Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Βιβλιο-παίζουμε: Ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο!



     Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα γιορτινό βιβλίο που μίλησε στην καρδιά μας και στάθηκε μια πρώτης τάξης αφορμή για να μιλήσω στην πεταλουδίτσα μου για τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας.


Το βιβλίο: "Ένα Χριστουγεννιάτικο όνειρο"

     Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Λίνα Σωτηροπούλου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το αγαπήσαμε για πολλούς λόγους! Ένας από αυτούς είναι και η εικονογράφηση από τη Λίζα Ηλιού! Μέσα από το συνδυασμό διάφορων τεχνικών, μας ταξίδεψε με τις απρόσμενες εικόνες της!! Η πεταλουδίτσα μου είναι μικρή ακόμη για να το καταλάβει, αλλά εγώ τρελαίνομαι, βλέποντας, μέσα σε μια μόνο εικόνα, να συνδυάζονται χαρτιά οντουλέ, διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής, κολλάζ, εικόνες ζωγραφισμένες στο χέρι και άλλες στον υπολογιστή! Σε κάθε σελίδα ανακάλυπτα και κάτι διαφορετικό!

     Όπως θα καταλάβετε και μόνοι σας, το κείμενο είναι γραμμένο σε πολύ καλοσχηματισμένα τετράστοιχα, κατανοητά αλλά με πλούσιο λεξιλόγιο για τα μικρά παιδιά, όπως η πεταλουδίτσα μου!

     Μα ο πιο σημαντικός λόγος που το αγαπήσαμε, είναι πως ταίριαξε απόλυτα με το χριστουγεννιάτικο μήνυμα που ήθελα να περάσω στα παιδιά: πως τα Χριστούγεννα είναι αγάπη και προσφορά, όπως προσπαθούμε να είναι και όλες οι υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Η υπόθεση

     Ένα κοριτσάκι αποφασίζει να μαζέψει όσα περισσότερα δώρα μπορεί: ζητάει από όλους, συγγενείς και φίλους, δώρα κι άλλα δώρα! Τραμπολίνο, κουνελάκια, μέχρι και πιάνο!! Έχει, λέει σχέδιο! Η μαμά της είναι έξω φρενών μαζί της! 




-Τι θα τα κάνεις όλα αυτά μες στο δωμάτιο σου;
Μήπως θ' ανοίξεις μαγαζί; Αυτό ειν' το σχέδιο σου;


Αυτό, μικρή μου, λέγεται, να ξέρεις, απληστία!
-Δώρα να έχω άπειρα, αυτό έχει σημασία!


     Το πιο παράξενο, όμως, είναι ότι δεν ανοίγει τα δώρα που της φέρνουν, αλλά τα στοιβάζει προσεκτικά στο δωμάτιο της!

     Πάνω, λοιπόν, που σκεφτόμουν ότι το κακομαθημένο αυτό κοριτσάκι χρειάζεται ένα μάθημα για να στρώσει χαρακτήρα, μου βάζει τα γυαλιά και μένω να διαβάζω στα παιδιά με τα μάτια ορθάνοιχτα!

     Το όμορφο χριστουγεννιάτικο όνειρο της μικρής, είναι να γίνει βοηθός του Άγιου Βασίλη και να μοιράσει μαζί του τα δώρα στα παιδιά, σε "όσα δεν είναι τυχερά στον κόσμο σαν κι εκείνη"! Είδατε που το μυαλό μας εμάς των μεγάλων πάει αμέσως στο κακό;




     Τι πιο ουσιαστικό να διαβάσεις στα παιδιά; Τι πιο υπέροχο μήνυμα να τους περάσεις; Έτσι λέω κι εγώ στην πεταλουδίτσα μου, ότι ναι, υπάρχει Άγιος Βασίλης (της Καισάρειας) και πως όλοι εμείς μπορούμε, αν το θέλουμε, να γίνουμε βοηθοί του (να προσφέρουμε όπως πρόσφερε κι εκείνος όσο ζούσε). Έτσι θα καλύψω και όλη την ιστορία με την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη σε λίγα χρόνια (εμείς οι γονείς γινόμαστε βοηθοί του Άγιου Βασίλη και σας προσφέρουμε από ένα δώρο) και βασικά δεν θα της έχω πει και καθόλου ψέμματα! Θέλω, όμως, να μάθουν πως η προσφορά δεν τελειώνει με ένα δώρο κάτω από το δέντρο σε κάποιον δικό μας άνθρωπο, μια φορά το χρόνο!


Το "παιχνίδι": Προσφέρουμε στ' αλήθεια

     Μόνο που δεν είναι παιχνίδι, είναι η πραγματική ζωή! Με αφορμή την έκκληση του ιερέως της ενορίας μας, για συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων, ετοίμασα μια αποστολή μέσω του Βασίλη, του χιονάνθρωπου που φιλοξενούμε αυτό το διάστημα σπίτι μας (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο οποίος μας πρότεινε να αγοράσουμε κι εμείς κάποια πράγματα και να τα πάμε! Θα γινόμασταν στ' αλήθεια βοηθοί του Άγιου Βασίλη, όπως και το κοριτσάκι!




     Φτιάξαμε μια λίστα με τρόφιμα που θα μπορούσαμε να αγοράσουμε. Ήταν μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα, όπως για τη διαφορά μεταξύ του σνακ και του φαγητού (όταν πρότεινε να πάμε σοκολάτες), για τα τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο και για όσα διατηρούνται εκτός (όταν πρότεινε να αγοράσουμε ψάρια), για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης και για τα έξτρα (ήθελε να τους πάμε μανιτάρια!)




     Μου άρεσαν πολύ όλες οι ιδέες της, αλλά πιο πολύ μου άρεσε που ένιωθε ότι αυτό το θέμα την αφορά!! Γιατί πράγματι μας αφορά όλους και τέτοιους πολίτες θέλουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία μας, ευαισθητοποιημένους και ενεργητικούς. Και όσο πιο μικρά μάθουν στο δόσιμο (σε όλα τα επίπεδα), τόσο πιο βαθιά θα χαραχτεί στη μνήμη και την καρδιά τους!


Σας το προτείνω αυτό το υπέροχο βιβλίο, εμείς το διαβάζουμε ξανά και ξανά!

Πως σας φάνηκαν τα όσα διαβάσαμε και μάθαμε;
Καλές γιορτές!!

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά υπέροχο βιβλίο με ουσιαστικό μηνυμα για τη ζωή!!! Και το παρουσίασες εξαιρετικά! Μπράβο μανούλα!!! Καλές γιορτές με υγεία & αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μαράκι μου για τα καλά σου λόγια! Καλές γιορτές, να είστε όλοι καλά!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips