροκέτες, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Εξάλλου, οι πατάτες και τα κολοκυθάκια στο φούρνο με τυρί, αποτελούν ένα πολύ ισορροπημένο γεύμα.

5. Αγαπήστε το γκριλ!
Ο γρηγορότερος τρόπος να έχετε κρέας και ψάρι στο τραπέζι σας, είναι το γκριλ. Αν έχετε πουρέ πατάτας και έτοιμα λαχανικά στην κατάψυξη, μπορείτε να ετοιμάσετε το φαγητό σε λιγότερο από 15'.
Για να... νοστιμίσετε τα πράγματα, φτιάξτε βαζάκια με τους δικούς σας συνδυασμούς καρυκευμάτων.

6. Αυγά και περισσεύματα
Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι όπου μπορείτε να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα του φαγητού. Όταν, όμως, αρχίσετε να προγραμματίζετε τα γεύματά σας, θα χρειαστείτε μερικές απόλυτα αξιόπιστες συνταγές για να χρησιμοποιήσετε το κρέας, τα λαχανικά και το τυρί που έμεινε.
Οι ομελέτες και οι τηγανήτες είναι σίγουρα ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος. Μπορείτε είτε να προσθέσετε τα περισσεύματα στο τηγάνι, είτε ο καθένας να βάλει στο πιάτο του ό,τι και όσο θέλει από αυτά.

7. Πρώτα σχεδιάστε μία εβδομάδα και επαναλάβετε μέχρι να την αυτοματοποιήσετε
Νιώθω δέος για εκείνες τις μαμάδες που βγάζουν διαφορετικό πρόγραμμα γευμάτων κάθε εβδομάδα. Ο καλύτερος, όμως, τρόπος για να αριστεύσετε στον προγραμματισμό των γευμάτων είναι να ασχολείστε με μια εβδομάδα τη φορά.
Σχεδιάστε μια εβδομάδα με συνταγές όπου χρησιμοποιείτε κάποια βασικά συστατικά, τον καταψύκτη σας και κάποια προ-μαγειρεμένα γεύματα και τελειοποιείστε τα, μέχρις ότου να μπορείτε να τα κάνετε αυτόματα. Μόλις καταφέρετε να τα αυτοματοποιήσετε, μπορείτε να προσθέτετε μια νέα συνταγή κάθε εβδομάδα, ιδανικά χρησιμοποιώντας κάποιο από τα βασικά συστατικά που έχετε στην κατάψυξή σας.
Καθώς θα φτάσετε να χρησιμοποιείτε 10 ή 12 συνταγές, τις οποίες θα ξέρετε απ' έξω, θα μπορείτε να "παίζετε" με αυτές, δημιουργώντας προγράμματα βάθους 2 εβδομάδων. Μόλις αποστηθίσετε 15 με 20 συνταγές, μπορείτε να τα κάνετε μηνιαία.

8. Κρατήστε λίστα για τα ψώνια
Φτιάξτε μια λίστα για το σούπερ μάρκετ με υλικά που θα χρειαστείτε για τα γεύματα της πρώτης εβδομάδας του προγράμματος.
Καθώς θα επαναλαμβάνετε το ίδιο πρόγραμμα συχνά, αγοράστε σε προσφορά οτιδήποτε μπορείτε.
Ενημερώστε τη λίστα κάθε φορά που θα προσθέτετε μια συνταγή στο πρόγραμμά σας.

Έχετε προτάσεις και συμβουλές για τον προγραμματισμό των γευμάτων; 
Μοιραστείτε τις μαζί μας!

Πηγή: Mumsmalelists.blogspot.co.uk


7 σχόλια:

  1. αχ μεγάλο θέμα εθιξες τώρα! έχω διαβάσει άπειρα σχετικά άρθρα αλλά στο εξωτερικό βρε παιδί μου δεν έχουν θέμα με την καταψυξη! εμεις εδω δεν έχουμε μαθει να τρωμε φαγητο ετσι! Σε ευχαριστώ για την συμμετοχή σου στο παρτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο σε αυτό Μάχη μου! Είναι όμως η κατάψυξη μεγάλη ευκολία! Εγώ το έχω αποφασίσει πως θα τη χρησιμοποιώ σταθερά μόλις επιστρέψω στη δουλειά!

      Διαγραφή
  2. Αυτό με το μαγείρεμα έχει καταντήσει μεγάλο άγχος!!! Όλο τα ίδια και ίδια νιώθω πως φτιάχνω. Έχεις δίκιο όμως στο προγραμματισμό, κάποτε το έκανα, το τελευταίο διάστημα όμως από βαρεμάρα σταμάτησα! Μια και μου το θύμησες... ας κάνω μια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :-D ο προγραμματισμός βοηθάει σε αυτό που λες, δηλαδή να αποφεύγεις να φτιάχνεις συνεχώς τα ίδια! Μόλις αρχίσεις την εφαρμογή, να μας γράψεις μια σχετική ανάρτηση!

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλές ιδέες, μου αρέσουν και κάποιες τις εφαρμόζω ήδη! (Λατρεύω την οργάνωση!!) Από το πάρτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες! Μου αρέσει κι εμένα πολύ η οργάνωση, αν και νομίζω έχω δρόμο ακόμη! Η συντήρηση, λένε, είναι το κλειδί της οργάνωσης!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips