Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Τέλεια πενιρλί και πώς να τα διπλώσετε!!



     Από τη μέρα που βρήκα αυτή τη συνταγή, το πεϊνιρλί έχει γίνει το νούμερο ένα φαγητό μαζικής παραγωγής για την κατάψυξη! Σε αυτό το ποστ θα μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή, η οποία είναι της αείμνηστης Αλεξίας Αλεξιάδου, καθώς και πως να τους δίνετε όμορφο, επαγγελματικό σχήμα!! Θα σας δείξω, επίσης, πως μπορείτε να τα καταψύξετε και μάλιστα χωρίς να σας πιάνουν χώρο!! Τη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα για να φτιάξω τα πεϊνιρλί στο Peppa Party της πεταλουδίτσας μου!!



Υλικά που θα χρειαστείτε (για 15 μέτρια κομμάτια):
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό ή γάλα χλιαρό
  • 3 φακελάκια μαγιά
  • 1,5 κ.γ. ζάχαρη
  • 6 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 6 κ.σ. λάδι

Για τη γέμιση
  • 15 φέτες κίτρινο τυρί (το gouda είναι πολύ καλή επιλογή)
  • 1 συσκευασία λουκάνικα Φρανγκφούρτης ή 15 φέτες ζαμπόν η γαλοπούλα ή κιμά μαγειρεμένο
  • πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
  • μπέικον
  • 1 κουτί σάλτσα ντομάτας (εγώ βάζω το απλό Pummaro) ή κέτσαπ

Πώς τα φτιάχνετε

     1. Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα ή το νερό με τη ζάχαρη. Αφήνετε να σταθεί ώσπου να αφρίσει. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνετε μέσα τη μαγιά και το λάδι και ζυμώνετε σε ζύμη απαλή κι ελαστική. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για λίγο σε ζεστό μέρος, έως ότου ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά σας.

     2. Τοποθετείτε πάνω στον πάγκο που θα δουλέψετε το αλεύρι, το τυρί, το ζαμπόν ή το λουκάνικό κομμένο σε ροδέλες ή τη γαλοπούλα ή τον κιμά, το μπέικον (αν χρησιμοποιήσετε), τη σάλτσα ντομάτας σε ένα μπολάκι με ένα κουταλάκι ή την κέτσαπ και την πιπεριά κομμένη. Στη μέση θα δουλέψετε με τον πλάστη και τη ζύμη σας. Εκεί, μπορείτε να τοποθετήσετε μια επιφάνεια σιλικόνης και να δουλέψετε πάνω σε αυτή. 




     3. Παίρνετε στον πάγκο τη ζύμη σας και κόβετε μπαλίτσες στο μέγεθος μπάλας του τένις. Αλευρώνετε τον πάγκο και ακουμπάτε πάνω τη μπαλίτσα. Με τον πλάστη ανοίγετε απαλά τη μπαλίτσα. Τη δουλεύετε μια φορά κάθετα, δυο οριζόντια, ώστε πάρει σχήμα οβάλ.
Μόλις πάρει το σχήμα που θέλετε, προσθέτετε ένα κουταλάκι σάλτσα, το αλλαντικό σας, το τυρί, το μπέικον (αν βάλετε) και τέλος ένα δυο κομματάκια πιπεριά.












Πώς τα διπλώνετε

1. Διπλώνετε λίγο προς τα μέσα από τη μία πλευρά.




2. Με το δάχτυλό σας βρέχετε με  λίγο νερό τη διπλωμένη ζύμη.




3. Παίρνετε τη μια γωνία και τη διπλώνετε. Το νερό που βάλατε θα βοηθήσει να κολλήσουν οι δυο πλευρές. Πιέζετε με το δάχτυλό σας να ενωθούν.





4. Επαναλαμβάνετε και με την άλλη γωνία, την οποία θα κολλήσετε πάλι με λίγο νερό πάνω στην πρώτη.




Έτοιμη η μία πλευρά! Επαναλαμβάνετε και από την άλλη! Αν το πεϊνιρλί σας είναι πολύ ανοιχτό, διπλώνετε λίγο προς τα μέσα το κέντρο της βαρκούλας!




Ψήνετε στος 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, ώσπου να ροδίσουν!!! 




Εγώ έφτιαξα και ένα σούπερ μεγάλο, με τη ζύμη που μου περίσσεψε!!




Όσα δεν έψησα, τα τοποθέτησα πάνω σε δίσκους με λαδόκολλα στην κατάψυξη. Μόλις πάγωσαν, τα έβαλα όλα σε μια μεγάλη σακούλα με zip! Έτσι εξοικονόμησα πολύ χώρο στην κατάψυξη!!




Σας άνοιξα την όρεξη;
Ώρα να φτιάξετε τα δικά σας πεϊνιρλί!!

Καλή επιτυχία!!


20 σχόλια:

  1. Μμμμ μας άνοιξες την όρεξη! Δείχνουν πολύ επαγγελματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι μια πολύ νόστιμη επιλογή για σνακ και όχι μόνο που με εύκολα θα μπορούσε να την κάνει κάποιος.Σευχαριστουμε για την λεπτομερή σου συνταγή.την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Ναι είναι πολύ χορταστικά για ενδιάμεσο σνακ και αναλόγως το μέγεθος μπορείς να τα φας και για μεσημεριανό/βραδυνό! Εμείς τα τρώμε συνήθως για μεσημέρι! Που να περιμένουμε μέχρι το βράδυ!!

      Διαγραφή
  3. Εύκολη συνταγή τελικά! Μου αρέσει η ιδέα να τα έχω στην κατάψυξη για οπότε τα χρειαστω! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελα παιδί μου και ήθελα να σε ρωτήσω πώς τα διπλώνουν!!!Στο μυαλό μου εισαι!Φιλιά πολλά ,Βίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε!!!
    θα τα δοκιμάσω σίγουρα, γιατί μας αρέσουν πολύ!
    άκρως κατατοπιστική η ανάρτηση και οι φωτο

    αν θέλουμε να ψήσουμε τα κατεψυγμένα, τα αποψύχουμε ή τα βάζουμε απευθείας στο φούρνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξία μου δε χρειάζονται απόψυξη, τα βάζεις απευθείας σε λαμαρίνα με λαδόκολλά! ΆΛλο ένα πλεονέκτημα!! Χαίρομαι που σε βοήθησαν οι φωτογραφίες!!

      Διαγραφή
    2. τα φτιάξαμε ήδη δυο φορές! πεντανόστιμα!

      μόνο που άφησα λίγο την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει ένα μισάωρο
      επιπλέον τα άλειψα με λίγο βιτάμ πριν τα ψήσω για να "γυαλίζουν" λίγο και να μην στεγνώσουν
      (μικρές λεπτομέρειες, έτσι κάνει η μαμά μου)

      ευχαριστούμε και πάλι που μας "ξεσήκωσες". βλέπω να τα καθιερώνουμε!

      φιλιά πολλά

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Χρήσιμες οι συμβουλές σου! Ήδη κι εμείς τα έχουμε καθιερωσει!! Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  6. Νόστιμα πεινιρλί και πολύ ωραία ιδέα να τα καταψύξουμε! Μπράβο Αλεξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αλεξία μας άφησε παρακαταθήκη υπέροχες συνταγές! Αν και όχι διαιτητικές!!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ νόστιμα φαίνονται! Ευχαριστούμε πολύ για τη λεπτομερή παρουσίαση αλλά και για τα tips του διπλώματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήμουν έτοιμη να σχολιάσω στο παραπάνω άρθρο, μα δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Τα πεϊνιρλί φαίνονται πεντανόστημα και ιδανικά για ένα πάρτυ! Μιας τα χέρια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips