Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Μυρωδιές και χρώματα από τη Μ. Εβδομάδα - 2017 Edition



     Μετά από όσα δυσάρεστα συνέβησαν το Μάρτιο, το μόνο που θέλαμε οικογενειακώς φέτος το Πάσχα ήταν σπιτάκι, εκκλησία, ηρεμία και οικογενειακές στιγμές. Και καταφέραμε να τα έχουμε όλα αυτά! Ελάτε να σας ταξιδέψω στη δική μας Μεγάλη Εβδομάδα, με πολλές φωτογραφίες που τράβηξα από τις στιγμές μας!!


     Σάββατο του Λαζάρου φτιάξαμε τα λαζαράκια για δεύτερη χρονιά! Ένα έθιμο που μας αρέσει πολύ και το απολαμβάνουν πολύ τα παιδιά! Φέτος τα λαζαράκια μας δεν κρατούσαν λουλούδια όπως πέρυσι, αλλά είχανε μωράκια! Ο καθένας με τον καημό του!!




     Φέτος πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα και μάθαμε τα κάλαντα του Λαζάρου! Η πεταλουδίτσα μου στόλισε το καλαθάκι της και έβαλε λουλούδια στα μαλλιά της για να τα πάει να τα πει στους συγγενείς! Ήταν μια κουκλίτσα!!!


     Μέσα στην προετοιμασία για τη Μεγάλη Εβδομάδα, έφτιαξα και αυτό το τέλειο σοκολατένιο νηστίσιμο κέικ με το άπαιχτο γλάσο! Εδώ κάποιος παπαράτσι με έπιασε επ' αυτοφόρω να τρώω ένα κομματάκι η κακομοίρα!! Κανένας σεβασμός στην ιδιωτικότητα πια!!




Επίσης, ετοίμασα και αυτές τις πεντανόστιμες νηστίσιμες πίτες σε ατομικό μέγεθος (τρως μία και χορταίνεις)!!




     Από τις ετοιμασίες της Μεγάλης Εβδομάδας δεν μπορούσαν να απουσιάζουν τα πασχαλινά κουλουράκια! Με την επιστροφή από το χωριό τα απόλαυσα με το γάλα μου!! Τα παιδιά έφτιαξαν ένα σωρό διαφορετικά σχέδια που μετά χαίρονταν να τα τρώνε! Σαλιγκαράκια, χελώνες, ήλιοι, σταυροί, κυκλάκια, μαγκουρίτσες και γράμματα από τα ονόματα μας!! Εγώ, πάλι, κόλλησα με τις πλεξούδες! Μου άρεσε τόσο πολύ να τις πλέκω!!!




     Τα δωράκια για τους νονούς μας ήταν απλά μα γεμάτα αγάπη! Χειροποίητες καρτούλες και τα πασχαλινά μας κουλουράκια, τοποθετημένα σε αυτά τα πολύ χαριτωμένα καλαθάκια από χάρτινα πιάτα! Θα βρείτε πώς γίνονται εδώ!




     Οι λαμπάδες που μας έφεραν οι νονοί ήταν πανέμορφες και ξετρέλαναν τα μικρά! Άλλωστε, ό,τι είναι από τους νονούς είναι πανέμορφο!! Τα διακοσμητικά αργότερα τα αφαίρεσα και τα κόλλησα στην πόρτα του δωματίου τους!!




     Μα και στις λαμπάδες για τα δικά μας βαφτιστήρια, φέτος είχα έμπνευση! Διαβάστε πώς τις έφτιαξα αναλυτικά εδώ!!




     Η λαμπάδα που κατά λάθος έσπασε κατά το αμπαλάρισμα, με ένα διακοσμητικό από μπομπονιέρα και μια κορδέλα, μεταμορφώθηκε στη φετινή μου λαμπάδα!




     Τα απογεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας που τα παιδιά ήταν άρρωστα, τα περάσαμε παρακολουθώντας τη Λειτουργία στην τηλεόραση και απασχολούμενοι με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες από τα βιβλία "Το Πάσχα της Χαράς" και "Το πρώτο Πάσχα"!







Τη Μεγάλη Πέμπτη βάψαμε τα αυγά μας και έπειτα φύγαμε για το χωριό!!




     Μετά τη Λειτουργία, όπως κάνω από τότε που παντρεύτηκα, έμεινα με τα παιδιά για να στολίσουμε τον Επιτάφιο!






Φέτος η πεταλουδίτσα μου ήταν πιο ενεργή βοηθός, αφού μεγάλωσε καλέ το κορίτσι μου!! 














     Ποτέ όσο ήμουν ελεύθερη δεν είχα στολίσει Επιτάφιο και έχω ενθουσιαστεί που τόσα πολλά έθιμα και θρησκευτικές παραδόσεις έχουν μπει στη ζωή μου και την οικογένεια μας!




Ο Επιτάφιος μας ήταν απλός, αλλά η ψυχή δε χρειάζεται πολυτέλειες για να νιώσει την κατάνυξη της Μεγάλης Παρασκευής!




Μετά από τόσα ερεθίσματα, η πεταλουδίτσα μου ζωγράφισε το δικό της επιτάφιο!!!




     Η διαμονή μας στο χωριό ήταν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά! Έπαιξαν με τα παιχνίδια του χωριού, μόνιμα εκεί, αφενός για να μην κουβαλάμε, αφετέρου για να τους τραβούν το ενδιαφέρον!




Και φυσικά, βόλτες στη φύση! Τι καλύτερο από το να έρχεσαι σε επαφή με το χορτάρι, τα δέντρα, τα λουλούδια, τον ήλιο και τον ουρανό!






Μα πόσο όμορφα ήταν και για εμάς τους μεγάλους! Πάσχα μέσα στις ομορφιές!!




Κοιτάξτε! Τρία σαλιγκαράκια ενωμένα!!




Λουλούδια και αγκάθια μεγαλώνουν μαζί... Μήπως έτσι δεν συμβαίνει και στη ζωή; Χαρές και δυσκολίες, κάθε μέρα τα έχει όλα!!




Ανήμερα του Πάσχα, η παράδοση της οικογένειας διατηρείται αναλλοίωτη: το αρνί στήνεται όρθιο και τα καλύτερα μεζεδάκια τρώγονται επί τόπου, ζεστά και ζουμερά!!! 




Έπειτα πηγαίνουμε στο τραπέζι για το δεύτερο γύρο, ο οποίος περιλαμβάνει αυγά, πίτες, σαλατικά και κρέας για συμπλήρωμα!!




     Αυτό το παιδί θα με τρελάνει! Ο σαμψωνάκος μου καθαρίζει και τρώει μόνος του το αυγό του! Και δε σηκώνει και αντιρρήσεις!!




     Σας αποχαιρετώ με αυτή την πανέμορφη εικόνα: παππούς και εγγονός κάθονται στην εξώπορτα και χαζεύουν τη βροχή παρέα!!




Χριστός Ανέστη!!



11 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη!
    Χρόνια Πολλά! !
    Πάντα να περνάτε όμορφα!
    Και του χρόνου με υγεία!
    Με αγάπη
    Ευθυμία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά κι από μένα!! Τί όμορφες δραστηριότητες που κάνατε, άντε και του χρόνου με υγεία κι αγάπη στην καρδιά. Εκανα κι εγώ δώρο σε ανιψάκια και βαφτιστήρι βιβλία με πασχαλινές δραστηριότητες και ξετρελάθηκαν. Οσο για τον Επιτάφιο, κι εμείς σαν παιδιά συμμετείχαμε ενεργά κάθε χρόνο στη Λευκάδα και ήταν μια εμπειρία τόσο διαφορετική. Βέβαια, πάνε χρόνια που πλέον έχω σταματήσει να συμμετέχω, από τότε που έμεινα μόνιμα στην Αθήνα. Φιλάκια και καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ευγενία! Ω, Λευκάδα αγαπημένη! Από εκεί είσαι; Τα βιβλία με δραστηριότητες αρέσουν πολύ στα μικρά! Εμείς δεν είχαμε πολλά τέτοια στην εποχή μας! Όσο για τον Επιτάφιο, ό,τι ζει κανείς στα παιδικά χρόνια μένει ανεξίτηλο στην καρδιά! Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  3. Τι υπέροχο,πολύχρωμο και πεντανοστιμο Πάσχα ήταν αυτό!!!
    Σου ευχομαι υγεία και του χρόνου να περπατήσετε μέσα στην υπέροχη καταπράσινη φύση.
    Πολύ τρυφερή η ανάρτησή σου και η τελευταια εικόνα δίνει το νόημα όλης μας της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πελόμα μου καλημέρα! Να είσαι καλά κι εσύ να περνάς τις ημέρες σου όπως επιθυμείς!!

      Διαγραφή
  4. Χριστός Ανέστη.
    Χρόνια πολλά.
    Να περνάτε πάντα τόσο όμορφα.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Μαρία Έλενα! Να είσαι καλά και να χαίρεσαι την οικογένεια σου!!

      Διαγραφή
  5. Τι όμορφες εικόνες!!'Ηθελα κι εγώ να στολίσω τον επιτάφιο φέτος αλλά αναρωτιόμουν πώς θα κάθονται ήσυχα..Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα η αλήθεια είναι ότι δεν κάθονται ήσυχα!!! Γυρίζουν από δω και από κει! Εγώ στολίζω λίγο και μετά κάθομαι και χαζεύω μαζί τους, φωτογραφίζω και κουβεντιάζω!

      Διαγραφή
  6. ομορφες εικονες κι ακομα ομορφοτερες αναμνησεις!! και του χρονου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αληθώς Ανέστη κορίτσι όμορφο!!! Όμορφες εικόνες και έθιμα!!! Αχχχ...κι εγώ τα κουλουράκια το Πάσχα με γάλα τα απολαμβάνω!!! χαχαχαχ!!!Θέλω να σου στείλω και μήνυμα...θα το κάνω άμεσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips