Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Συμμετέχοντας στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ναυπάκτου!



     Φέτος συμμετείχα για πρώτη φορά εθελοντικά στο Παιδικό Φεστιβάλ Ναυπάκτου. Ένα τριημερο αφιερωμένο στα παιδιά, το οποίο λαμβάνει χώρα στον κήπο του πρώην Ξενία και είναι γεμάτο με δραστηριότητες κάθε λογής για τα παιδιά!


     Η αλήθεια είναι ότι, παρόλο που είμαι νηπιαγωγός, όσο περνούσαν οι μέρες και η έναρξη του φεστιβάλ πλησίαζε, ένιωθα λίγο αγωνία και λίγο έξω από τα νερά μου! Ήταν η πρώτη φορά που θα έκανα κάτι τέτοιο και δεν ήξερα τι να περιμένω! Ήμουν, όμως, σίγουρη ότι όλη η εμπειρία θα με ενθουσίαζε! Έτσι και έγινε! Όχι μόνο πέρασα υπέροχα με τα παιδιά, αλλά γνώρισα εκπληκτικούς ανθρώπους που διαφορετικά δε θα τους συναντούσα καν! Σ' ευχαριστώ Σβούρα που με έβαλες να συνεργαστώ με τόσο υπέροχα κορίτσια!!




     Κάθε ήμερα του φεστιβάλ είχαν οργανωθεί και διαφορετικές δραστηριότητες. Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, αφήγηση παραμυθιών, παιχνίδια κάθε λογής, face painting, zumba για παιδιά!!

     Το εργαστήριο στο οποίο συμμετείχα ήταν σχετικό με τις κατασκευές κουκλας για κουκλοθέατρο! Την πρώτη μέρα κατασκευάσαμε γαντόκουκλες από σακούλες μαναβικής με χαρτοδιπλωτική! Έδειχνα στα παιδιά πως να διπλώνουν τη σακούλα ώστε να τη μετρέψουν σε κούκλα και έπειτα τη στόλισαν με υλικά χειροτεχνίας! Τι κοτουλες, τι κουνελάκια, παππούδες, πειρατές, πριγκήπισσες!! Με τη φαντασία τους τα παιδιά μας μάγεψαν!!




     Τη δεύτερη μέρα κατασκευάσαμε φιγούρες του θεάτρου σκιών! Είχαμε κόψει τα μερη του σώματος από φιγούρες Καραγκιόζη, Βεζυροπούλας και Μορφονιού. Τα παιδιά επέλεγαν τη φιγούρα που προτιμούσαν, τη ζωγράφιζαν και έπειτα με τη βοήθεια μας ένωναν τα μέρη με διπλόκαρφα. Στην πίσω πλευρά κολλούσαμε με χαρτοταινία ένα λυγισμένο καλαμάκι που επέτρεπε στα παιδιά να παίζουν με αυτή πάνω στο πανί.

     Μεγάλη επιτυχία και αυτό το εργαστήρι, παρόλο που στην αρχή τα παιδιά περνούσαν από μπροστά μας, κοιτούσαν και έφευγαν χωρίς να δηλώσουν συμμετοχή. "Πάει, είπαμε, ξεπεράστηκε ο Καραγκιόζης". Μέγα λάθος! Οι θέσεις καλύφθηκαν και στα δυο εργαστήρια πριν καν ξεκινήσουμε το πρώτο! Ειδικά στο τέλος του δεύτερου εργαστηρίου μας που ήταν πιο αργά, μαζεύτηκαν τα παιδιά από όλα τα εργαστήρια που είχαν κλείσει και ζωγράφιζαν και έφτιαχναν μέχρι που μας τέλειωσαν όλες οι φιγούρες!

     Φωτογραφίες δεν πρόλαβα να βγάλω ούτε τη δεύτερη ούτε την τρίτη μέρα, γιατί πολύ απλά δε σήκωσα κεφάλι από τη στιγμή που πήγα μέχρι που έφυγα!! Αυτές που βλέπετε τις τράβηξα στο σπίτι!!     




     Την τρίτη μέρα το εργαστήρι μας είχε βελόνα και κλωστή: φτιάξαμε γαντόκουκλες-σουπιές από τσόχα! Είχαμε κομμένες τις τσόχες σε ζευγάρια και τις κλωστές περασμένες στις βελόνες και κομπιασμένες και απλώς μαθαίναμε στα παιδιά πως να ράβουν! Ήταν το αγαπημένο μου εργαστήρι αφού τα παιδιά και το ράψιμο είναι οι μεγάλες μου αγάπες!!! Τα παιδιά "έπαιρναν" τις οδηγίες που τους έδινα και τελικά τα κατάφεραν πολύ καλά! Κάποια, μάλιστα, έκαναν μια πιο όμορφη βελονιά και ένα άλλο έραψε με την τεχνική που ράβουμε τις κουβέρτες! Με έστειλαν! Κάποια είχαν ξαναράψει ενώ τα περισσότερα έπιαναν βελόνα για πρώτη φορά! Πόσο χαίρομαι που τους έδωσα το άναμμα του πυρός!




     Φυσικά, κάθε μέρα ήταν εκεί και ο άντρας μου με την πεταλουδίτσα και το σαμψωνάκο μας!! Το κατευχαριστήθηκαν!! Η κόρη μου περίμενε υπομονετικά 45' στην ουρά για face painting, ο σαμψωνάκος ξεβιδώθηκε στο χορό, έφαγαν τα κεράσματα, χάρηκαν τα δωράκια από ανακυκλώσιμα υλικά που χάριζαν σε κάποια εργαστήρια και κάποιες φορές κρατούσα μαζί μου ένα από τα δύο για να ξεκουράσω λίγο και τον άντρα μου! Ο σαμψών είναι μικρός ακόμη για να συμμετέχει σε αυτά, αλλά τον έβαζα σε μια καρέκλα δίπλα μου με ένα κρακεράκι και ήταν το πιο ήσυχο παιδί! Την κόρη μου την πήρα λίγο στο εργαστήρι με τις φιγούρες του καραγκιόζη και ψιλοζωγράφισε κι αυτή! Του χρόνου, πρώτα ο Θεός, θα έχουν πιο ενεργή συμμετοχή!




     Με τον άντρα μου αποφασίσαμε να καθιερώσουμε την παρουσία μας στο φεστιβάλ κάθε χρόνο! Μάλιστα μου δήλωσε πως "αν εσύ δεν μπορείς, θα κρατάς τα παιδιά και θα κάνω εγώ τα εργαστήρια"!! Χαχα!!

     Περισσότερες φωτογραφίες από το Φεστιβάλ μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.


Εσείς έχετε συμμετάσχει εθελοντικά σε κάποια εκδήλωση;
Πώς ήταν η εμπειρία σας;

8 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια για την προσπαθεια σου ευχομαι να την καθιερωσεις. Ναι εχω λαβει μερος σε αρκετες εθελοντικες διοργανωσεις,απο τις νηπιαγωγικες και των φορεων της περιοχης μου και πολλες αλλες.ΝΟμιζω ο εθελοντισμος ηταν παντα σε εμενα.ΣΗμερα μαλιστα το απογευμα θα λαβω μερος στην γιορτη ελιας με το παιδικο εργαστηρι που ασχολουμαι.ΕΛπιζω να προλαβω να γραψω εντυπωσεις μετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιορτή ελιάς! Φαντάζομαι θα είναι πολύ ενδιαφέρον και ειδικά με τα παιδιά! Πράγματι ο εθελοντισμός έχει την ομορφιά του!!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχα όλα!Να είστε γεροί να πηγαίνετε κάθε χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπεροχες οι κατασκευες σας!Μου αρεσαν πολυ,φανταζομαι οτι τα παιδακια θα ξετρελαθηκαν.Μπραβο Ευτερπη μου που συμετεχεις σε τοσο ομορφες δραστηριοτητες και μαζι με την οικογενεια σου περνατε ομορφα και δημιουργικα!Στη Λαρισα εχουμε κατι αναλογο που γινεται στις οχθες του Πηνειου καθε Ιουνη.Τις περισσοτερες φορες δεν το προλαβαινω.Να περνατε παντα καλα,φιλααααακια βικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίκη μου ακούγεται πολύ ωραίο δίπλα στον Πηνειό!! Αλλά που να προλάβεις κάθε χρόνο με τις μετακομίσεις!!! Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  4. Ναι! Να πηγαίνετε καθε χρόνο!
    Ειμαι σίγουρη οτι και τα παιδια και εσείς το ευχαριστηθήκατε πολυ!
    Υπέροχα τα δικά σου κοπελαρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρθα μου σ' ευχαριστώ! Και μικρά που είναι το ευχαριστήθηκαν αλλά του χρόνου που θα καταλαβαίνουν καλύτερα και θα συμμετέχουν κιόλας θα είναι τέλεια! Τα φιλιά μου!!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips