Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Η νέα μου βραδινή ρουτίνα!



     Αυτή την ανάρτηση την ξεκίνησα πριν ένα μήνα, μα από τότε έχουν αλλάξει αρκετά στη ζωή μας, καθιστώντας την ακριβή τήρηση της βραδινής ρουτίνας δυσκολότερη! Όμως, μπορώ με σιγουριά να σας πω πως η βραδινή ρουτίνα είναι ακόμη σημαντικότερη από την πρωινή!! 


     Αν έχετε κάνει ολόκληρη τη βραδινή σας ρουτίνα, τότε το πρωί όλα πάνε αυτόματα και ξεκούραστα, ακόμη και αν τύχει να σας πάρει ο ύπνος ή να συμβεί κάτι απρόοπτο!! Θα φύγετε από το σπίτι και θα έχετε ντυθεί εν ριπή οφθαλμού, θα έχετε αφήσει πίσω σας καθαρό νεροχύτη, μαζεμένο πάτωμα και επιφάνειες, καθαρές πετσέτες και δεν θα έχετε κανέναν απολύτως δισταγμό να επιστρέψετε σπίτι με μια φίλη, ένα μάστορα ή μια συνάδελφο! Πείτε μου, δεν είναι αυτό κάτι παραπάνω από υπέροχο;

     Η βραδινή ρουτίνα κλείνει τον κύκλο της ημέρας και μας προετοιμάζει για την επόμενη, ώστε να μην τρέχουμε σαν παλαβές πρωί πρωί να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα και να θυμηθούμε τα άπαντα to-dos και τα 2, 3, 5 πράγματα που πρέπει να πάρουμε μαζί μας! Έτσι, κερδίζουμε:


  • Χρόνο - ετοιμαζόμαστε γρηγορότερα
  • Χρήμα - από προθεσμίες που λήγουν και μας χρεώνουν επιπλέον και από βενζίνες που θα κάψουμε για να γυρίσουμε και να πάρουμε αυτό που ξεχάσαμε
  • Ψυχική ηρεμία - γιατί δε θα μας βασανίζει η σκέψη "κάτι ξέχασα, αλλά τι;" ούτε η σκέψη "τώρα τι θα κάνω που... (συμπληρώστε ό,τι θέλετε)"
  • Αυτοεκτίμηση - γιατί, ναι, θα τα καταφέρνετε καλύτερα και θα είστε περήφανες γι' αυτό
  • Χαρά - γιατί είναι ωραίο να ζεις με σειρά, να τα κάνεις όλα στην ώρα τους και να απολαμβάνεις το σπίτι σου, την οικογένεια σου και τη ζωή σου

     Η βραδινή ρουτίνα, όπως και η πρωινή (διαβάστε για την πρωινή ρουτίνα εδώ), είναι ένα θέμα που προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες του ατόμου, του τρόπου ζωής του και των στόχων του. Είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε την ακριβή ρουτίνα από κάποιον, να την εφαρμόσετε και να δουλέψει για εσάς! Σε αυτή την ανάρτηση θα σας γράψω για τη δική μου βραδινή ρουτίνα, την οποία ακόμη δουλεύω να εγκαταστήσω, ώστε να πάρετε ιδέες, έμπνευση και ενθάρρυνση!




     Η δική μου βραδινή ρουτίνα ξεκινάει λίγο πριν το βραδινό γάλα των παιδιών, γιατί έχω προσέξει ότι αν την ξεκινήσω αργότερα, πολύ απλά δε βγαίνει, γιατί χρειάζεται και χρόνος να ασχοληθώ με τα παιδιά, αλλά και επειδή με το θηλασμό του σαμψωνάκου, με πιάνει μια ακατανίκητη νύστα, από την οποία δεν μπορώ να ανακάμψω και ξεραίνομαι στον ύπνο.


1. Διάβασμα με τα παιδιά. Συνήθως, πριν το γάλα διαβάζουμε δύο βιβλία, ένα επιλέγει ο σαμψών και ένα η πεταλουδίτσα, αλλά αν έχουμε περισσότερο χρόνο διαβάζουμε και πιο πολλά.

2. Γάλα για τα παιδιά. Το γάλα μαζί με ό,τι φάνε μας παίρνει περίπου ένα τέταρτο.

3. Πλύσιμο των πιάτων. Ενώ ζεσταίνω το γάλα και τρώνε τα παιδιά, αρχίζω να πλένω τα πιάτα. Ενώ το πρωί ασχολούμαι μόνο ένα τέταρτο με το νεροχύτη, το βράδυ φροντίζω να τον γυαλίσω. Μετά το πλύσιμο, τοποθετώ στη θέση τους αντικείμενα και τρόφιμα που έχουν μείνει έξω. Επίσης, περνάω τον πάγκο στα γρήγορα με Wettex και λευκό ξύδι. Όλο αυτό μου παίρνει 20 λεπτά στην καλύτερη και 40 λεπτά στη χειρότερη.




4. Καθάρισμα με Wettex της επιφάνειας κουζίνας (κεραμική) και του τραπεζιού που τρώνε τα παιδιά. Έχουν ήδη φάει, έχουν πάει τα πιάτα τους στο νεροχύτη, τα έχω πλύνει κι αυτά και μετά περνάω το τραπέζι.

5. Αλλαγή Wettex και πετσέτας. Έχω προσέξει ότι το Wettex και οι πετσέτες, την επόμενη μέρα μυρίζουν. Αν τα χρησιμοποιήσω, θα μυρίσει ό,τι αγγίξω με αυτά, οπότε φροντίζω να τα αλλάξω από το βράδυ για να μην τρέχω το πρωί.

6. 15' συμμάζεμα με τα παιδιά. Αυτό περιλαμβάνει το μάζεμα των παιχνιδιών των παιδιών που βρίσκονται στο σαλόνι και την τοποθέτηση τους σε μια μεγάλη λεκάνη, την οποία μετά παίρνουμε στο παιδικό και βάζουμε τα παιχνίδια στη θέση τους. Επίσης, σε μια μικρότερη λεκάνη, βάζω ό,τι δεν ανήκει στο σαλόνι και με τη λεκάνη αγκαλιά, βάζω τα πράγματα στη θέση τους! Δηλαδή, δεν κοιτάζω να μαζέψω βραδιάτικα όλο το σπίτι, παρά μόνο το σαλόνι και παιδικό και μόνο τα βασικά, δηλαδή τα χοντρά από το πάτωμα και τις επιφάνειες. Βάζω το χρονόμετρο και μόλις χτυπήσει, σταματάμε!! Ό,τι κάναμε, κάναμε! Δεν θα το κάψουμε βραδιάτικα με τις δουλειές!!

7. Προετοιμασία πλυντηρίου. Όπως σας είπα και στην πρωινή ρουτίνα, τοποθετώ από το βράδυ στο πλυντήριο τα ρούχα που θα πλύνω το πρωί, καθώς και το απορρυπαντικό. Το πρωί μόλις ξυπνήσω, πατάω απλώς το κουμπί και μέχρι να γυρίσω από τον παιδικό, τα ρούχα έχουν πλυθεί και μπορώ να βάλω στεγνωτήριο, να τα απλώσω ή να βάλω κι ένα δεύτερο πλυντήριο αν χρειάζεται.


     Εκείνη την ώρα, επίσης, κάποιες φορές βάζω Post-it δίπλα στο πλυντήριο και σημειώνω αν θέλω να πλύνω κάτι στο χέρι ή αν θέλω να βάλω κάποιο ειδικό πλυντήριο π.χ. κόκκινες πετσέτες, ώστε να θυμηθώ να το βάλω μετά το πρώτο πλυντήριο ή το απόγευμα πριν το στεγνωτήριο.


8. Επιλογή των ρούχων των παιδιών για το σχολείο. Τα παιδιά επιλέγουν μόνα τους τα ρούχα που θα φορέσουν (αυτό πολλές φορές έχει πλάκα, γιατί κάνουν περίεργους συνδυασμούς, αλλά δε με ενοχλεί καθόλου! Προσπαθώ, βέβαια, να εκπαιδεύσω την πεταλουδίτσα μου που είναι πιο μεγάλη, να μάθει να τα συνταιριάζει λίγο). Έπειτα, βγάζω και τα δικά μου ρούχα για τη δουλειά.

9. Προετοιμασία για τη δουλειά. Ετοιμάζω τα πράγματα μου για τη δουλειά, δηλαδή την τσάντα μου, όπως και μια τσαντούλα με άλλα αντικειμένα που θα χρειαστώ στη δουλειά (π.χ. ένα βιβλίο που θέλω να τους διαβάσω, τα σνακ μου) και για εξωτερικές δουλειές, (π.χ. κάποιο ρούχο για το οποίο θέλω να αγοράσω ασορτί κλωστή για να τα επιδιορθώσω)




10. Σιροπάκια παιδιών. Απαραίτητο βήμα κάθε χειμώνα! Δεν το έχουμε γλιτώσει ως τώρα!!! Τα φάρμακα τα παίρνουν πριν το βούρτσισμα των δοντιών, γιατί πολλά από αυτά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες είναι κρίμα να μείνουν όλο το βράδυ στο στοματάκι τους.




11. Βούρτσισμα δοντιών παιδιών. Αυτή τη δουλειά την έχει αναλάβει ο άντρας μου! Μετά το βούρτσισμα, η πεταλουδίτσα μου πηγαίνει για ύπνο. Ο σαμψωνάκος με περιμένει να κάνω τα βήματα 12 και 13 για να τον βάλω για ύπνο.

12. Προγραμματισμός. Γράφω τις αυριανές εργασίες στην ατζέντα μου ώστε να μην τις ξεχάσω.

13. Βούρτσισμα δοντιών μου. Γιατί και η μαμά έχει ψυχή!!

14. Διάβασμα. Ενώ θηλάζω το σαμψωνάκο (η και πιο πριν, αν δεν έχει όρεξη για ύπνο, αυτό βέβαια είναι το ιδανικό!) μπορώ να διαβάσω μια σελίδα από κάποιο βιβλίο και μια σελίδα από την Καινή Διαθήκη (κάτι που είχα μέσα στους στόχους για το 2017, μακάρι να το καταφέρνω ως το τέλος της χρονιάς), καθώς και να κάνω μια μικρή προσευχή ή λίγο κομποσχοίνι. Συνήθως, το διάβασμα κάποιου θρησκευτικού βιβλίου με βοηθάει να έχω μεγαλύτερη εγρήγορση στην προσευχή.

     Μέχρι πριν λίγο καιρό, αξιοποιούσα το χρόνο που θήλαζα με το να διαβάζω στο τάμπλετ τα newsletter από τις αγαπημένες μου σελίδες, αλλά πρόσεξα ότι όταν απέχω από την οθόνη πριν τον ύπνο, κοιμάμαι με καλύτερη διάθεση και με μεγαλύτερη ηρεμία! Απίστευτο;; Έτσι, την κατάργησα αυτή τη συνήθεια και την έβαλα μέσα στην ημέρα, σε κάποιο διάλειμμα από τις εργασίες του σπιτιού.

15. Ύπνος. Θηλάζω λίγο το σαμψωνάκο, έπειτα του λέω ένα παραμύθι, τον παίρνει ο ύπνος και έπειτα κοιμάμαι κι εγώ! Το συντομότερο, το καλύτερο!!


     Σας το λέω, όμως και πάλι: είναι δύσκολο να αποκτήσεις ταυτόχρονα πολλές καλές συνήθειες. Αποφασίστε τι είναι σημαντικό να κάνετε πριν πέσετε για ύπνο. Ξεκινήστε τη ρουτίνα σας αρκετά νωρίς (η FlyLady προτείνει αμέσως μετά το βραδινό) και αρχίστε να εφαρμόζετε μια η δυο συνήθειες το μήνα! Τον επόμενο μήνα προχωρήστε σε άλλες δυο συνήθειες, προσπαθώντας παράλληλα να συνεχίσετε εκείνες που έχετε ήδη αποκτήσει! Κάπως έτσι, αργά και σταθερά, θα δείτε να αλλάζει η μέρα σας και η ζωή σας!!!



Σας βοήθησα;;
Καλή επιτυχία!!!




10 σχόλια:

  1. Wow όμως.....μπράβο σου πραγματικά!!!Εγώ δεν είμαι της ρουτίνας...καθόλου...καθόλου όμως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ ότι ο προγραμματισμός βοηθάει πολύ. πάνω κάτω κ εγώ αυτή τη ρουτίνα έχω και με βοηθάει πολύ. Αν δεν έχει χρονοδιακόπτη το πλυντήριο σου, μπορείς να βάλεις έναν στον πίνακα ώστε να ξεκινάει μόνο του. εγώ έτσι έχω κάνει και στο πλυντήριο ρούχων και στο πιάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν έχω χρονοδιακόπτη! Θα κοιτάξω όμως γι' αυτό που λες! Πολύ καλή ιδέα!!

      Διαγραφή
  3. Δεν θα ξαναπώ τα κλασσικά. Θα πω ότι με εμπνέεις. Η δική μας ρουτίνα είναι υπό επεξεργασία ακόμη, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο μοντέλο που μας βολεύει. Ευχαριστούμε Ευτέρπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που εμπνέεσαι, άλλωστε γι΄αυτό έγραψα αυτή την ανάρτηση!!! Κι εμένα μου πήρε πολύ καιρό να καταλήξω σε ένα μοντέλο που να με βολεύει. Δοκίμασα διάφορες τακτικές και κατέληξα εκεί προς το παρόν.

      Διαγραφή
  4. Μια χαρά είναι η ρουτίνα σου! Όλα όπως πρέπει οργανωμένα! Πάντως πάντα και εγώ διαβάζω λίγο πριν κοιμηθώ! Κάνει θαύματα στη χαλάρωση του μυαλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Κατερίνα μου! Πράγματι βοηθάει πολύ το διάβασμα στον ύπνο και επιπλέον τελειώνεις και τα βιβλία που έχεις βάλει στόχο να διαβάσεις!!

      Διαγραφή
  5. Αυτό το τυπου καναπεδακι με τη θέση για παπούτσια αππ κατω που το βρηκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είχα πάρει από τα Lidl για τα παπούτσια που φοράμε πιο συχνά και για να καθόμαστε και να τα φοράμε εκεί! Κατά διαστήματα το φέρνει!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips