Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Μπανόφι, το αγαπημένο μου γλυκό!!



     Δεν υπάρχει κάτι που να μη μου αρέσει σε αυτό το γλυκό! Σοκολάτα, μπανάνα, καραμέλα, σοκολατένια μπισκότα!! Μετά από γλυκά και γλυκά που έχω φτιάξει και δοκιμάσει, το banoffee είναι το αγαπημένο μου! Πολύ συχνά το φτιάχνω σαν τούρτα για τα γενέθλια μου. Έτσι έκανα και φέτος! Μου έλειψε βρε, και έλειψε και στους υπόλοιπους! Αφήστε που είναι γρήγορο και σχετικά οικονομικό!


     Σε κάθε συνταγή που φτιάχνω, έχω διαπιστώσει ότι πάντα υπάρχει ένα κομμάτι που είναι χρονοβόρο/δύσκολο και ποτέ δεν είναι το κομμάτι που φανταζόμουν! Πάντα, λοιπόν, όταν ολοκληρώνω η συνταγή, μου αρέσει να κάνω αυτή την αξιολόγηση. Ότι δηλαδή, η τάδε συνταγή ήταν εύκολη, η πιο πολλή δουλειά ήταν στο δείνα κομμάτι. Στο μπανόφι, λοιπόν, το χρονοβόρο κομμάτι είναι να κόψεις τις μπανάνες φέτες και να τις απλώσεις στη σειρά! Δε σας αναφέρω το βράσιμο των ζαχαρούχων, γιατί αυτό εννοείται το κάνουμε άλλη μέρα και δεν απαιτεί και καμία προσπάθεια από μέρους μας! Επομένως, καταλαβαίνετε τη γρηγοράδα και την ευκολία του όλου εγχειρήματος!

     Φέτος, μάλιστα, ο άντρας μου αγόρασε σε έκπτωση -30% τα μπισκότα και σκοράραμε ακόμη καλύτερη τιμή!!

     Ελάτε να σας πω τη συνταγή που χρησιμοποιώ, την οποία είχα βρει νομίζω από ένας τεύχος του περιοδικού "Ζάχαρη κι Αλεύρι".

Υλικά
(για ένα πυρέξ 35*25, εγώ για την τούρτα χρησιμοποίησα ένα από τα Lidl με αποσπώμενα τοιχώματα)

  • 4 ζαχαρούχα γάλατα
  • 800 γρ. γεμιστά μπισκότα (έχω χρησιμοποιήσει και Αλλατίνη σοκολατένια με άσπρη κρέμα και Oreo cookies. Είναι και τα δύο πολύ νόστιμα.)
  • 240 γρ. βούτυρο πλάκα
  • 200 γρ. (2 σακουλάκια) κουβερτούρα τριμμένη σε νιφάδες
  • 5 μπανάνες
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος

     Σημείωση: Όσοι με διαβάζετε καιρό, θα ξέρετε πως τόσο τα φαγητά μου όσο και οι τούρτες μου βγαίνουν σε large έκδοση. Αυτή η τούρτα βγάζει τουλάχιστον 20 κομμάτια. Τρώμε όλοι οι παρευρισκόμενοι (συνήθως γύρω στα 11-12 άτομα), στέλνω ταπεράκι σε παππούδες και τρώμε και την άλλη μέρα όλοι στην πολυκατοικία (7 ψυχές). Αν τώρα, είστε 2-3 άτομα και κάνετε όλοι δίαιτα, σας προτείνω να μειώσετε στο μισό τις δόσεις. 

     Από την άλλη, γλυκό είναι, φτιάξτε το μεγάλο και μοιραστείτε το με κάποιον που αγαπάτε ή με τον εργένη γείτονα σας ή με τη γιαγιά που μένει μόνη της! Κάποιον θα βρείτε! Ένα κομμάτι γλυκό και ένα χαμόγελο μπορούν να φτιάξουν τη μέρα κάποιου! Είμαστε ευλογημένοι που έχουμε το σπίτι, το ψυγείο και τα υλικά για να φτιάξουμε ένα γλυκό που μας αρέσει και κάποιον για να το μοιραστούμε!


Διαδικασία
1. Γεμίζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό και τοποθετούμε μέσα τα ζαχαρούχα. Φροντίζουμε το νερό να καλύπτει καλά τις κονσέρβες.
Έπειτα, τις βγάζουμε και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, τοποθετούμε προσεκτικά τα ζαχαρούχα, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να βράσουν για 2,5 ώρες.
Ελέγχουμε τακτικά μήπως κατέβηκε η στάθμη του νερού και αν χρειαστεί προσθέτουμε. Πρέπει πάντα οι κονσέρβες να είναι σκεπασμένες με νερό.
Μόλις περάσουν οι 2,5 ώρες, πιάνουμε τα ζαχαρούχα με μια κουτάλα ή τσιμπίδα και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα ή μια πετσέτα διπλωμένη και αφήνουμε να κρυώσουν ΤΕΛΕΙΩΣ! Διαφορετικά, εκτός του εγκαύματος που θα πάθετε, θα δημιουργήσετε και μια ωραία έκρηξη ηφαιστείου καραμέλας!!
Εγώ τα βράζω από την προηγούμενη μέρα για να μη μου πέφτουν όλα μαζί.

2. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στο μπισκότο, ανακατεύοντας πολύ καλά ώσπου να πάει παντού.




3. Απλώνουμε το μπισκότο στο τσέρκι και το πατάμε απαλά με ένα κουτάλι. Προσοχή: Εγώ δυο φορές στη σειρά την πάτησα επειδή το παραπάτησα!! Και μου βγήκε λίγο σκληρό και αναρωτιόμουν τι να φταίει, τι να φταίει!! Κάνουμε πατ-πατ και μόνο πατ-πατ! Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.




4. Πάνω από το μπισκότο προσθέτουμε τα ζαχαρούχα, που τώρα πια έχουν γίνει μια ωραία καραμέλα!! Εγώ τα απλώνω με ένα κουτάλι μεγάλο, γυρισμένο ανάποδα. Με τη σπάτουλα δε μου απλώνεται καλά! Το κουτάλι είναι προίκα από την πεθερά μου, βασικά το κόλπο, όχι το κουτάλι!!! Τοποθετούμε και πάλι στο ψυγείο.




5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σούπερ ταχύτητα με το μίξερ για να γίνει μια πηχτή σαντιγί!! Τη βάζουμε στο ψυγείο.



6. Τώρα το χρονοβόρο: παίρνουμε μία-μία τις μπανάνες και τις κόβουμε σε ένα πιατάκι φέτες. Μόλις κόψουμε τη μια μπανάνα, τοποθετούμε τις φέτες δίπλα δίπλα στο ταψί χωρίς κενά. Μόλις τελειώσουμε, κόβουμε την άλλη μπανάνα κ.ο.κ. Στην αρχή δοκίμασα να τις κόψω μέσα στο ταψί και να τις βάλω στη σωστή θέση μετά, αλλά κολλούσαν με την καραμέλα και η δουλειά ήταν Mission Impossible 1, 2 & 3!




7. Ρίχνουμε πάνω στις μπανάνες το ένα σακουλάκι νιφάδες σοκολάτας. Εγώ το κάνω όπως και στη ζωγραφική: γεμίζω πρώτα το περίγραμμα και μετά το μέσα! Για να είμαι σίγουρη ότι έχει πιάσει καλά σε όλες τις άκρες και για να μη χρειάζεται να πηγαίνω πολύ άκρη με το σακουλάκι και μου χύνονται έξω οι νιφάδες!






8.  Πάνω από τις νιφάδες στρώνουμε τη σαντιγί. Μη συγχυστείτε σαν κι εμένα αν κατά το στρώσιμο οι νιφάδες μπερδεύονται με τη σαντιγί, γιατί πολύ απλά στο τέλος δε θα φαίνεται τίποτα!

9. Τέλος, ρίχνουμε και το άλλο σακουλάκι με τις νιφάδες και τα-ταααν!! Έτοιμο το μπανόφι!




     Εγώ 3-4 φορές το έχω κάνει τούρτα για τα γενέθλια μου (στο σπίτι μας ο εορτάζων/γενεθλιάζων επιλέγει τούρτα και η υποφαινόμενη την εκτελεί). Φέτος την έφτιαξα πρώτη φορά στο ορθογώνιο τσέρκι με αποσπώμενα τοιχώματα που αγόρασα από τα Lidl ειδικά για την παρασκευή των τουρτών μου. Περιμετρικά έβαλα μπισκότα Oreo που προηγουμένως είχα ανοίξει στη μέση. Για κεράκια χρησιμοποίησα ένα καινούργιο και ένα από τα 2α γενέθλια της πεταλουδίτσας μου από το Peppa πάρτι (το κεράκι από το Ραπουνζέλ πάρτι δεν τα κατάφερε)!! Τρελούτσικα είναι, αλλά στα 32 αρχίζει να μη με νοιάζει και πολύ τι θα πουν οι γύρω μου όταν με πιάνει το τρελό μου! Διότι από τρέλα έχω πολλή!!!




     Φτιάξτε λοιπόν αυτό το νόστιμο γλυκό, πρέπει να προσπαθήσετε πολύ για να μη σας πετύχει!!! Και στο τέλος, πασπαλίστε και με λίγη τρέλα από πάνω αν έχετε! Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κρύβετε την τρέλα σας!!

Σας φιλώ!!!



12 σχόλια:

  1. Γεια στα χέρια σου μιας και είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά! Πολύ μου αρέσει που χρησιμοποιήσες γεμιστά μπισκότα! Θα το δοκιμάσω για αλλαγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tελείως μιαμ μιαμ φαίνεται το banofee σου! Εγώ ακολουθώ τη συνταγή του Άκη τις 2-3 φορές που το έχω φτιάξει και είναι κι εκείνη εξίσου νόστιμη! Αν και πάντα με κερδίζει ένα δροσερό cheese cake με μαρμελάδα φράουλα...
    Καλώς σε βρήκα και, καλέ, χρόνια σου πολλά για τα γενέθλιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Cheesecake, κι εγώ το αγαπώ πάρα πολύ αλλά ο άντρας μου είναι της σοκολάτας και έχω καιρό να φτιάξω! Μου έρχεται και πιο καλοκαιρινό! Εσύ το τρως και χειμώνα;
      Του Άκη δεν το έχω δοκιμάσει, μόνο αυτή τη συνταγή έχω κάνει και επειδή μας άρεσε πολύ δεν ξαναδοκίμασα κάτι άλλο!
      Καλώς σε βρήκα κι εγώ και σ' ευχαριστώ για τις ευχές!

      Διαγραφή
  3. καλα κολασηηηηηηηηη!!!!!!!!!!μμμμμμμμμμμμ.........
    χρονια σου πολλαααααααααααααα πολλαααααααααααααα λοιπον να σαι παντα γερή δυνατη κ ευλογημενη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ καλη συνταγη!!!ευχομαι να βρω.κι εγω αυτο το τσερκι,φαίνεται πολυ ευχρηστο..και κοντεύουν τα δικα μου γενέθλια οποτε θα το επιχείρισω,ειναι και το αγαπημένο μου γλυκο!!μια ερωτηση ομως,εμενα ρε συ μου κόβει παντα η κρεμα γαλακτος οταν παω να την κανω σαντιγυ τι μπορει να φταιει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές θα το ξαναφέρει! Όσο για την κρέμα γάλακτος, πολλές φορές κι εμένα δε μου έχει σφίξει! Η πιο σίγουρη μέθοδος είναι η φυτική σαντιγί, αλλά νομίζω ότι παίζει ρόλο η ταχύτητα του μίξερ και να είναι πολύ κρύα η κρέμα γάλακτος και ο κάδος! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  5. Από τα αγαπημένα γλυκά!
    Θα το φτιαξω με την πρώτη ευκαιρία!
    Καλές γιορτές να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips