Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς να διαβάζετε ένα Burda πατρόν!



     Δεν ξέρω πως είναι τα πατρόν από άλλα βιβλία και περιοδικά, αλλά το να διαβάζεις για πρώτη φορά ένα πατρόν Burda, είναι σαν το γόρδιο δεσμό ένα πράγμα! Δεν ξέρεις από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις! Δεν ξέρεις τι γλώσσα μιλάει και τι προσπαθεί να σου πει! Κοιτάς τις χαριτωμένες γραμμούλες και τα νουμεράκια στον οδηγό στη μέση του βιβλίου και δεν ξέρεις τι να σκεφτείς! Έπειτα, κάνεις το μεγάλο βήμα να ανοίξεις το φύλλο του πατρόν! Εκεί παθαίνεις ένα εγκεφαλικό! ΠΟΣΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ!!!!!!! Η μία πάνω στην άλλη! Εκεί υπάρχει ένα ενδεχόμενο να απογοητευθείς και να καταλήξεις ότι το ράψιμο δεν είναι για σένα! Ελάτε, μην απελπίζεστε! Όπως λένε, δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Ελάτε να σας πάρω από το χεράκι και να σας δείξω όσα έμαθα ως τώρα και βασικά όσα μου χρειάστηκαν για να μπορώ να φτιάχνω πατρόν με βαθμό δυσκολίας μέχρι 2/4 τελίτσες (που απαιτούν κάποια πείρα στη ραπτική ή/και χρόνο).



Επιλέγουμε σχέδιο
     Αφού ξεφυλλίσουμε το περιοδικό μας, καταλήγουμε στο σχέδιο που μας αρέσει. Μπορείτε βέβαια να αγοράσετε και μεμονωμένα σχέδια από το e-shop ή από καταστήματα με είδη ραπτικής, αλλά εμείς βουτάμε στα βαθιά.




     Εκτός από το γούστο και τις ανάγκες μας, ως κριτήριο επιλογής έχουμε και το βαθμό δυσκολίας που έχει το κάθε ρούχο. Αν είστε αρχάρια, είναι φρόνιμο να ξεκινήσετε από κάποιο πολύ απλό σχέδιο. Πλέον στα τεύχη του Burda, αν κάποιο σχέδιο είναι αρκετά εύκολο, το αναγράφει δίπλα στο σχέδιο. Αν, όμως, έχετε παλιά τεύχη Burda, τότε θα χρειαστεί να πάτε στις οδηγίες ραπτικής στο κέντρο του περιοδικού και συγκεκριμένα στο νούμερο του σχεδίου. Εδώ το σορτσάκι που με ενδιαφέρει έχει νούμερο 121Α.


Το σχέδιο 121 όπως φαίνεται φτιαγμένο.


Βρίσκουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου
     Στο κέντρο του βιβλίου όλα τα σχέδια είναι τοποθετημένα με αριθμητική σειρά, οπότε είναι εύκολο να βρείτε το σχέδιο που θέλετε. Εδώ βλέπετε πως στο 121 έχει Α, B, C. Αυτό συμβαίνει επειδή στο συγκεκριμένο τεύχος, παρουσιάζονται 3 διαφορετικές εκδοχές του σορτς, η πρώτη με σταυροβελονιά στο ψεύτικο κούμπωμα (το σορτς κλείνει από πίσω με φερμουάρ), η δεύτερη με εξωτερικό γαζί για διακόσμηση και η τρίτη με κουμπί στο ψεύτικο κούμπωμα. Εγώ θα ακολουθήσω το C γιατί όπως το είδα αυτό μου άρεσε περισσότερο! Είναι και 2 τελίτσες, οπότε είναι μέσα στις δυνατότητες μου!


Ο αναλυτικός οδηγός του μοντέλου.


     Στον αναλυτικό οδηγό σχεδίων, στο κέντρο του βιβλίου, θα βρείτε λεπτομέρειες για το ρούχο που επιλέξατε σχετικά με:
  • Το ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε για το μοντέλο του περιοδικού αλλά και τι είδη υφασμάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
  • Πόσο ύφασμα θα χρειαστείτε
  • Από πόσα κομμάτια ύφασμα αποτελείται το μοντέλο
  • Πόσα εκ. περιθώριο ραφής πρέπει να αφήσετε σε κάθε πλευρά
  • Πώς να τοποθετήσετε τα κομμάτια του πατρόν πάνω στο ύφασμα.


     Όλα αυτά τα διαβάζουμε προσεκτικά και όταν αγοράζουμε ύφασμα για το μοντέλο που θέλουμε να ράψουμε, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας και το περιοδικό, ώστε να μας πει και η έμπειρη πωλήτρια μια άποψη, να μας προτείνει και κάποια υφάσματα παραπάνω.


Βρίσκουμε το νούμερο μας
     Το κάθε μοντέλο βγαίνει σε πολλά νούμερα, οπότε τώρα θα πρέπει να μετρηθούμε για να βρούμε το νούμερο μας! Επειδή είναι σορτσάκι, θα μετρήσω τη μέση και την περιφέρεια μου. Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα! Η μέση μου και η περιφέρεια μου αντιστοιχούν σε διαφορετικό νούμερο η καθεμία!! Οϊμέ! Όλα δύσκολα!!! Εδώ μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα:

  • Είτε να ξεκινήσετε με το ένα νούμερο και καθώς προχωράτε προς τα κάτω να ακολουθήσετε το δεύτερο νούμερο
  • Είτε να ακολουθήσετε το μεγαλύτερο νούμερο από τα δύο και έπειτα να στενέψετε όπου χρειαστεί.

Πίνακας διαστάσεων.

     Εγώ αποφάσισα να ακολουθήσω το δεύτερο τρόπο γιατί μου φαινόταν πιο εύκολος και γρήγορος. Βέβαια, νομίζω μια πιο έμπειρη θα έκανε το πρώτο!


Βρίσκουμε το πατρόν
Εδώ σε θέλω κάβουρα!!! Καταρχήν, να σας κάνω μια ξενάγηση στο φύλλο πατρόν.


Το Burda πατρόν όπως φαίνεται μισό ξεδιπλωμένο.


     Το φύλλο πατρόν είναι ένα πολύυυυυ μεγάλο φύλλο χαρτί, πάνω στο οποίο αποτυπώνονται όλα τα κομμάτια όλων των μοντέλων του τεύχους. Το φύλλο έχει σχέδια μπροστά και πίσω και κάθε πλευρά είναι χωρισμένη σε 2 μέρη. Επομένως, μπροστά έχουμε τα μέρη A, B και πίσω τα μέρη C, D. Επίσης, κάποια σχέδια είναι κόκκινα, άλλα μπλε και άλλα πράσινα.


Το πινακάκι όπου μας λέει όλες τις λεπτομέρειες για τα κομμάτια.


     Ο αναλυτικός οδηγός του μοντέλου, μας λέει που ακριβώς βρίσκεται το πατρόν. Πράσινο πατρόν, φύλλο Α, κομμάτια 21-25.

     Οπότε, πάμε στο φύλλο Α και ανάμεσα στα πράσινα κομμάτια, αρχίζουμε να αναζητάμε τα νούμερα μας, τα οποία ήδη γνωρίζουμε πως μοιάζουν από την εικόνα του οδηγού.


Το κομμάτι νο. 21.


     Περιμετρικά στο πατρόν υπάρχουν τα νούμερα των κομματιών χρωματιστά, τα οποία αν ακολουθήσετε με το δάχτυλο σας κάθετα προς τα πάνω, θα σας βγάλουν εύκολα και γρήγορα στο κομμάτια που ψάχνετε.


Τα νούμερα περιμετρικά.


Ξεπατικώνουμε το πατρόν
     Αφού βρήκαμε τα κομμάτια μας, καλό είναι κάθε κομμάτι να το ακολουθήσουμε με το δάχτυλο μας σε όλη του την περίμετρο, ώστε να καταλάβουμε από που έως που εκτίνεται και πως είναι το σχέδιο του, καθώς επίσης και τα μικρά νουμεράκια ή τις γραμμές που είναι πάνω του (για να σιγουρευτείτε ότι δε σας ξέφυγε κανένα, τα τσεκάρετε και στο σχέδιο του οδηγού).


Να ένα νούμερο που πρέπει να το αντιγράψω στο ίδιο σημείο.


 Έπειτα, είναι ώρα να ξεκινήσουμε το ξεπατίκωμα του πατρόν. Για τη δουλειά αυτή θα χρειαστούμε:

  • Φύλλα ρυζόχαρτου (τα βρήκα σε διαστάσεις 50Χ70 εκ. και σε τιμή 0,35 € το ένα)
    Ενημέρωση 24/9/2017: η φίλη αναγνώστρια Ασπασία Στρογγιάνου πρότεινε αντί ρυζόχαρτου, τη χρήση διάφανων τραπεζομάντηλων μιας χρήσης, από εκείνα που χρησιμοποιούν στις ταβέρνες! Η ίδια τα βρίσκει με το κιλό σε καταστήματα με είδη επαγγελματικού εξοπλισμού αλλά και με χαρτικά. Ευχαριστούμε για το χρήσιμο tip!
  • Καρφίτσες
  • Μαρκαδοράκι ανεξίτηλο λεπτό
  • Χάρακα μεγάλο
  • Ψαλίδι για χαρτί (δε χρησιμοποιούμε το ψαλίδι για υφάσματα σε κανένα άλλο υλικό!)
  • Μαρκαδόρο, γόμα και λαστιχάκι (θα σας πω γιατί!)

     Αφού βρούμε το πρώτο μας κομμάτι, εδώ το νούμερο 21, τοποθετούμε από πάνω το ρυζόχαρτο και το σταθεροποιούμε με καρφίτσες. Φροντίζουμε να υπάρχει αρκετό περιθώριο περιμετρικά, γιατί θα χρειαστεί να αφήσουμε και τα περιθώρια ραφής.


     Το κάθε κομμάτι έχει 5 γραμμές, η καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα μέγεθος. Εγώ έχω το μέγεθος 44, οπότε σύμφωνα με τον οδηγό (δες φώτο πινακάκι) θα ακολουθήσω τη γραμμή που είναι λες και την έχει περάσει ηλεκτρικό ρεύμα!


Η γραμμούλα για το νο. 44.


     Ξεκινώ ξεπατικώνοντας με το ανεξίτηλο μαρκαδοράκι. Καλό είναι σε ένα σημείο να μην έχουμε καρφίτσες, ώστε αν κάτι δεν το βλέπουμε καλά, να μπορούμε να σηκώσουμε λίγο το ρυζόχαρτο και να δούμε τι ακριβώς δείχνει το πατρόν. Εννοείται ότι ξεπατικώνουμε με πολύ καλό φωτισμό, εγώ μόνο μέρα βλέπω πολύ καλά για να το κάνω, δίπλα στο παράθυρο! Αλλιώς θα στραβωθείτε μέχρι να το βγάλετε!


     Όπως έγραψα και πιο πάνω, προσέχουμε πολύ τα σημαδάκια και τα νουμεράκια, διότι αυτά θα μας καθοδηγήσουν στη συνέχεια για το που θα μπουν οι τσέπες, που θα γίνουν οι πιέτες κλπ. Μόλις τελειώσουμε με το ξεπατίκωμα, τσεκάρουμε αν το σχέδιο μας είναι ίδιο με αυτό του οδηγού και αν μας έχει ξεφύγει κάποιο νούμερο ή κάποιο σημαδάκι, οπότε και τα συμπληρώνουμε. Εμένα πάντα κάτι μου ξεφεύγει.


     Έπειτα, σχεδιάζουμε τα περιθώρια ραφής. Εδώ ο οδηγός μας λέει: "1,5 εκ. περιθ. ραφής και 5 εκ. για στρίφωμα". Αυτό σημαίνει ότι πρέπει γύρω γύρω να κόψουμε το πατρόν 1,5 εκ. πιο έξω ώστε να έχουμε περιθώριο να το ράψουμε και το κάτω μέρος (ποδόγυρος) 5 εκ. πιο έξω, ώστε να μπορούμε να το γυρίσουμε έπειτα.


     Πώς, όμως, θα ξανασχεδιάσουμε το πατρόν 1,5 εκ. πιο έξω και μάλιστα μόνες μας; Εδώ έχω βρεί ένα κόλπο. Παίρνω ένα παιδικό μαρκαδόρο, μια γόμα και το μαρκαδοράκι. Ενώνω το μαρκαδόρο με το μαρκαδοράκι και ανάμεσα τους τοποθετώ τη γόμα. Έπειτα, τα πιάνω όλα μαζί με λαστιχάκι. Ακουμπώ το μαρκαδόρο κλειστό πάνω στη γραμμή του πατρόν και ρυθμίζω τη θέση της γόμας (είναι τρίγωνη), έτσι ώστε οι μύτες των μαρκαδόρων να έχουν απόσταση 1,5 εκ.! Έπειτα, περνάω το μαρκαδόρο περιμετρικά σε όλο το σχέδιο (εκτός από τον ποδόγυρο) και το μαρκαδοράκι κάνει απλώς τη δουλειά του! Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διαβήτη σταθερό (που ρυθμίζεται με βιδούλα) αλλά εγώ δεν έχω και βιαζόμουν όπως πάντα!


Το κόλπο της κυρίας βιαστικής!


     Ο ποδόγυρος είναι πιο εύκολος, διότι συνήθως είναι ευθύς. Οπότε σημειώνω με χάρακα 2-3 σημεία με απόσταση 5 εκ. από τον ποδόγυρο και τραβώ μια ευθεία γραμμή με οδηγό τα σημεία αυτά.


     Τέλος κόβουμε το πατρόν και το ξεπατικώνουμε πάνω στο ύφασμα! Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία για μια άλλη ανάρτηση!!! Προς το παρόν...


...Καλή επιτυχία στο ξεπατίκωμα!!!




10 σχόλια:

  1. Μάλιστα....ανυπομονώ να δω το αποτέλεσμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περιμένεις πολύ! Του χρόνου η συνέχεια! Τώρα θα ασχοληθώ με τα φθινοπωρινά!

      Διαγραφή
  2. Πολυ καλές οι οδηγίες σου.
    Χρόνια εραβα και ράβω με αυτά τα πατρόν.
    Χρειάζεται υπομονή το ράψιμο, όπως κι όλα τα πράγματα φυσικά.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά! Όλα θέλουν υπομονή και δουλειά για να επιτύχεις! Και φυσικά να κάνεις πολλά λάθη!!

      Διαγραφή
  3. Θα μελετήσω και θα προσπαθήσω...!!! Και βλέπουμε....Ευχαριστούμε για τον κόπο και τις τόσο αναλυτικές πληροφορίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι καλή επιτυχία! Και αν χρειαστείς κάτι μη διστάσεις να με ρωτήσεις, όσο μπορώ να βοηθήσω διότι κι εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα έμπειρη!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα, καλημέρα!! Βουτιά στα βαθιά τα πατρόν, είναι αλήθεια αυτό! Θυμάμαι που βοηθούσαμε τη θεία μου στο ξεπατίκωμα του πατρόν, ακολουθώντας τις σωστές γραμμές. Εμείς βέβαια τότε το βλέπαμε σαν παιγνίδι. Καλή επιτυχία στα ραψίματα που έρχονται και καλή βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι σαν παιχνίδι! Αλλά όσο μεγαλώνουμε μάλλον χάνουμε γενικώς την αίσθηση της πλάκας και του παιχνιδιού και σε όλα κατσουφιάζουμε!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips