Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Πώς να βάζετε στόχους και να τους πετυχαίνετε (+ οι στόχοι μου για το 2017)



     Πολλοί υποστηρίζουν ότι το να θέτει κανείς στόχους για τη νέα χρονιά είναι χαζομάρα. Διαφωνώ απόλυτα! Κάθε χρονιά που έρχεται, μας φέρνει μια πνοή φρεσκάδας και την αίσθηση της νέας αρχής! Αυτό αξίζει να το εκμεταλλευτούμε στη ζωή μας! Πολλές φορές, όμως, οι στόχοι παραμένουν μια λίστα με μια σελίδα, την οποία καταχωνιάζουμε σε ένα τετράδιο, μόνο και μόνο για να τη βρούμε στο τέλος της χρονιάς και να μας κάνει να γεμίσουμε τύψεις και να απογοήτευση για τον εαυτό μας, επειδή δεν καταφέραμε τίποτα από όσα γράψαμε!

     Επειδή η οργάνωση, η οικονομία και η δειχείρηση χρόνου είναι για εμένα καυτά θέματα και επειδή διαβάζω πολύ τα τελευταία χρόνια γύρω από αυτά, πιστεύω ότι έχω σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη για το πως πρέπει να θέτουμε στόχους, έτσι ώστε να είναι πραγματοποιήσιμοι! Η στοχοθεσία μας θα πρέπει να χωρίζεται σε 3 μέρη:



1. Ποιοί τομείς στη ζωή μου είναι οι σημαντικότεροι αυτή τη στιγμή;
     Μιλάμε για τις μεγάλες σας προτεραιότητες! Η υγεία, το χρήμα, η οικογένεια, η καριέρα; Γράψτε επιγραμματικά αυτούς που σας καίνε! Για εμένα αυτή τη στιγμή, τοπ προτεραιότητες είναι ο εαυτός μου, η οικογένεια μου, το σπίτι και το blogging.




2. Τι με ενδιαφέρει να επιτύχω σε κάθε τομέα;
     Εδώ γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα, στον τομέα της υγείας, μπορεί να θέλω να γυμνάζομαι περισσότερο και να ενυδατώνομαι καλύτερα. 

     Στον τομέα του χρήματος ίσως να θέλω να καταφέρω να βγάζω 300 ευρώ το μήνα από το σπίτι ή να καταφέρω να συγκεντρώσω 1.000 ευρώ ώστε να ξεχρεώσω κάποια οφειλή μου. Συμπληρώνουμε κάτω από κάθε τομέα τι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να καταφέρουμε τη νέα χρονιά. Γράφουμε 2-3 πράγματα στον κάθε τομέα, ώστε να είναι πραγματοποιήσιμα.

     Να ποιοι είναι οι δικοί μου στόχοι ανά τομέα:

Προσωπικοί:
Τη χρονιά που πέρασε, παραμέλησα αρκετά τον εαυτό μου (εκτός από τον τομέα του ντυσίματος, γι' αυτό το θέμα και πως άλλαξε η ζωή μου θα σας το γράψω σε άλλη ανάρτηση). Ήθελα, λοιπόν, οπωσδήποτε να με φροντίσω περισσότερο, ώστε να έχω περισσότερες δυνάμεις, σωματικές, ψυχολογικές και πνευματικές για τη φάση στην οποία βρίσκομαι τώρα. Μαμά δυο μικρών παιδιών, εργαζόμενη (έστω και λίγες ώρες), με διακοπτόμενο βραδινό ύπνο και πολλές φορές χωρίς μεσημεριανή ξεκούραση. Έτσι, φέτος αποφάσισα να:

  • Διαβάζω κάθε μέρα μια σελίδα από την Κλίμακα και την Καινή Διαθήκη (η τροφή του χριστιανού, σωστά;) καθώς και μια σελίδα από ένα άλλο βιβλίο. Αυτή τη στιγμή διαβάζω το περιοδικό "Παραμύθι" του Δημήτρη Αβούρη, το οποίο με βοηθάει πολύ, τόσο στη δουλειά μου όσο και με τα παιδιά στο σπίτι!

    Για εμένα αυτός είναι ένας δύσκολος στόχος, αφού όταν είναι η ώρα να διαβάσω, μου έρχεται μια γλυκιά νύστα! Θέλω, όμως, να δουλέψω πάνω σε αυτό γιατί με ενδιαφέρει πολύ.

  • Να κάνω κάθε μέρα λίγη γυμναστική.
  • Να ενυδατώνομαι καλύτερα.
  • Να τρώω κάθε μέρα μια σαλάτα και 2 φρούτα (έχω κόψει και τα δύο τον τελευταίο καιρό).
  • Να πλέξω κάποια αξεσουάρ για εμένα, όπως σκουλαρίκια και βραχιολάκια!


Οικογενειακοί:

     Φέτος τα παιδιά πήγαν παιδικό σταθμό για πρώτη φορά. Το πρωί, λοιπόν, εκείνα λείπουν, εγώ ασχολούμαι με το νοικοκυριό, έπειτα πηγαίνω στη δουλειά και έρχομαι απόγευμα, κατά το οποίο δυο φορές την εβδομάδα, η πεταλουδίτσα μου πηγαίνει μπαλέτο. Ο ποιοτικός μας χρόνος σαν οικογένεια έχει μειωθεί πολύ και πέρσι δεν κατάφερα να βρω τις ισορροπίες ανάμεσα σε όλα αυτά. Φέτος, όμως που έχει περάσει ένα διάστημα προσαρμογής και ξέρω πως θέλω να κυλά ημέρα μου, έβαλα τους εξής στόχους:

  • Να αφιερώνω περισσότερο ποιοτικό χρόνο στα παιδιά.
  • Να διαβάζω στα παιδιά περισσότερο.
  • Να συνεχίσω να συζητώ καθημερινά με το σύζυγο μου, χωρίς τα παιδιά και χωρίς να ασχολούμαι με κάτι άλλο εκείνη την ώρα.



Σπίτι:
     Το σπίτι θέλει κι αυτό την προσοχή του και σαν νέα σχετικά νοικοκυρά, έχω ακόμη πολλά να κατακτήσω σε θέμα συνηθειών! Φέτος θέλω:

  • Να δουλέψω πάνω στις ρουτίνες μου, την πρωινή και τη βραδινή, ώστε να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας και κατά κάποιο τρόπο να μας πηγαίνουν με αυτόματο πιλότο μέσα στην ημέρα.

  • Να διώξω ακόμη περισσότερα πράγματα από το σπίτι (ήδη έκανα πολλή δουλειά τη χρονιά που πέρασε)

  • Να κρεμάσουμε στους τοίχους κάποια διακοσμητικά που έχουμε σκεφτεί με το σύζυγο, διότι οι τοίχοι μας είναι άδειοι από τότε που μπήκαμε στο σπίτι!

  • Να μη μαζεύονται projects, όπως ραψίματα, επιδιορθώσεις κλπ. Θέλω να ολοκληρώνονται γρήγορα και μέσα σε συγκεκριμένο διάστημα.


Blogging
     Τη χρονιά που πέρασε, αγάπησα το blogging ακόμη περισσότερο και είναι πια αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου!! Το blog μεγάλωσε (όχι πολύ, αλλά σε σχέση με το χρόνο που είχα να διαθέσω, τα πήγε πολύ καλά). Φέτος θέλω να:

  • Συνεχίζω να ανεβάζω αναρτήσεις, ίσως λίγο πιο αραιά, αναλόγως πως θα βγει το γενικότερο πρόγραμμα, αφού φέτος έχω θέσει όριο χρόνου για την ενασχόληση με το blog.

  • Να γράφω πιο προσωπικές αναρτήσεις, όπως για το πως οργανώνω το σπίτι και τη ζωή μου, κάποια "πριν και μετά" που έκανα στο σπίτι και άλλα πρακτικά θέματα. Βέβαια, εννοείται θα συνεχίσω να ανεβάζω απλά projects κατασκευαστικά, απλώς σκέφτομαι να τα μειώσω και ενδιάμεσα να βάλω και κάτι διαφορετικό... Τι λέτε κι εσείς; Είναι πολύ σημαντική για μένα η γνώμη σας σε αυτό το θέμα!!

  • Να δοκιμάσω να ηχογραφήσω το πρώτο μου podcast. Το σκέφτομαι καιρό, αλλά δεν τολμούσα να κάνω, μου φαινόταν δύσκολο! Σκέφτομαι, όμως, ότι θα είναι πολύ πρακτικό για πολλές από εσάς, αντί να διαβάζετε ένα άρθρο, να το ακούτε την ώρα που σιδερώνετε ή που ετοιμάζετε φαγητό! Πώς σας φαίνεται αυτή η ιδέα;

     Αφού βάλαμε συγκεκριμένους στόχους, για να δούμε τώρα πώς θα τους πετύχουμε!




3. Πώς θα πετύχω τους στόχους που έχω βάλει;
     Αυτό το βήμα είναι το κλειδί για την επιτυχία, εφόσον έχετε ολοκληρώσει σωστά τα δύο προηγούμενα βήματα!

     Παίρνω κάθε στόχο, τον σπάω σε μικρά κομμάτια και τον τοποθετώ στο πρόγραμμά μου! Ο Kevin Kruse, ειδικός στο time management συμβουλεύει: "Don't be to-do listers, be schedulers!" Δηλαδή μη φτιάχνετε λίστες, φτιάξτε προγράμματα!!

     Ας πάρουμε για παράδειγμα το στόχο του να γυμνάζομαι περισσότερο. Τι μπορώ να κάνω καθημερινά για αυτό, μέσα στο χρονικό διάστημα που μπορώ να διαθέσω; Έχω μια ώρα την ημέρα ελεύθερη για να βάλω εκεί το γυμναστήριο; Έχω μισή ώρα να διαθέσω, για να βάλω σε εκείνο το κενό έναν περίπατο; Έχω 10 λεπτά (όπως είχα εγώ το καλοκαίρι) για να κάνω δυο ασκήσεις αεροβικής με τη βοήθεια του Υoutube;

     Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε με τον σημαντικότερο τομέα και με το σημαντικότερο στόχο κάθε φορά, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα χωρέσουν στο πρόγραμμά μας!

     Θα σας αναφέρω κάποια δικά μου παραδείγματα. Το διάβασμα το χώρισα, μια σελίδα από το την Κλίμακα στην πρωινή ρουτίνα και τα υπόλοιπα βιβλία στη βραδινή.

     Σχετικά με τον ποιοτικό χρόνο που θέλω να περνάω με τα παιδιά (είμαστε ούτως ή άλλως μαζί όλο το απόγευμα, αλλά στον ποιοτικό χρόνο δεν περιλαμβάνω το φαγητό, το συμμάζεμα, την προετοιμασία για τον ύπνο κλπ.), τον χώρισα σε δυο μισάωρα, όπου στο ένα σκέφτηκα να παίζουμε ό,τι θέλουν εκείνα και στο άλλο κάποιες φορές να τους έχω ετοιμάσει εγώ μια δραστηριότητα ή ένα παιχνίδι, ώστε να αναπτύξουν και κάποιους τομείς που θέλω να δουλέψουμε.

     Το διάβασμα επίσης το όρισα σε ένα μισάωρο το απόγευμα, όπου πάλι κάθε παιδί θα επιλέγει τα βιβλία που θέλει αλλά θα τους διαβάζω και κάποια που θέλω εγώ!

     Αυτά τα μισάωρα δεν θα πέφτουν το ένα δίπλα στο άλλο, για να ξεκουραζόμαστε όλοι και για να γίνονται και άλλες δουλειές, όπως το μπάνιο, το βραδινό γάλα, το συμμάζεμα κλπ.




     Αυτά τα ολίγα! Ελπίζω να σας βοήθησα στη στοχοθεσία σας για τη νέα χρονιά και γενικότερα για τη ζωή σας! Γιατί, δε χρειάζεται να περιμένουμε τη νέα χρονιά για να θέσουμε στόχους! Κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα!!


16 σχόλια:

  1. Χαίρομαι πολύ για αυτά που γράφεις! Μπράβο σου κορίτσι μου! Θα σε παρακολουθώ πιο στενά. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την ευκαιρία μου μου σχολίασες, γνώρισα κι εγώ το όμορφο blog σου και θα σε διαβάζω κι εγώ! Χάρηκα που βρήκαμε η μια την άλλη!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και χρόνια πολλά! Εύχομαι να πετύχεις όλους τους στόχους σου και ναι, συμφωνώ ότι δεν είναι χαζομάρα να βάζεις στόχους έστω και νοερά στο μυαλό, χωρίς απαραίτητα να τους καταγράφεις σ'ένα χαρτί! Καλή χρονιά με υγεία και πολλή αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Μοιάζουμε απίστευτα!!! Οι στόχοι μας είναι πάνω κάτω ίδιοι για φέτος. Για να είμαι πιο οργανωμένη έφτιαξα και binder φέτος νομίζω θα με βολέψει περισσότερο από την ατζέντα. Με μία βόλτα στο pinterest έκανα έναν "αχταρμά" με διάφορα εκτυπώσιμα και πιστεύω θα με βοηθήσει περισσότερο. Καλή χρονιά να έχουμε Ευτέρπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε αδελφές bloggers!!! Binder είχα φτιάξει κι εγώ μια χρονιά αλλά παραείχα εκτυπώσει πολλά και στο τέλος δε μου ήταν εύχρηστα! Θέλω πολύ να μάθω πώς θα λειτουργήσει για σένα! Κάνε μια ανάρτηση μετά από λίγο καιρό να μας πεις πως πάει το πράγμα!! Τα φιλιά μου!!

      Διαγραφή
    2. Κοίτα το σκέφτηκα πολύ για να το φτιάξω, θα το χρησιμοποιήσω έλεγα ή θα το παρατήσω την πρώτη εβδομάδα. αλλα φρόντισα να βάλω διάφορες σελίδες με quotes και γενικά φρόντισα να είναι χρωματιστό για να με εμπνέει. Θα σε ενημερώσω σχετικά πάντως. Επίσης περίμενε mαil μου σήμερα (ελπίζω αυτή τη φορά να σταλεί!!)

      Διαγραφή
  4. Ανυπομονώ να δω όσα θα κάνεις στο blogging! Λατρεύω τα θέματα πριν και μετά!!! Καλή χρονιά!!! Όμορφη, χαμογελαστή, δημιουργική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό, εξειρατικό... μπράβο και πάλι μπράβο! Έβαλα την ανάρτηση σου στα αγαπημέν αμου για να την επεξεργαστώ καλύτερα και να φτιάξω κι ΕΓώ το δικό μου πρόγραμμα για το 2017! Ευχαριστούεμ πολύ! Καλώς σε βρήκα και από 'δω στο blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σε βοήθησε η ανάρτηση!! Καλώς όρισες και καλή επιτυχία με τους στόχους!

      Διαγραφή
  6. Μου άρεσε πάρα πολύ η ανάρτησή σου, περιμένω σίγουρα με αγωνία τα ποστ που υποσχέθηκες , ειδικά αυτό με το ντύσιμο μου κέντρισε το ενδιαφέρον!Σου εύχομαι καλή χρονιά και να πετύχεις όλους τους στόχους σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινα μου σ' ευχαριστώ πολύ για την ενθάρρυνση που πάντα μου δίνεις! Πιστεύω ότι οι αναρτήσεις που έρχονται θα σου είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσες!! Καλή χρονιά! Τα φιλιά μου!!!

      Διαγραφή
  7. Όμορφοι οι στόχοι σου.
    Καλή χρονιά με υγεία
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips