Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Η ψωμένια πίτσα μας!!



     Αγαπώ πολύ την υπέροχη λεπτή ιταλική πίτσα, αλλά πιο πολύ αγαπώ να χορταίνω αυτούς που αγαπώ! Κι όταν από μια πίτσα τρώνε 6, 7, 8 άτομα, τότε θέλω ο λαός μου να μείνει ευχαριστημένος! Σας δίνω τη συνταγή της θείας μου, διπλασιασμένη για τις ανάγκες του πλήθους!



Υλικά (για μια λαμαρίνα του φούρνου)
Για το ζυμάρι
  • 6 χούφτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (σχηματίζω μια χούφτα ενώνοντας τα δυο χέρια)
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • αλάτι, ζάχαρη, από δυο πρέζες το καθένα

Για τη σάλτσα
  • 1 συσκευασία Pummaro κλασικό
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, θυμάρι

Επιπλέον υλικά
  • Γαλοπούλα σε φέτες
  • 1 κομμάτι (250 γρ) γκούντα τριμμένο
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  • Προαιρετικά λουκάνικο Φραγκφούρτης σε φέτες, μπέικον

Διαδικασία
1. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και παράλληλα ανακατεύουμε, μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με ένα πανάκι και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι. Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε το πουμαρό και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε μπαχαρικά κατά βούληση. Αγήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε το ζυμάρι.

3. Λαδώνουμε καλά τη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούμε πάνω της το ζυμάρι. Το ανοίγουμε σιγά σιγά με τα δάχτυλα (για να μη μας κάνει τρύπες) και φροντίζουμε να έχουμε μπόλικο ζυμάρι στις άκρες τις λαμαρίνας, αφενός για να κρατηθούν μέσα η σάλτσα και το τυρί και αφετέρου για να έχουμε μια παχιά και τραγανή άκρη.

4. Απλώνουμε τη σάλτσα μας ομοιόμορφα, έπειτα τη γαλοπούλα, το τυρί, το λουκάνικο ή μπέικον αν χρησιμοποιήσουμε και τέλος την πιπεριά. Στη δικιά μας πίτσα αφήνω δυο κομμάτια στο κέντρο χωρίς αλλαντικά για την κόρη μου και την ανιψιά μου. Όπως καταλαβαίνετε, κρατάμε τις άκρες για τον εαυτό μας!!

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις. Όταν πάρει όμορφο χρώμα το πάνω μέρος της πίτσας, τσεκάρουμε και το κάτω μέρος. Ίσως χρειαστεί να γυρίσουμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση για 5-10 λεπτά.

Η ψωμένια, χορταστική και σούπερ γευστική πίτσα μας είναι έτοιμη, για να χορτάσει τον πεινασμένο λαό!!




Λίγα μυστικά ακόμη

  • Τη σάλτσα καμιά φορά τη φτιάχνω και με πουμαρό στον τρίφτη, απλά το αποτέλεσμα είναι πιο διακριτικό. Επίσης, όταν ο λαός βιάζεται να φάει, αντί να τη βράσω, παραβλέπω το κρεμμύδι, αδειάζω το πουμαρό σε ένα μπολ, ρίχνω τα μπαχαρικά, ανακατεύω και απλώνω στη ζύμη. Σας το λέω, όμως, ότι αξίζει ο κόπος να τη μαγειρέψετε!! Το καλοκαίρι και στα πολύ κέφια, τη φτιάχνω από το μηδέν με φρέσκια ντομάτα περασμένη στο μούλτι, αφού αφαιρέσω τη φλούδα!
  • Μπορείτε να βάλετε άλλο τυρί, αλλά σε αυτή την ψωμένια εκδοχή θα χαθεί η έντασή του. Μείνετε στο γκούντα, είναι ασφαλής επιλογή!
  • Επίσης αλλαντικό βάζετε αυτό που θέλετε. Εμείς τρελαινόμαστε για γαλοπούλα βραστή και δεν αγοράζουμε ποτέ τίποτε άλλο!
  • Λουκάνικο και μπέικον βάζω αν τα έχω ήδη στο ψυγείο, είτε για να μη μου χαλάσουν είτε αν έχουμε και επισκέπτη, για να την κάνω ακόμη πιο χορταστική!
  • Αν έχω κέφια, κρατάω το 1/3 της σάλτσας και το ρίχνω από πάνω στο τέλος. Δοκιμάστε το, κι έτσι είναι τέλεια!!


Update: Αν δε σας πειράζει να γίνει λεπτή η ζύμη, μπορείτε με αυτή τη δοσολογία (ή με μιάμιση δόση, ανάλογα τα γούστα) να φτιάξετε δύο πίτσες και να τις ψήσετε μαζί στους 200 στον αέρα! Να έχετε το νου σας στην καθεμιά ξεχωριστά, γιατί μπορεί κάποια να θέλει π.χ. λίγο ψήσιμο στην κάτω αντίσταση ή η μια να γίνει λίγο πιο γρήγορα από την άλλη!


Καλή επιτυχία!


Διαβάστε επίσης...
Χορταστικοί λουκουμάδες με σοκολάτα
Πως να υπολογίσετε τις ποσότητες χωρίς ζυγαριά

10 σχόλια:

  1. Τρελαίνομαι για το καλό ζυμαρι της πίτσας και ειδικά το χειροποίητο.Μας έδωσες μια καλή συνταγή.Σ'ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψάχνω εδώ και καιρό μια συνταγή για ζύμη πίτσας! Η δική σου μου έκανε κλικ! Καλώς σε βρήκα! Πάω να ψαχουλέψω το blog σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ίδια ζύμη κάνω και εγώ. Αλλά κάνω ένα ταψάκι με χοντρή βάση και ένα με βάση που μοιάζει περισσότερο με φύλλο κρούστας, όπως που αρέσει!!! Αυτό με τη σάλτσα από πάνω θα το δοκιμάσω. Μερικές φορές το καλοκαίρι βάζω φέτες ντομάτας!! Φιλάκια
    Niki by Mama-Farma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α πολύ ωραία ιδέα αυτή με τα δυο ταψιά! Αλλά πως τα ψήνεις; Και τα δυο μαζί; Αυτό με τις φέτες ντομάτας το έχω φάεει σε πίτσα μαγαζιού και ήταν όντως πολύ πολύ νόστιμη!!

      Διαγραφή
  4. Αγαπάμε την πίτσα οικογενειακώς! Εχω κάνει κι εγώ ανάρτηση στο παρελθόν!
    Πολύ κατατοπιστικές οι οδηγίες σου!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλεις να μας βάλεις το λινκ από την ανάρτησή σου κοπέλα μου!! Τα φιλιά μου!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία φαίνεται, μου θυμίζει deep dish pizza, μοιάζει και με την δική μου συνταγή που φουσκώνει αλλά είναι πιο συμπαγής, σαν της pizza hut.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι στην deep dish έχει έξτρα γέμιση και όχι παχύ ζυμάρι αλλά πάλι δεν είμαι σίγουρη!! Γενικώς ναι, η πίτσα αυτή φουσκώνει και είναισχετικά συμπαγής, όχι όμως λασπωμένη συμπαγής αλλά ψωμένια συμπαγής!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips