Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Βιβλιο-παίζουμε: Πόσο μ' αρέσει το σχολείο!



     "Κάθε αρχή και δύσκολη" λέει η παροιμία και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους μικρούς, αλλά και για εμάς τους μεγάλους! Πόσες φορές δεν αγχωνόμαστε, ακόμη και πιο πολύ από το παιδί μας, επειδή εκείνο θα πάει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό ή ακόμη στο ποδόσφαιρο, στο μπαλέτο, στο μάθημα μουσικής!





    Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις μαμάδες, αγχωμένες και μη (οι μη αγχωμένες αποτελείτε μειοψηφία, να το ξέρετε!) που θέλουν να προετοιμάσουν ψυχολογικά τα παιδάκια τους για μια ομαλή μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο, ή από το μικρό σχολείο στο μεγαλύτερο.


Το βιβλίο: Πόσο μ' αρέσει το σχολείο!
     Είναι από τα βιβλία που θα σε κερδίσουν από το εξώφυλλο. Χαρούμενα χρώματα, χαριτωμένες παιδικές φατσούλες και πολύ ωραίο μέγεθος για να το κρατήσει ένα νήπιο ή ένα πρωτάκι στην αγκαλιά του με άνεση! Το βιβλίο έχει γράψει ο Τις Ράμπι, η εικονογράφηση είναι της Λόρα Χιουζ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.




     Η πρώτη εικόνα που βλέπει κανείς μόλις ανοίξει το βιβλίο, είναι τόσο γλυκιά! Ένα κοριτσάκι την ώρα που ξυπνάει, ενώ η σελίδα γράφει "πόσο μ' αρέσει το σχολείο"! Πόσο θα θέλαμε να ξυπνάει το παιδάκι μας και να σκέφτεται "τι ωραία που έχω σχολείο σήμερα! Πόσο μου αρέσει"!

     Ουσιαστικά το βιβλίο μας περιγράφει από τη σκοπιά του κοριτσιού, πως περνάει τη μέρα του στο σχολείο και γιατί το αγαπά τόσο πολύ! Φυσικά, κάθε σχολείο είναι ξεχωριστό και σίγουρα δεν έχουν όλα τα σχολεία τσουλήθρα στην αυλή τους, ούτε όλες οι δασκάλες παίζουν κιθάρα!




     Γι' αυτό μέσα από τις σελίδες του, το βιβλίο αυτό αφενός με πολύ θετικό τρόπο κάνει μια πρώτη ξενάγηση στο κλίμα και τις δραστηριότητες του νηπιαγωγείου ή του παιδικού σταθμού, αφετέρου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι κάθε σχολείο είναι διαφορετικό και ξεχωριστό. Σε αυτό θα βοηθήσει πολύ μια βόλτα στο νέο σχολείο τις πρώτες μέρες, πριν ακόμη τον αγιασμό, ώστε να πάρει το παιδί μια ιδέα για το τι πρόκειται να συναντήσει.




Το παιχνίδι: Το σακουλάκι με τα φιλιά!
     Όσο καλά και να προετοιμάσετε το παιδί σας, πάντα μπορεί το δικό σας άγχος να το επηρεάσει αρνητικά και να έχετε κλάματα τις πρώτες μέρες! Για το λόγο αυτό, μπορείτε να φτιάξετε ένα "μεταβατικό αντικείμενο", δηλαδή ένα αντικείμενο που θα το συνδέει με εσάς, ακόμη και αν είναι μακριά σας και που θα το βοηθήσει στο να γίνει η μετάβαση του πιο ομαλή. Μια ιδέα που βρήκα εδώ και πρόσθεσα έμπνευση, είναι το σακουλάκι με τα φιλιά! Η κατασκευή του είναι πολύ απλή και μπορείτε να την τροποποιήσετε αναλόγως των υλικών και των ιδεών σας!




     Kαθώς θα συζητάτε με το παιδί σας σχετικά με το νέο του σχολείο, μπορείτε να του δείξετε τις καρδιές (υπάρχουν έτοιμες κομμένες αφρώδεις σε διάφορα χρώματα) και να του πείτε "εγώ δε θα είμαι μαζί σου, αλλά θα είναι τα φιλιά μου". Παίρνετε, λοιπόν, κάθε μια καρδούλα και της δίνετε ένα φιλί! Τα φιλιά μπορεί να είναι διαφορετικά, όπως διαφορετικές μπορεί να είναι και οι καρδούλες! Ένα φιλί μεγάλο, ένα μικρό, ένα αστείο, ένα για όταν στεναχωριέσαι, ένα για όταν σου λείπουμε! Τα βάζετε όλα μέσα σε ένα σακουλάκι από οργάντζα και το τοποθετείτε στη σχολική του τσάντα. Κάθε φορά που θα νιώθει άγχος, μπορεί να παίρνει μια καρδούλα και να την ακουμπά στο μάγουλο του ή να τη βάζει στην τσέπη του (αυτό σε συννενόηση με την εκπαιδευτικό, γιατί μπορεί να ζηλέψουν και να θέλουν καρδούλες και τα άλλα παιδιά!!). Το μεσημέρι ρωτήστε το για τη μέρα του και για το αν χρησιμοποίησε κανένα φιλάκι από το σακουλάκι! Έτσι, θα μάθετε για το αν είχε κάποια δύσκολη στιγμή στο σχολείο του!




     Για τα παιδιά του Δημοτικού που είναι πιο μεγάλα, μπορείτε να φτιάξετε ένα μενταγιόν από κορδέλα και σε ένα μικρό χαρτόνι να κολλήσετε μια οικογενειακή φωτογραφία σας (ιδέα και κατασκευή εδώ), για να σας έχει πάντα μαζί του, ή τουλάχιστον όσο θα νιώθει ανασφάλεια!


Πώς σας φάνηκε το βιβλίο και το παιχνίδι μας;
Καλή σχολική χρονιά!!




7 σχόλια:

  1. Τι τελειο βιβλιο!μακαρι να το βρω μέχρι να αρχίσουν τα σχολεια!!να ξέρεις με βοηθησαν πολυ οι ιδεες σου!Ηδη πηγα τη μικρη στο σχολειο για μια αναγνωριστική βολτα και της εκανε παρα πολυ καλο.Αυριο θα εκτυπωσω και την πρωινή ρουτινα και ηδη την ξυπναω την ωρα που πρεπει.ανεβασε και καμμια συμβουλη για τις ευσυγκινητες και υπερ προστατευτικες μαμαδες,αχ δεν ξερω πως θα μαι εκείνη τη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που βοήθησα!! Καταλαβαίνω ότι τα πάτε πολύ καλά στην προετοιμασία οι δυο σας!! Μπράβο σας!! Αν τύχει και συγκινηθείς πολύ εκείνη τη μέρα, να της εξηγήσεις ότι νιώθεις χαρούμενη και περήφανη που τη βλέπεις να μεγαλώνει και να προχωρά! Και να της δώσεις ένα μεγάλο φιλί και μια μεγάλη αγκαλιά! Αλλά να μην ξεχάσεις πως το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις πότε πρέπει να την αφήσεις από την "αγκαλιά" σου!! Καλή σας αρχή!

      Διαγραφή
  2. Το πηραμε το βιβλιο!!πολυ πολυ καλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φτιαξαμε τις καρδουλες..τι να σου πω,η καλυτερη ιδεα ever!!! Το παιδακι μου ξετρελαθηκε!!μου ειπε πως τις επιασε και τις εβαλε στο μαγουλο του ❤❤ και γενικα οι συμβουλες σου ηταν πολυ σημαντικές γιατι πηγαμε προετοιμασμένες και τελικά δεν ειχε κανενα θεμα προσαρμογης!!!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips