Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Meal planning για αρχάριους





Μια αναγνώστρια του newsletter μου έγραψε πως δυσκολεύεται με την οργάνωση γευμάτων όταν βρίσκεται σε πολυάσχολες περιόδους. Κάποια tips που βοηθούν εμένα και μπορώ να σου δώσω είναι τα εξής:


1. Πάντα προγραμμάτισε το μενού της εβδομάδας από πριν. Ποτέ μην ψάχνεις τελευταία στιγμή τι θα φάτε, αλλά να έχεις αποφασίσει τουλάχιστον 24 ώρες πριν, αν δε θες να σας βγουν τα μακαρόνια από τα αυτιά!


2. Παίξε θεματικά. Όρισε κάθε ημέρα της εβδομάδας να τρωτε συγκεκριμένο είδος φαγητού. Ένα δικό μας παράδειγμα:

Δευτέρα: Κοτόπουλο (π.χ. με πατάτες ή μπιφτέκι και ίσως κάποιο συνοδευτικό)
Τρίτη: Κοτόπουλο (τα περισσεύματα της Τρίτης με άλλο συνοδευτικό π.χ. ρύζι)
Τετάρτη: Όσπριο ή λαδερό (π.χ. φακές, φασολάκια)
Πέμπτη: Κόκκινο κρέας (π.χ. μακαρόνια με κιμά, γιουβαρλάκια)
Παρασκευή: Όσπριο ή λαδερό (τα περισσεύματα της Τετάρτης)
Σάββατο: Ψάρι ή τα περισσεύματα της Πέμπτης
Κυριακή: Πίτσα, πιτοειδές ή κάτι απλό (π.χ. ομελέτα, πατάτες & αυγά), αναλόγως τις δουλειές και τις παραγγελίες της οικογένειας!

Έτσι, είσαι σίγουρη ότι έχεις συμπεριλάβει όλες τις τροφικές ομάδες και λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά σε ισορροπία. Επιπλέον, ο προγραμματισμός των γευμάτων γίνεται πολύ πολύ πιο απλός!






3. Πάντα να έχεις εφεδρικά φαγητά. Όσο καλά οργανωμένη και να είσαι, life happens! Πες αρρωστήσατε, άργησες στη δουλειά, τι θα κάνεις; Κάτι πρόχειρο και αγαπημένο! Εφοδιάσου με πατάτες, αυγά, κατεψυγμένα τυροπιτάκια, έτοιμες σούπες ή γεύματα και ναι, ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ, για περίπτωση ανάγκης.


4. Βάλε και τα έτοιμα στο μενού. Δεν είναι κακό να σημειώσεις ότι την Πέμπτη θα φάτε πιτόγυρα. Το πρόβλημα είναι όταν θα φάτε πιτόγυρα 4 μέρες την εβδομάδα λόγω έλλειψης οργάνωσης! Αν σας αρέσει το ντιλίβερι, απλά βάλτο στο πρόγραμμα όταν ΕΣΥ επιλέξεις και αξιοποίησέ το ώστε να μαγειρέψεις μια μέρα λιγότερο.






5. Μαγείρεψε για 2 ημέρες. Εννοείται ότι σε απαιτητικές περιόδους κοιτάμε να μειώσουμε τις ημέρες μαγειρέματος! Θα φτιάξουμε διπλή ποσότητα και θα φάμε δύο ή τρεις ημέρες, αν είναι δημοφιλές το φαγητό μας. Δεν είναι απαραίτητο αυτές οι μέρες να είναι κολλητά. Ιδανικά, σέρβιρέ το εναλλάξ με άλλο φαγητό για να είναι σίγουρό ότι δεν θα ακούσεις γκρίνια, π.χ. Τρίτη και Πέμπτη μπιφτέκια, Δευτέρα & Τετάρτη ρεβύθια, Σ/Κ πίτσα που δεν τη βαριούνται ακόμη και αν τη φάνε συνεχόμενα.


6. Ρίξε στην κατάψυξη ό,τι περισσέψει. Αν δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις εξ ολοκλήρου freezer γεύματα, απλά ρίξε μέσα ότι έμεινε. Περίσσεψε κοτόπουλο; Κόψτο μερίδες και βάλτο κατάψυξη. Έτσι την επόμενη φορά δε θα χρειαστεί να μαγειρέψεις για να βάλεις λίγο κοτόπουλο στη σαλάτα ή το σάντουιτς. Πήγαινέ το ένα βήμα παραπέρα και μαγείρεψε διπλάσιες ποσότητες, έπειτα βάλε μια μαγειριά στην κατάψυξη σε μερίδες. Στο ίντερνετ μπορείς να βρεις αν και πώς παγώνουν και ξεπαγώνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Σιγουρέψου πως έχεις σημειώσει πάνω στη συσκευασία την ημερομηνία μαγειρέματος ή κατάψυξης.






7. Παίξε εύκολα. Όταν καίγεσαι και δεν έχεις χρόνο να πάρεις ανάσα, μην κάτσεις να φτιάξεις παστίτσιο και να φας 3 ώρες στο μαγείρεμα και άλλη μία στο καθάρισμα! Προτίμησε απλά φαγητά κατσαρόλας όπως όσπρια και φούρνου όπως κρέας με πατάτες.


8. Οπλίσου με λίστες. Σε ένα τετράδιο ή στο Notion ή όπου αλλού σε βολεύει, κάνε μια λίστα με τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειας, καθώς και τα υλικά που χρειάζεται να έχεις για να τα φτιάξεις και σώσε τον εαυτό σου από τον μπελά να σπάει το κεφάλι του για να φτιάξει κάθε φορά μενού.

 Πήγαινε ένα βήμα πιο πέρα και σημείωνε κάθε εβδομάδα το μενού που έχεις κανονίσει, προσφέροντας στον εαυτό σου ένα ιστορικό μαγειρέματος, ώστε να μην τρώτε κάθε εβδομάδα τα ίδια με την προηγούμενη. Δεν θέλουμε τα βαρεθούν ακόμη και αυτά που τους αρέσουν επειδή τα έφαγαν πολλές φορές συνεχόμενα! Επίσης, η μέθοδος αυτή σου δίνει ιδέες φαγητών από προηγούμενες εβδομάδες όταν έχεις κολλήσει.






Αυτά και άλλα πολλά και χρήσιμα κουβεντιάζουμε στο εβδομαδιαίο Newsletter του blog! Δεν έχεις γραφτεί ακόμη; Κάντο τώρα!

Θες να προτείνεις το newsletter σε κάποιον που πιστεύεις ότι θα του φανεί χρήσιμο; Στείλε του το παρακάτω link



Δεν υπάρχουν σχόλια: