Καιρός για νηστεία ή όχι, οι συνταγές με ταχίνι είναι υγιεινές και σίγουρα πολύ δυναμωτικές!
1. Σάλτσα με ταχίνι και γιαούρτι. Σε ένα μπολ ανακατεύετε 2 κ.σ. γιαούρτι, 1 κ.σ. ταχίνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι. Σερβίρετε με μελιτζάνες ή άλλα λαχανικά ψημένα στο γκριλ.
2. Σάλτσα ταχίνι για σαλάτες. Σε ένα μπολ ανακατεύετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. ταχίνι, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. νερό, 1 σκελίδα σκόρδο αλεσμενη, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε με σαλάτες ή λαχανικά ψημένα στον ατμό.
3. Μαρινάδα με ταχίνι. Σε ένα μπολ ανακατεύετε 60 γρ. ταχίνι, 2 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν, 1 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Μαρινάρετε αποβραδίς ένα κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες και ψήνετε στο γκριλ.
4. Μαγιονέζα με ταχίνι. Σε ένα μπολ ανακατεύετε 3 κ.σ. μαγιονέζα, 2 κ.σ. ταχίνι, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 1/2 κ.γ. κύμινο, 1/4 κ.γ. γλυκιά πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε με μπιφτέκια σχάρας.
5. Αβοκάντο με ταχίνι. Χωρίζετε ένα αβοκάντο στη μέση, πετάτε το κουκούτσι και με ένα κουτάλι του κλυκού βγάζετε το αβοκάντο από το φλούδι του. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ με 2 κ.σ. ταχίνι, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, μερικές σταγόνες ταμπάσκο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε με κομμένες πίτες ή με τραγανά τορτίγια τσιπς.
6. Σούπα μπρόκολο με ταχίνι. Τσιγαρίζετε σε 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο για 5'. Προσθέτετε 500 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και 2 κουταλιές ζωμό λαχανικών και σιγοβράζετε για 20'. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ και προσθέτετε 3 κ.σ. ταχίνι, αλάτι και πιπέρι.
7. Ρόφημα μπανάνας με ταχίνι. Βάζετε στο μπλέντερ 2 κ.σ. ταχίνι, 1 κούπα γιαούρτι, 1 μπανάνα, 2 κ.γ. μέλι, 1/2 κ.γ. απόσταγμα βανίλας και μια πρέζα αλάτι. Πολτοποιείτε. Σερβίρετε κρύο.
8. Μπισκότα βρώμης με ταχίνι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε 1 κούπα νιφάδες βρώμης, 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ και 1/4 γλυκού αλάτι. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε 1/4 κούπας ταχίνι, 1/4 κούπας σησαμέλαιο, 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας, 2 κ.γ. κορν φλάουρ και μισή κούπα μέλι. Αναμειγνύετε τα δύο μείγματα, τοποθετείτε κοταλιές από τη ζύμη σε λαμαρίνα και ψήνετε στους 180 C για 10'.
9. Μικρά κέικ με ταχίνι και σταφίδες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε 2 κούπες νιφάδες βρώμης, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κούπα σταφίδες, 1 κούπα μαύρη ζάχαρη, 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα και 1/2 κ.γ. αλάτι. Σε άλλο μπολ χτυπάτε 1 κούπα γάλα, 1/2 κούπα ταχίνι, 1/2 κούπα σησαμέλαιο, 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας και 2 αβγά. Ανακατεύετε το μείγμα με το ταχίνι μέσα στο μείγμα βρώμης. Βάζετε σε φόρμα για μάφιν και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 25'.
10. Πρωινό με ταχίνι και μέλι. Δοκιμάστε στο πρωινό σας αντί για βούτυρο με μέλι, ταχίνι με μέλι. Απλώνετε σε μια φέτα ψωμί ταχίνι με μέλι και προσθέτετε από επάνω κομμένη μπανάνα ή ό,τι άλλο φρούτο θέλετε.
Πηγή: Περιοδικό Gourmet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εσείς τι λέτε;