Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Κουρκουτό με τραχανά και κολοκυθάκι!



     Αυτή η συνταγή είναι από τις αγαπημένες μας καλοκαιρινές και πάντα τη φτιάχνουμε με κολοκυθάκια από τον κήπο του παππού! Την αρχική συνταγή την είχα βρει πριν χρόνια στις Συνταγές της Ματιάς αλλά μετά από ψάξιμο είδα πως δεν υπάρχει πια. Επιπλέον την τροποποίησα κατά πολύ ώστε να ταιριάζει στα γούστα μας! Ουσιαστικά είναι πλέον μια άλλη συνταγή!!


Υλικά
  • 1 νεροπότηρο τραχανά γλυκό
  • 500 ml. γάλα φρέσκο
  • 2 μέτρια κολοκυθάκια ή 1 μεγάλο
  • 250 γρ. φέτα
  • 4 αυγά
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα ζάχαρη, 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι + λίγο για το ταψί




Διαδικασία

1. Βάζουμε τον τραχανά μαζί με το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ να μουλιάσει για 1 ώρα.

2. Ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια. Αν έχουν σπόρια μέσα, τα κόβουμε και στη μέση κατά μήκος και με ένα κουτάλι της σούπας βγάζουμε τα σπόρια. Αν δείτε ότι μένει λίγο κολοκύθι, μπορείτε να προσθέσετε και άλλο ένα στη συνταγή, αρκεί να τα δείτε με το μάτι να βγαίνει υλικό χοντρικά σαν από 2 κολοκυθάκια. Εγώ εδώ έβαλα ένα χωρίς σπόρια και ένα με σπόρια, από το οποίο έβγαλα πολλή ψίχα και πάλι η ψίχα του ήταν σαν ένα κανονικό κολοκυθάκι.






3. Τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Προσοχή μη μου πληγώσετε τα δαχτυλάκια σας, γιατί έχω τρίψει δάχτυλο μαζί με κολοκυθάκι πολλές φορές!! Τοποθετούμε το τριμμένο κολοκυθάκι μέσα σε ένα σουρωτήρι με σίτα και του βάζουμε λίγο αλάτι για να βγάλει τα υγρά του. 


4. Μετά τη μία ώρα, ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω κάτω. προσθέτουμε στο μπολ τη φέτα τριμμένη με το χέρι μας, τα αυγά, το λάδι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. 


5. Παίρνουμε το κολοκυθάκι χούφτα χούφτα και το πιέζουμε με τα χέρια μας για να στραγγίσει τα υγρά του. Έπειτα το προσθέτουμε στο μπολ με τον τραχανά. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά καλά, να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Εγώ πριν βάλω μέσα το κολοκυθάκι, τα ανακατεύω με τον αυγοδάρτη για να γίνει πιο ομοιόμορφο το μείγμα και να ανακατευτούν καλά τα αυγά. Όταν βάλω το κολοκυθάκι, τα ανακατεύω με μια κουτάλα, γιατί στον αυγοδάρτη μαζεύεται όλος ο χυλός στη μέση από τα σύρματα!!


6. Τέλος, ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά και πάλι.


7. Λαδώνουμε ένα ταψί (εγώ χρησιμοποιώ στρογγυλό διαμέτρου 40 εκ.) Ρίχνουμε μέσα το μείγμα, τοποθετούμε το ταψί στην προτελευταία θέση του φούρνου και ψήνουμε για 50' ή μέχρι να πάρει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα!!




8. Απολαμβάνουμε! Την πιο νόστιμη, θρεπτική, καλοκαιρινή πιτούλα!! Αν έχετε και κολοκυθάκια, αυγά και λάδι δικά σας, γίνεται τούρμπο καύσιμο για μικρούς και μεγάλους!! Δε βαραίνει το στομάχι για το καλοκαίρι κι εγώ  προσωπικά την τρώω καυτή!!!!




Καλή επιτυχία!!








2 σχόλια:

  1. Κάνει μια παρόμοια πίτα (ή ίδια όπως διαβάζω) μια γειτόνισσα και μου αρέσει πολύ! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips