Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Βιβλιο-παίζουμε: Το τενεκεδένιο σχολείο



Να ένα παραμύθι που δεν είναι παραμύθι, αλλά αληθινή ιστορία!

     Πριν πολλά χρόνια (μα όχι πάρα πολλά) οι πρόσφυγες της Σμύρνης που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, θέλησαν να καλύψουν μια βασική τους ανάγκη: την ανάγκη για σχολείο (για να καταλάβετε την αρχοντιά και το επίπεδο των ανθρώπων αυτών).

     Πώς, όμως; Υλικά δεν υπήρχαν, η φτώχεια μεγάλη και πάνω στην ώρα αυτή της ανάγκης, οι πατεράδες χρησιμοποίησαν το μόνο εύκαιρο και δωρεάν διαθέσιμο υλικό: τους παλιούς τενεκέδες κηροζίνης που βρήκαν πεταμένους στην περιοχή από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.





     Με μεράκι και ζήλο τους ίσιωσαν, τους κάρφωσαν και τους έφτιαξαν σχολείο! Το ονόμασαν "τενεκεδένιο σχολείο" και μπορεί σήμερα να λέγεται "21ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης" αλλά όλοι το γνωρίζουν με το παλιό του όνομα, που έμεινε στην ιστορία!

     Το παράδοξο στήσιμο του δεν είναι η μόνη περιπέτεια που πέρασε το σχολείο αυτό! Πέρασε επιστρατεύσεις, σεισμούς και μετεγκαταστάσεις σε προκάτ αίθουσες! Ολόκληρη την ιστορία του μπορείτε να τη διαβάσετε στην επίσημη σελίδα του 21ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.


Το βιβλίο: "Το Τενεκεδένιο Σχολείο"
     Το βιβλίο μας μιλάει μέσα από μια παιδική και παραμυθένια ματιά, για το πως περνούσαν τα παιδιά στο σχολείο αυτό! Οι αποχρώσεις των τενεκέδων που άλλαζαν μαζί με τα χρώματα του ουρανού, η πινακίδα που απαγόρευε τον πετροπόλεμο "λόγω του εκκωφαντικού θορύβου", η κυρία που όταν έβρεχε άνοιγε την ομπρέλα της και η σόμπα που με το σπαθί της πολεμούσε το κρύο!!! Το βιβλίο είναι γραμμένο από την Άννα Ιακώβου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θύρα.




     Εκτός από την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και τη γεμάτη χρώματα και μαγεία εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά, μου άρεσε που μέσα από το βιβλίο αυτό, βρήκα την ευκαιρία να μιλήσω στα παιδιά για καταστάσεις διαφορετικές από αυτές που βιώνουμε εμείς. 




     Μήπως το 2018 δεν υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που κάνουν μάθημα σε καλύβες ή σε μισοκατεστραμμένα κτίρια; Που διανύουν χιλιόμετρα κάθε μέρα με τα πόδια για να παρακολουθήσουν το μάθημα; Που κρυώνουν, ζεσταίνονται, πεινούν, είναι ξυπόλυτα, δεν έχουν τετράδια και νερό μα που όλα αυτά δεν αρκούν για να τους στερήσουν την τεράστια δίψα για μάθηση και για προκοπή; Να ένα ακόμη βιβλίο για να εμπνεύσει τα παιδιά!

     Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται μια κατασκευή με την οποία μπορείτε με τα παιδιά να δημιουργήσετε διακοσμητικά τενεκεδάκια με τους ήρωες του βιβλίου.


Η δραστηριότητα: Πώς κάνουν μάθημα τα παιδιά του κόσμου;
     Μιας και στο σπίτι μας δεν κυκλοφορούν τενεκεδάκια για να κάνουμε κατασκευή, σκέφτηκα να δούμε λίγο πώς κάνουν μάθημα παιδιά από όλον τον κόσμο και να συζητήσουμε πάνω σε αυτό!

     Έκανα μια αναζήτηση στο Google "schools around the world" και όλα αυτά που είδα, σε συνδυασμό με το βιβλίο και λόγω επαγγέλματος, πολύ με συγκινούν και μου φέρνουν δάκρυα!! Πολλή δίψα για μάθηση, αψήφηση των συνθηκών και τέλος χαμόγελα! Ναι, κάτω από το σχολείο-τεντόπανο βλέπεις χαμόγελα!!! Δεν είμαι σίγουρη πόσα χαμόγελα θα δεις σε ένα κοντινό Δημοτικό Σχολείο!

Να οι πιο ενδιαφέρουσες εικόνες που βρήκα με μια ματιά:


Τάξεις από λάσπη και άχυρο - via


Τάξεις χωρίς καρέκλες - via



Τάξεις χωρίς τραπέζια/θρανία - via



Τάξεις χωρίς αίθουσα! - via


Τάξεις όπου όλοι φορούν τα ίδια ρούχα - via

     Το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν μεγάλο και έτσι το επέκτεινα με το πώς μετακινούνται τα παιδιά του κόσμου για να φτάσουν στο σχολείο του. Άλλα τόσα εκεί να δεις και να θαυμάσεις!



Πώς σας φάνηκε το βιβλίο και 
η δραστηριότητα μας;




4 σχόλια:

  1. Πόσο ενδιαφέρον είναι αυτό το βιβλίο και πόσα θέματα μπορείς να προσεγγίσεις με αφορμή την ανάγνωσή του...μπράβο! Όσο για την ιστορία
    συγκλονιστική, δεν την έχω ξανακούσει και είμαι και Θεσσαλονικιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, ένας λόγος παραπάνω που είσαι και Θεσσαλονικιά για να σε ενθουσιάσει το συγκεκριμένο! Πραγματικά μπορείς να πιάσεις πολλά... Πόλεμος, προσφυγιά, συνθήκες εδώ και αλλού, παλιά και σήμερα, χώρια που κάνεις και φυσικές επιστήμες πειραματιζόμενη με τα μέταλλα!!!

      Διαγραφή
  2. Είναι το σχολείο των παιδιών μου! "Κορίτσι μάλαμα" σ' ευχαριστούμε για την ανάρτηση! Φιλιά από Θεσσαλονίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να νιώθεις ιδιαίτερο δέσιμο με το σχολείο αυτό, αφού πηγαίνουν εκεί και τα παιδιά σου! Φιλιά και από 'μένα!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips