Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Πώς χρησιμοποιούμε τα χρώματα ζαχαροπλαστικής



  • Η ποσότητα που θα βάλουμε εξαρτάται από το πόσο έντονο είναι το χρώμα που θέλουμε να έχει το γλυκό μας, γι' αυτό και δεν υπάρχουν ακριβείς αναλογίες. Μερικές σταγόνες είναι...
    αρκετές για να δώσουν μια απαλή απόχρωση. Προσθέτουμε τις σταγόνες, ανακατεύουμε καλά, ώστε να χρωματιστεί ομοιόμορφα το μείγμα, και, αν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε.
  • Η απόχρωση εξαρτάται και από την ποιότητα και την ένταση των ίδιων των χρωμάτων.
  • Κάθε υλικό απορροφά διαφορετικά τα χρώματα. Καλύτερη εφαρμογή έχουν τα χρώματα σε υλικά που έχουν βάση το νερό. Οπότε, για να χρωματίσουμε σαντιγί, θα χρειαστούμε λιγότερη ποσότητα απ' ότι για να χρωματίσουμε αμυγδαλόπαστα.
  • Για να χρωματίσουμε την κοινή ζάχαρη,  χρειάζεται να ρίξουμε μερικές σταγόνες χρώματος πάνω της και να την τρίψουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να πάει παντού το χρώμα.
  • Για την αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν) χρειάζεται, μόλις πέσει το χρώμα, να δουλέψουμε καλά με τα χέρια μας σαν να ήταν ζυμάρι. Ζυμώνουμε μέχρι όλη η ζύμη να χρωματιστεί ομοιόμορφα. Είναι καλύτερα να φορέσουμε γάντια για να προστατεύσουμε τα νύχια μας από το χρώμα.
  • Τα μπισκότα μπορούν επίσης να χρωματιστούν, αρκεί στο ψήσιμο να μην ξεπεράσουμε τους 150 βαθμούς. Πάνω από αυτή τη θερμοκρασία, τα χρώματα αρχίζουν να εξασθενούν.
  • Για να χρωματίσουμε σαντιγί ή μαρέγκες,  πρέπει να προσθέσουμε το χρώμα στο τέλος, όταν είναι ήδη έτοιμες. Με απαλές κυκλικές κινήσεις ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης για να βαφτεί όγκος ομοιόμορφα χωρίς να πέσει. Για να βάψουμε παντεσπάνι, ρίχνουμε το χρώμα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμης,  λίγο πριν το ψήσουμε.
  • Στα κοκτέιλ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρωματιστά παγάκια. Αρκεί να ρίξουμε μια σταγόνα σε κάθε παγοκύστη πριν τη βάλουμε στην κατάψυξη.
  •  Για την παρασκευή παγωτού στο χρώμα της αρεσκείας μας,  θα ρίξουμε μερικές σταγόνες στο μείγμα πριν το βάλουμε στην παγωτομηχανή.
  • Για το γλάσο στο κέικ, μπορούμε να προσθέσουμε το χρώμα στην αρχή, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Στην καραμέλα, βάζουμε το χρώμα μόλις αυτή βράσει.Το χρώμα είναι ανθεκτικό σε αυτές τις θερμοκρασίες (κοντά στους 150 βαθμούς).
  • Η λευκή σοκολάτα είναι ιδανική βάση για τα χρώματα. Προσθέτουμε το χρώμα όταν είναι ήδη λιωμένη και ζεστή, μέσα στο μπεν μαρί.

Πηγή: περιοδικό Γλυκές Ιστορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips