Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Τα βιβλία του μήνα από το Μεταίχμιο



Σας έλειψαν οι βιβλιοπαρουσιάσεις στο blog; Ε λοιπόν, τους κάνουμε ποδαρικό για τη χρονιά με τα παιδικά Μεταιχμιακά βιβλία που διαβάσαμε το Δεκέμβρη του 2022 και νωρίτερα!


Βιβλία προσχολικής ηλικίας


Κρυφτούλι με τον Αϊ- Βασίλη


Ένα πολύ χαριτωμένο είδος βιβλίου, το οποίο είχαμε συναντήσει σε αγγλικά παιδικά βιβλία αλλά όχι στην Ελλάδα!



Κάποιες σελίδες του βιβλίου είναι σκοτεινές και το παιδί ψάχνει να βρει διάφορα αντικείμενα σε αυτές, με τη βοήθεια ενός χάρτινου "φακού" που τρυπώνει μέσα στις σκούρες σελίδες και τις "φωτίζει"! Όταν το είχα πρωτοδεί, είχα ξετρελαθεί και χαίρομαι που ήρθε και εδώ αυτό το παιχνιδιάρικο χαρτονένιο βιβλίο! Είμαι σούπερ φαν των παιχνιδοβιβλίων! Στα συν φυσικά οι στρογγυλεμένες σελίδες, ιδανικές για αντοχή στις κακουχίες!


Ο γκαστονάκος το απολαμβάνει!


Στη σειρά "ένα βιβλίο με μαγικό φακό" κυκλοφορούν άλλα 4 τέτοια βιβλία με ζωάκια!


Ο πολικός Αστέρας


Ένα βιβλίο για μικρότερα παιδιά, από 4 ετών και πάνω. Ένα αγοράκι ξεκινά το ταξίδι του. Βλέπει και μαθαίνει ένα σωρό ωραία και παράξενα πράγματα! Όμως η γάτα του λέει να μη χαζεύει, γιατί έχει αργήσει και θα μείνει πίσω. Του έδειξε κάποιες ταμπέλες που "θα έπρεπε" να ακολουθήσει κι έφυγε. Το αγόρι προχώρησε με βάση τις οδηγίες της γάτας, αλλά όσο προχωρούσε, τόσο ένιωθε ότι χανόταν και τόσο πιο δυσάρεστη γινόταν η διαδρομή. Τελικά, με τη βοήθεια ενός κορακιού κατάλαβε πως σημασία είχε το πού ήθελε εκείνος να πάει και όχι το που ήθελαν και πού πήγαιναν οι άλλοι. Ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή, τις δικές του δυσκολίες και τα δικά του όνειρα. Κι έτσι ξεκίνησε το όμορφο, μεγάλο, δύσκολο μα συναρπαστικό, ολόδικό του ταξίδι!




Ένα βιβλίο αλληγορικό, σχεδόν ποιητικό, που μιλά για τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού και για τις προσδοκίες των μεγάλων, που συχνά προσπαθούν να το βάλουν σε "κουτάκια", οδηγώντας το με το ζόρι στην πεπατημένη οδό που όλοι επιλέγουν (ή που τουλάχιστον έτσι νομίζουμε).



Δεν ξέρω τι θα κατανοήσει το παιδί από αυτή την ιστορία, θεωρώ πως θα μιλήσει διαισθητικά μέσα του και ίσως από 5 ετών θα μπορούσε ο ενήλικας να κάνει και κάποιες αναφορές στο βιβλίο μέσα στις καθημερινές συζητήσεις, παραλληλίζοντας στιγμές του αγοριού με περιστατικά ή σκέψεις που βιώνει το παιδί.



Συγγραφέας είναι ο Πίτερ Ρέινολντς, τη μεταφρασμένη βιβλιογραφία του οποίου θα βρείτε εδώ.


Κοχυλάκι, εσύ δε φταις!


Ένα ξέγνοιαστο κοχυλάκι γνωρίζει μια μέρα έναν χαμογελαστό κάβουρα. Ο κάβουρας κάνει πολύ ωραία παρέα με το κοχυλάκι, μέχρι που από τα πολλά παιχνίδια, βρίσκονται ξάφνου στο σκοτεινό βυθό μόνοι τους. Εκεί, ο κάβουρας ζητά από το κοχυλάκι να βγει από το καβούκι του και να το αγγίξει. Εκείνο όμως δε θέλει, δε νιώθει άνετα, όμως πώς να πει όχι στον κάβουρα; Ώσπου βρίσκει το θάρρος και φωνάζοντας, κολυμπά μακριά.



Αρχικά, φοβάται να πει στη μαμά του τι συνέβη, από φόβο μήπως το μαλώσει που την παράκουσε και πήγε στα βαθιά. Παρόλα αυτά, όταν μοιράζεται την περιπέτεια του με τη μαμά του, εκείνη το διαβεβαιώνει πως ποτέ ξανά δεν θα του επιτρέψει να το πλησιάσει, πως έκανε πολύ καλά που μοιράστηκε το μυστικό του και φυσικά πως εκείνο δε φταίει καθόλου για όλα αυτά!



Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών, είναι γραμμένο με στιχάκια και μιλάει στο παιδί χωρίς να το σοκάρει, όμως περνάει ξεκάθαρα το μήνυμα πως υπάρχει ευχάριστο και δυσάρεστο άγγιγμα, πως το σώμα μας είναι δικό μας και αν ένα άγγιγμα μάς είναι δυσάρεστο, τότε δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον άλλον να μας το προσφέρει! Ακόμη, τον πολύ σημαντικό κανόνα: αν δεχτούμε ένα δυσάρεστο άγγιγμα, μιλάμε σε κάποιον μεγάλο με τον οποίο νιώθουμε ασφάλεια! Και φυσικά, την απενοχοποίηση του παιδιού σε κάποια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, που μπορεί να είναι τόσο καθημερινή, όσο το φιλί μιας κυρίας ή το τσίμπημα στο μάγουλο από κάποιον γνωστό.

Το νησί της ελευθερίας


Η Λίλι και ο Ντανίλο είναι δυο πολύ αγαπημένα αδέρφια κουνελάκια! Περνούν πολύ ωραία μαζί, αλλά οι υπόλοιποι κάτοικοι του Δάσους τούς ενοχλούν συνέχεια! "Μην κάνετε φασαρία όταν κοιμάμαι" ο ένας, "Μη με πιτσιλάτε με τις βουτιές σας" ο άλλος και τόσα άλλα παράπονα που τους χαλούν τη διασκέδαση!



Η κουκουβάγια Αθηνά προσφέρεται να τους βοηθήσει, μεταφέροντας τους στο Νησί της Ελευθερίας. Εκεί, ο καθένας μπορεί να κάνει Ο,ΤΙ θέλει! Τίποτα δεν απαγορεύεται! Κι εκεί είναι που ο ενθουσιασμός μετατρέπεται σε απογοήτευση, καθώς τα ζώα υιοθετούν συμπεριφορές που τα ευχαριστούν, ενοχλώντας όμως τα δύο κουνελάκια! "Ό,τι θέλουμε κάνουμε!" είναι η απάντηση που παίρνουν από όλους! Χμ, μήπως τελικά οι κανόνες προστατεύουν την ελευθερία μας και δεν την υπονομεύουν, έτσι ώστε όλοι να ζούμε αρμονικά χωρίς να συγκρουόμαστε;



Μια πολύ ωραία ιστορία που βάζει τα παιδιά να φανταστούν τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν κανόνες, για τους οποίους όλα τα παιδιά κάποια στιγμή γκρινιάζουν και επαναστατούν! Θεωρώ πως είναι κατάλληλο για παιδιά από 5 ή 6 ετών και ιδανικό για να τους μιλήσετε για την έννοια της ελευθερίας και στην επέτειο του Πολυτεχνείου!


Βιβλία για παιδιά δημοτικού


Ο εγκέφαλος μας και πώς λειτουργεί


Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για παιδιά δημοτικού, το οποίο εξηγεί πολύ ωραία τις διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου. Έγινε αφορμή για να συζητήσουμε με τα παιδιά πολλά πράγματα, όπως το πόσο σημαντικός είναι ο επαρκής ύπνος για τη σωστή λειτουργία του, πώς αποκτούμε τις συνήθειες, πώς δουλεύει η μνήμη και η όραση, ακόμη και για το πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον εγκέφαλο μας για να λειτουργεί στο έπακρο των δυνατοτήτων του!




Το βιβλίο έχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ πληροφορίες, αλλά τις έχει τόσο ωραία και απλά δοσμένες, που τα παιδιά κατανοούν χωρίς όμως να κουράζονται! Εμείς κλασικά το ροκανίζαμε με 2-3 σελίδες κάθε βράδυ, παρόλο που τα παιδιά παρακαλούσαν για λίγο ακόμη και λίγο ακόμη! Είναι ιδανικό για παιδιά από δευτέρα δημοτικού θεωρώ.




 Ο αόρατος κόσμος των μικροβίων / Τα μυστικά του σύμπαντος



Δυο βιβλία από την πολύ ενδιαφέρουσα νέα σειρά βιβλίων γνώσεων με τίτλο "Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα", από το Πανεπιστήμιο του Όξφορντ, η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και πάνω. Η γλώσσα του βιβλίου σίγουρα δεν είναι για μικρότερα παιδιά, ενώ πιστεύω πως και παιδιά γυμνασίου θα τα έβρισκαν ενδιαφέροντα, εφόσον συμπίπτουν με τα ενδιαφέροντα τους!

 


Ας πούμε, εμένα που με συναρπάζει η αστρονομία, δεν μπορούσα να σταματήσω να διαβάζω το βιβλίο με το σύμπαν! Το αντίστοιχο έπαθε η 9χρονη πεταλουδίτσα μου με το βιβλίο με τα μικρόβια!



Η σειρά περιλαμβάνει άλλα δύο βιβλία προς το παρόν, τα οποία είναι σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη ρομποτική.



Πώς σας φάνηκαν τα βιβλία που διαβάσαμε;

Ξεχωρίσατε ή διαβάσατε ήδη κάποιο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips