Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

FlyLady: Η Βραδινή της Ρουτίνα!



     Σήμερα θα σας μιλήσω για την πρωινή ρουτίνα κατά FlyLady. Βασικά θα σας μεταφέρω όσα γράφει σχετικά η FlyLady και μέσα στις παρενθέσεις θα διαβάζετε και τα δικά μου σχόλια/προσαρμογές. Το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Εκτός από αυτό το καθημερινό, υπάρχει και το εβδομαδιαίο πλάνο, για το οποίο θα σας μιλήσω σε άλλη ανάρτηση.

Ξεκινάμε;;


     "Αγαπητοί φίλοι,
     Συχνά με ρωτούν σχετικά με τις ρουτίνες μου, έτσι αποφάσισα να τις μοιραστώ μαζί σας. Αλλά έχετε υπόψη σας ότι αυτές είναι οι ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ρουτίνες. Δουλεύουν για μένα και ίσως όχι για εσάς.

     Ναι, όλοι πρέπει να ντυθούμε και να βάλουμε παπούτσια, οι τουαλέτες πρέπει να καθαριστούν καθημερινά, το κρεβάτι πρέπει να στρωθεί και φυσικά δεν μπορείτε να αφήσετε το σπίτι σας χωρίς να έχετε γυαλίσει το νεροχύτη. Αλλά μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά των πραγμάτων ώστε να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας. Θεωρώ ότι αν τα κάνεις το γρηγορότερο αφού ξυπνήσεις, αποκτάς μια συγκεκριμένη ποσότητα περηφάνιας καθώς προχωράς στη μέρα σου. Αν δεν τα κάνεις, τότε το τέρας των τύψεων αρχίζει να σε κατατρώει. Θέλω να νιώθετε παραγωγικές, και αυτό δε θα συμβεί αν αναβάλλετε τα πράγματα.

     Οι ρουτίνες μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Κάντε αυτό που δουλεύει για εσάς. Θυμηθείτε: οι ρουτίνες πρέπει να είναι ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ, διαφορετικά δεν πρόκειται να τις εφαρμόσετε." - FlyLady




Η Βραδυνή (Προ Ύπνου) Ρουτίνα της FlyLady
Η βραδινή ρουτίνα είναι το σημαντικότερη ρουτίνα ολόκληρης της ημέρας. Θέστε μια συγκεκριμένη 'ωρα για να την κάνετε και έπειτα κάντε την - ξεκινήστε από απόψε. Ξεκινώ τη δική μου αμέσως μετά το βραδινό φαγητό. Άλλοι την ξεκινούν το απόγευμα καθώς ετοιμάζουν βραδινό. Εξαρτάται από εσάς." - FlyLady

Αυτά είναι τα τρία μέρη της βραδινής ρουτίνας της FlyLady:


1. Καθάρισμα σπιτιού πριν τον ύπνο (περίπου 20')
  • Καθιστικό - συμμάζεμα και τακτοποίηση πραγμάτων, περιοδικών, πιάτων, ρούχων, παπουτσιών κλπ.
  • Κουζίνα - καθάρισμα, πλύσιμο πιάτων, αλλαγή πετσετών, έναρξη πλυντηρίου πιάτων (εμένα μου παίρνει 20-40' περισσότερο αφού πλένω τα πιάτα στο χέρι)
  • Είσοδος/τραπεζαρία - Καθάρισμα των Hot spots (σημεία στα οποία έχουν συγκεντρωθεί πολλά πράγματα)
  • Τσεκάρισμα της λίστας ώστε να μην ξεχαστεί τίποτε.




2. Σκεφτείτε την επόμενη μέρα πριν πάτε για ύπνο
  • Τσεκάρετε το ημερολόγιο/την ατζέντα σας για ραντεβού
  • Φτιάξτε μια to-do list για αύριο
  • Σκεφτείτε: "Τι μπορώ να κάνω σήμερα που θα κάνει το αύριο ευκολότερο;"
  • Συγκεντρώστε όλα τα αντικείμενα που δε θέλετε να ξεχάσετε και τοποθετήστε τα κοντά στην πόρτα ώστε να τα δείτε πριν φύγετε (εγώ τα τοποθετώ στο παγκάκι όπου αποθηκεύουμε τα παπούτσια, στο διάδρομο)
  • Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά μάζεψαν τα πράγματα τους
  • Ξεκινήστε το πρωινό - στρώστε το τραπέζι και προγραμματίστε στο μυαλό σας τι θα φάτε το πρωί
  • Αν έχετε προγραμματίσει να μαγειρέψετε στο φούρνο ή στην κατσαρόλα για αύριο, ετοιμάστε κάποια συστατικά ώστε να μπορείτε απλώς να τα πετάξετε στο ταψί/κατσαρόλα το πρωί
  • Βγάλτε τα ρούχα σας για αύριο. Είναι ένα απλό πράγμα που μας εξοικονομεί πολλή ώρα αναποφασιστικότητας. Αν κάτι θέλει σιδέρωμα ή έχει κάποιο λεκέ, μπορείτε να το διαχειριστείτε με ηρεμία ή απλώς να επιλέξετε να φορέσετε κάτι άλλο. Το πάτε καθαριστήριο, το πλένετε ή ράβετε το κουμπί που λείπει, σύμφωνα με το πρόγραμμα σας - καμία πίεση! Όλο το στρες έχει εξανεμιστεί.




3. Εστιάστε στον εαυτό σας πριν τον ύπνο
Η ώρα της χαλάρωσης:
  • Ετοιμαστείτε για ύπνο
  • Βούρτσισμα δοντιών, πλύσιμο προσώπου, χτένισμα
  • Λήψη βιταμινών ή άλλων φαρμάκων
  • Ώρα για μπάνιο! Κάντε ένα μπάνιο ή ένα ζεστό ντους
  • Βάλτε πυτζάμες
  • Έτοιμοι για ύπνο!


Ανασκόπηση των επιτευγμάτων της ημέρας:
  • Γράψτε στο ημερολόγιο σας, φτιάξτε μία λίστα επιτευγμάτων (τι κατάφερα;) ή γράψτε σε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης (gratitude journal, αυτό που έχω στόχο να γράφω καθημερινά φέτος, μια και το 2018 για μένα είναι το έτος της "Χαράς")
  • Διαβάστε για διασκέδαση
  • Διαβάστε στον άντρα σας ή στα παιδιά σας
  • Ακούστε μουσική. Δεν έχει σημασία τι, απλώς χαλαρώστε!
  • Προσευχηθείτε
  • Αγκαλίτσες στο κρεβάτι και σβήστε τα φώτα. Ξαπλώστε σε μια αξιοπρεπή ώρα, ιδανικά την ίδια ώρα κάθε μέρα!
  • Αποκοιμηθείτε με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο και στην καρδιά σας




Όλα αυτά σας φαίνονται πολλά;
Μην αγχώνεστε! Ξεκινήστε με λίγα. Κάντε αυτά τα τρία πράγματα, έπειτα προσθέστε πάνω σε αυτά για να δημιουργήσετε μια πλήρως ανεπτυγμένη βραδινή ρουτίνα:
  1. Γυαλίστε το νεροχύτη σας
  2. Βγάλτε τα ρούχα σας για αύριο και βάλτε τα άλλα στη θέση τους
  3. Βουρτσίστε τα δόντια σας

     Πώς σας φαίνεται η βραδινή της ρουτίνα; Νομίζω πως το κάθετι είναι στοχευμένο και εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Σας αφήνω προς το παρόν να δουλέψετε πάνω στη βραδινή σας ρουτίνα και σε επόμενη ανάρτηση θα σας μιλήσω για την πρωινή! Θυμηθείτε: Ένα μόνο βήμα τη φορά, αλλά να το κάνουμε!!!


Υ.Γ. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη δική μου βραδινή ρουτίνα που εφάρμοζα πέρυσι τέτοιον καιρό. Η ρουτίνα μου έχει αλλάξει πάρα πολύ και μάλιστα αυτό το διάστημα βρίσκεται υπό επεξεργασία, κάτι που θα συνεχίσει όλο το Μάρτιο! Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας πω όταν με το καλό τα βάλω όλα στη σειρά!!


Καλή επιτυχία!




17 σχόλια:

  1. Συμφωνώ ότι είναι πολύ βοηθητική. Να προσθέσω ότι εγώ ετοιμάζω από το βράδυ σνακς και ταπερ για το σχολείο /γραφείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ κι εγώ σε αυτό. Το βράδυ ετοιμάζω ό,τι μπορώ από σνακ δικά μου και της πεταλουδίτσας μου. Αφήνω για το πρωί μόνο τα φρούτα και τα ψωμάκια που θέλουν άλειμμα!

      Διαγραφή
  2. θυμάμαι πριν καιρό που μου είχες προτωπεί γι αυτην την κυρία και όντως, έχει σύστημα που δουλεύει, δεν έχω εντρυφήσει ακόμα στο πρόγραμμα, φαντάσου ακόμα προσπαθώ να αδειάσω το σπίτι από σαβούρες! soon.... που θα πάει θα στρωθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δρόμο ακόμα!! Στο λέω!! Έχω που ακολουθώ το πρόγραμμα της 2 χρόνια. Μάλλον που προσπαθώ να ακολουθήσω, γιατί όταν μιλάμε για συνήθειες θέλει πολύ χρόνο το πράγμα για να στηθεί πρακτικά! Και τώρα καταλαβαίνω ότι στην αρχή δεν καταλάβαινα που παν τα τέσσερα, από την άποψη ότι μου ήταν πολύ δύσκολο να δω τη γενική εικόνα, γιατί ήταν πολύ μεγάλη!! Χαχα! Όσο τη δουλεύεις, έστω και λίγο, έστω και αν δεν έχεις ιδέα τι κάνεις και που θα σε βγάλει, μπαίνεις στο κλίμα και υιοθετείς σιγά σιγά τον τρόπο σκέψης της! Baby steps, το λέει και η ίδια!!

      Πάντως μπράβο για το decluttering! Είναι δύσκολο κομμάτι ψυχολογικά!!!

      Διαγραφή
    2. Βλέπω βιντεάκια στο youtube και για τα δύο και βοηθάει! Μου είναι πιο ξεκούραστο από το να διαβάζω άρθρα στα αγγλικά oπότε βάζω ένα clean with me flylady method και καταλαβαίνω τι θέλει να πει αμέσως. Νομίζω στα ελληνικά μόνο εσύ έχεις γράψει γι αυτό ε; δεν έχει και εύκολο σάιτ αυτή, με κουράζει στο μάτι!

      Διαγραφή
    3. Τα βιντεάκια σίγουρα βοηθάνε αλλά εγώ, αντίθετα, τα βαριέμαι γιατί προτιμώ να βρίσκω μόνη μου τη λύση! Τύπος 3 που δε διαβάζει ποτέ τις οδηγίες, χαχα!!

      Νομίζω κι εγώ ότι δεν έχει γράψει άλλος για τη FlyLady στα ελληνικά, δεν έχω βρει ποτέ τίποτα σχετικό! Αλλά αν αρχίζουν να γράφουν, θα είναι ακόμη πιο βοηθητικό γιατί βλέπεις και άλλους τρόπους να εφαρμόσεις το σύστημα!

      Στο σάιτ όντως δε βγάζεις εύκολα άκρη! Κι αυτός είναι πιστεύω ένας από τους λόγους που σου παίρνει πιο πολύ χρόνο να πιάσεις τη γενική εικόνα! Σε αυτό βοηθά πολύ το newsletter της, όπου κάθε μέρα σου στέλνει ένα κείμενο δικό της καθώς και γράμματα από άλλες γυναίκες που γράφουν πως βοηθήθηκαν. Βέβαια, θα έχεις 5-6 περισσότερα e-mails καθημερινά στο mail σου, εκτός από αυτό βοηθά στο fly-washing!!

      Διαγραφή
  3. Μια χαρά φαίνεται το πρόγραμμα και απολύτως λογικό. Πάνω κάτω καλά είμαι από ότι βλέπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα αν έχεις μπει σε μια καλή και σταθερή σειρούλα, είσαι άψογη!!!

      Διαγραφή
  4. Πανω κατω το κανω κι εγω,βέβαια αν τα παιδια δεν πανρ για υπνο δεν γινεται παντα..για τα απλυτα ρουχα και την οργανωση τους τι λέει η flylady???ουφ και παλι ουφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παιδιά πολύ καθοριστικός παράγοντας πάντα!!! Για τα ρούχα λέει το εξής: ένα πλυντήριο τη μέρα οπωσδήποτε και όταν λέμε ένα πλυντήριο εννοούμε από την αρχή ως το τέλος! Πλύσιμο, άπλωμα, στέγνωμα, δίπλωμα, ντουλάπες!!

      Διαγραφή
    2. Α μαλιστα!!γιατι εγω τα μαζεύω κ τα αφήνω να τα κανω ολα μαζι!βεβαια ενα πλυντηριο μονο ειναι όνειρο θερινης νυκτος για μενα!Σιγουρα δυο!

      Διαγραφή
    3. Πιστεύω ότι αν ξεκινήσεις και κάνεις ένα τη μέρα, ίσως δε θα χρειάζεσαι δεύτερο την ίδια μέρα!

      Διαγραφή
    4. Ωραίο το κόλπο με το πλυντήριο από την αρχή μέχρι το τέλος! Και να φανταστείτε ότι δεν είμαι νέα νοικοκυρά... Όσο ζει κανείς, μαθαίνει!

      Διαγραφή
  5. δυσκολοοοοοο δυσκολο αλλα ανα το πετυχεις θα πετυχει......και γω εχω κατι κολληματα ωρες ωρες.ας πουμε δεν μπορω να πιαστω με κατασκευες αμα το σπιτι ειναι ανω κατω..ο,τι μας ηρεμει ειτε αυτο λεγεται οργανωση απο πριν ειτε πεταμα στο πατωμα κι ας παει κι το παλιαμπελο αυτο να κανουμε....εγω εχω καταντησει η κακια του σπιτιου που ολα τα θελω οργανωμενα δεν μπορω χωρις προγραμμα κ σημειωσεις...χαχαχαχχαα τι να κανουμε κολλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου κι εγώ σαν κι εσένα δεν μπορώ να κάτσω να ράψω αν δεν έχω μαζεμένο το σπίτι! Δεν μπορώ να συγκεντρώσω το μυαλό μου!!! Μάλιστα πάντα όταν το σπίτι είναι μαζεμένο, νομίζω πως έχει και περισσότερη ησυχία! Μάλλον η ακαταστασία κάνει θόρυβο στο μυαλό μου!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips