Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Βιβλιο-παίζουμε: "Πώς αισθάνεσαι σήμερα;"




     Όσοι με ακολουθείτε στα social media, έχετε πάρει το clue ότι έρχεται νέα στήλη στο blog (όλο καινοτομίες είμαι τώρα τελευταία!) Ο τίτλος της... "Βιβλιο-παίζουμε"! Μέχρι τώρα διαβάζατε τα βιβλία του μήνα, όπου μοιράζομαι μαζί σας όσα βιβλία διαβάζουμε εγώ και η πεταλουδίτσα μου. Αυτές τις αναρτήσεις θα συνεχίσετε να τις βλέπετε! Στη νέα στήλη "Βιβλιο-παίζουμε" θα σας παρουσιάζω ένα βιβλίο κάθε φορά, το οποίο θα συνοδεύεται από μια σχετική δραστηριότητα, ώστε να μπορείτε είτε να εμβαθύνετε στο βιβλίο, είτε να συνεχίσετε τη διασκέδαση και αφού το έχετε κλείσει!


     Ποδαρικό στη στήλη μας κάνει το πρώτο από τα δύο βιβλία που έλαβα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το νέο συνεργάτη του blog! Ο τίτλος του "Πώς αισθάνεσαι σήμερα;" και συγγραφέας του η Μόλι Πότερ. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα της αναγνώρισης και της διαχείρισης των συναισθημάτων απασχολεί πλέον πολύ έντονα τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς. Επομένως είχα μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσω το βιβλίο με την πεταλουδίτσα μου και να δω τι έχει να μας προσφέρει.


Το βιβλίο: "Πώς αισθάνεσαι σήμερα;"
     Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω, αλλά εμείς που είμαστε τριών δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το κείμενο είναι πολύ απλό και κάθε πρόταση συνοδεύεται από την αντίστοιχη εικόνα.

     Το "Πώς αισθάνεσαι σήμερα;" δε μιλάει για το πως θα αναγνωρίσουμε ένα συναίσθημα, αλλά πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά, εννοείται αφού το έχουμε αναγνωρίσει. Επομένως, καλό είναι να έχετε μιλήσει για τα συναισθήματα πριν το ξεκινήσετε. Βέβαια, εγώ δεν της έχω κάνει ιδιαίτερο μάθημα ακόμη, απλά ονοματίζοντας με την καθημερινή κουβέντα το πως νιώθω ή πως νιώθει κάποιος άλλος, μπορεί και αναγνωρίζει πότε χαίρεται, λυπάται, φοβάται και θυμώνει ("νεβίασα τώλα!") Βέβαια, στο τέλος κάθε σελίδας δίνει μια μικρή και σύντομη επεξήγηση του κάθε συναισθήματος.

     Το βιβλίο είναι έτσι δομημένο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εγχειρίδιο! Στην πρώτη σελίδα σε ρωτάει "Πώς αισθάνεσαι σήμερα;" και αναλόγως της απάντησης σε παραπέμπει στην αντίστοιχη σελίδα!




     Σε κάθε συναίσθημα αφιερώνει 2 σελίδες όπου προτείνει κάποιες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει το παιδί ώστε να διαχειριστεί/αξιοποιήσει το πως νιώθει κάθε φορά. Το μήνυμα που περνάει είναι πως δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα, απλώς κάποια από αυτά μπορεί να είναι ευχάριστα και κάποια δυσάρεστα. Δεν προσπαθεί, δηλαδή, να κουκουλώσει το θυμό ή τη λύπη, με ατάκες τύπου "μη στεναχωριέσαι"! Όταν δε νιώθουμε καλά μέσα μας, μας χτυπάει καμπανάκι ότι κάτι συμβαίνει! Το παιδί χρειάζεται να μάθει να ακούει αυτά τα καμπανάκια, γιατί αλλιώς θάψε - θάψε, θα φτάσει κάποια στιγμή να έχει έντονες εκρήξεις θυμού ή μελαγχολίες!

     Το πιο χρήσιμο σημείο του βιβλίου ήταν εκείνο του θυμού, όπου προτείνει τρόπους για να το διαχειριστείς, όπως να ζωγραφίσεις σύννεφα, να μετρήσεις ως το 10 ή να χτυπήσεις ένα μαξιλάρι! Η πεταλουδίτσα μου έχει απόθεμα από νευράκια αυτό το διάστημα και πιστεύω πως όταν την πιάνουν, θα είναι χρήσιμη η αναφορά στο βιβλίο!




     Επίσης, στο τέλος του βιβλίου, δίνεται στους γονείς ένας σύντομος οδηγός σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη, τι σημαίνει, γιατί είναι σημαντική και τέλος πώς μπορεί ο γονιός να βοηθήσει το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα όσα νιώθει. Πολύ χρήσιμο και περιεκτικό δισέλιδο.




Το παιχνίδι: "Αν η χαρά ήταν..."

     Το βιβλίο έχει από μόνο του μέσα ένα σωρό δραστηριότητες, οπότε επιλέξαμε κάποια από αυτές! Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν πολύ ευχάριστη και χαλαρωτική και για τις δυο μας και σας την προτείνω για ένα ήσυχο απόγευμα ή μια μέρα που δεν έχετε βαρύ πρόγραμμα!

Υλικά

  • Μία κόλλα Α4
  • Μαρκαδόρους
  • Αυτοκόλλητα
  • Φαντασία!!

Υλοποίηση

Ψηλά στο χαρτί έγραψα "Αν η χαρά ήταν..." Έπειτα ρωτούσα την κόρη μου πως φαντάζεται τη χαρά!
  • Τι φαγητό θα ήταν
  • Ποιό ζώο
  • Ποιό χρώμα
  • Ποιά γεύση παγωτού
  • Ποιά πριγκίπισσα
  • Ποιό σπίτι
  • Ποιό λουλούδι
  • Ποιό παιδάκι
  • Ποιό ψάρι
  • Ποιό φρούτο
  • Ποιό φαγητό




     Δεν το περίμενα, αλλά η πεταλουδίτσα μου είχε μια γρήγορη απάντηση για ΟΛΑ! Πόσο τρυφερότητα και χαρά ένιωσα κι εγώ μέσα από αυτό το παιχνίδι!! Είδα τη δική της αντανάκλαση, είδα όλα όσα κάνουν εκείνη χαρούμενη! Τις απαντήσεις της τις κρεμάσαμε στον τοίχο, σαν έναν πίνακα χαράς! Και μόνο που θα βλέπει όλα της τα αγαπημένα πράγματα συγκεντρωμένα, θα της φτιάχνει τη διάθεση!!



Πώς σας φάνηκαν το βιβλίο και το παιχνίδι μας;

6 σχόλια:

  1. Και το βιβλίο φοβερό αλλά η ιδέα στο τέλος με ξετρέλαινε. Θα την κάνω οπωσδήποτε! Ευχαριστούμε. Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Κάλη μου!! Θα είναι πολύ ευχάριστη δραστηριότητα και για τις δυο!! Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  2. Μπήκε αμέσως στη λίστα με τις επόμενες μας αγορες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips