Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Back to Basics: Το πλύσιμο των πιάτων!


Το πλύσιμο των πιάτων είναι από τις βασικότερες εργασίες στο σπίτι και όμως είναι αυτή που συνήθως αγχωνόμαστε, βαριόμαστε, αγκωμαχούμε και γενικώς δε θέλουμε να την πιάσουμε!! Σε αυτό το ποστ, σας γράφω μερικά tips, τα οποία προσωπικά ακολουθώ και με έχουν βοηθήσει πολύ στο να κάνουν το πλύσιμο πιο ευχάριστο και "ανώδυνο".


1. Για να μην καταλαμβάνουν όλο το χώρο στους πάγκους και το τραπέζι μας, τα άπλυτα τα τοποθετούμε μέσα στο νεροχύτη, αφού έχουμε αδειάσει το περιεχόμενό τους στον κάδο και τα γεμίζουμε με νερό, ώστε να μην ξεραθούν τα υπολείμματα, να μαλακώσουν και να καθαρίζονται ευκολότερα.

2. Στο νεροχύτη, στοιβάζουμε με προσοχή τα πιάτα, ώστε να πιάνουν το λιγότερο δυνατό χώρο. Προτιμάμε να τοποθετούμε κάτω τα μεγάλα πιάτα, πιο πάνω τα μικρότερα, τα ποτήρια δίπλα από το νεροχύτη, για να μη γεμίζουν με λάδια και υπολείμματα τροφών και τα μαχαιροπίρουνα μέσα σε ένα από τα ποτήρια που έχουμε για πλύσιμο, το οποίο έχουμε γεμίσει με νερό. 

Ο άντρας μου απεχθάνεται τη μέθοδό μου αυτή και προτιμάει να έχει όλα τα άπλυτα εκτός του νεροχύτη. Η διαφορετική σωματοδομή και το ύψος παίζουν μεγάλο ρόλο στο ποια μέθοδο θα προτιμήσετε. Όπως καταλαβαίνετε, αν βάλω τα πιάτα στο νεροχύτη και μετά τύχει να τα πλύνει ο άντρας μου, ακούω γκρίνια! Ας είναι, τουλάχιστον βοηθάει κι αυτός!!

3. Προσπαθούμε να ξεκινάμε με το πλύσιμο των ποτηριών, αφενός γιατι είναι πιο εύθραυστα από τα υπόλοιπα κουζινικά, αφετέρου για να τα εμποδίσουμε να λερωθούν περισσότερο. Στη συνέχεια και αν υπάρχει αρκετός χώρος για να κινηθούμε, πλένουμε τα ογκώδη άπλυτα, όπως ταψιά και κατσαρόλες. Αυτά, μόλις τα ξεπλύνουμε, τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε στη θέση τους. Έτσι, αμέσως φεύγει ένα μεγάλο μέρος των άπλυτων, έχουμε περισσότερο χώρο να δουλέψουμε και νιώθουμε πως το πιο δύσκολο κομμάτι έφυγε! Έπειτα, πλένουμε τα πιάτα και τελευταία τα μαχαιροπίρουνα.




4. Αν καταναλώσουμε ψάρι ή σάλτσες, στο πλύσιμο και πάνω στο σφουγγάρι μπορούμε, μαζί με το υγρό πιάτων, να βάλουμε και λίγο ξύδι και έπειτα να πλύνουμε. Το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικό στο να εξαφανίζει τις οσμές.

5. Καλό είναι να εξασκηθούμε στη συνήθεια του πλυσίματος των πιάτων, το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο. Είναι όμορφο να ξυπνάς και να έχεις έναν καθαρό νεροχύτη, να μπορείς να φτιάξεις το πρωινό ή τον καφέ με την άνεσή σου!

6. Επίσης, καλό είναι να αξιοποιούμε την ώρα που το φαγητό είναι στο φούρνο ή στην κατσαρόλα και να πλένουμε τότε τα όσα λερώσαμε κατά την ετοιμασία του. Είναι σίγουρα πολύ πιο παραγωγικό από το να χαζέψουμε στο Facebook!!

7. Δίπλα στο νεροχύτη μας είναι βολικό να έχουμε ένα μικρό κουβαδάκι για τα περισσεύματα των φαγητών, τις φλούδες και τα κοτσάνια. Αυτό μας βοηθάει γιατί αφενός δε χρειάζεται να σκύβουμε κάθε τρεις και λίγο στον κύριο κάδο, αφετέρου μειώνει τις οσμές από τις τροφές. Φανταστείτε να πάει κάποιος επισκέπτης στα σκουπίδια σας για να πετάξει τη χαρτοπετσέτα του και να του έρθει η μυρωδιά από χαλασμένες λεμονόκουπες!! Φυσικά, κάθε μέρα, με το μάζεμα των σκουπιδιών, δεν ξεχνάμε να αδειάσουμε και αυτό το καδάκι και αν χρειαστεί να το περάσουμε με ζεστό νερό, υγρό πιάτων και ξύδι.




8. Κάθε φορά που μας περισσεύουν 5 λεπτά από τις δουλειές μας, τα αφιερώνουμε στο σκούπισμα των καθαρών πιάτων και την τοποθέτησή τους πίσω στα ντουλάπια. Έτσι, θα έχουμε λιγότερη δουλειά να κάνουμε όταν θα ξαναγεμίσει ο νεροχύτης!

9. Καλό είναι να καθαρίζουμε την πιατοθήκη μας τουλάχιστον μια φορά την εβδομαδα. Μπορεί εκεί να βάζουμε τα καθαρά πιατικά, αλλά η συνεχής υγρασία δημιουργεί μούχλα και σίγουρα δεν θέλουμε μούχλα στα φρεσκοπλυμένα μας!! Εγώ την καθαρίζω με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, ενώ ο άντρας μου, μια φορά το μήνα, την πηγαίνει στο μπάνιο και της αλλάζει τα φώτα με το τηλέφωνο της ντουζιέρας!!

10. Κάτι τελευταίο που εφαρμόζω το τελευταίο διάστημα: χωρίζω το πλύσιμο σε τέταρτα. Βάζω το χρονόμετρο να μετράει αντίστροφα 15' και αρχίζω να κάνω τα πιάτα. Μόλις τελειώσει ο χρόνος, σταματάω και πιάνω μια άλλη δουλειά, π.χ. διπλώνω τα ρούχα ή στρώνω το κρεβάτι. Μα, θα πείτε, θα αφήνω τις δουλειές μισές και θα πιάνω άλλες; Το σημαντικό είναι να μην εξαντλούμε τον εαυτό μας κάνοντας μια εργασία για πολλή ώρα συνεχόμενα. Προστατεύουμε έτσι τη μέση, τα πόδια και τον αυχένα μας. Μετά από ένα τέταρτο συνεχίζουμε το πλύσιμο. Υποθέτω ότι αυτή η μέθοδος δεν ταιριάζει σε όλους, αλλά εμένα προσωπικά μου έχει αποδώσει.

Ποιά είναι τα δικά σας μυστικά που κάνουν ευκολότερο
το πλύσιμο των πιάτων;



Διαβάστε από τη σειρά Back to Basics



8 σχόλια:

  1. Σχεδόν όλα τα κάνω κι εγώ, αλλά ειδικά το 6 είναι το καλύτερο tip!Κερδίζεις χρόνο, έχεις καθαρά τα πιάτα χωρίς να το καταλάβεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μου αρέσει ποτέ να αφήνω απλητα πιατα στο νεροχυτη.Εχω μια τακτική που μου έμαθε ένας δικός μου άνθρωπος η οποία ειναι:αν έχεις πλυμενα πιατα στρωμένα κρεβάτια το σπίτι πάντα είναι τακτοποιημενο.Καλες γιορτές σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και το πιστεύω!! Ειδικά το κρεβάτι που κάνεις 2 λεπτά για να το φτιάξεις, είναι ευκολάκι! Να είσαι καλά, καλές γιορτές και σ' εσένα!!

      Διαγραφή
  3. Λοιπον εχω μια μανια με τον νεροχυτη, που στην κουζινα ειμαι απο το πρωι μεχρι την ωρα που θα παω για υπνο. Εφαρμοζω ολα αυτα που ειπες. Θελω ο νεροχυτης μου να ειναι παντα αδειος. Το μονο που δεν εχω ειναι το καλαθακια για τα φαγητα υπολειματα. Εχω ενα μπωλ και αφου μαζευτουν ολα τα υπολειματα του μεσημεριανου τα βαζω σε μια σακουλα και τα κατεβαζω κατω στα σκουπιδια γιατι συνηθως σταζουν. Παντως καποιες αλλες γυναικες πλεονουν 2λη φορες την ημερα. Εγω πλενω 5. και προν κοιμηθω ακομη και 3 ποητρια να εχει θα τα πλυνω....Σιγουρα μεχρι το πρωι θα βρω αλλα 3 ποτηρια και κανα μπρικι και κανα μπιμπερο. τΟ 6 ειναι πολυ σημαντικο, γιατι ετσι μετα το φαγητο δεν θα ειμαι μια ωρα στον νεροχυτη , αλλα 10 λεπτα. ειδικα οταν χρησιμοποιω πολλα κατσαρολικα, και τα υπολοιπα, οατν τελειωσω με τη ετοιμασια του φαγητου, και μου μεινει η κατσαρολα ΄΄η το ταχι που μαγειτευω, πλενω τα παντα καραριζω και την κουζινα, και ετσι μετα το φαγητο θα εχω να πλυνω μονο 3 πιατα.πχ.........Η χειροτερη μου ηταν οταν αρρωστησα 2 μερες και ο συζυγος δεν επλυνε ΤΙΠΟΤΑ σηκωθηκα την τριτη μερα και πρεπει να ημουν στην κουζινα 2 ωρες να την συμμαζεψω,ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....σε χαιρετω γιατι πηγε μια η ωρα και ακομη θα γραφω. Χτυπησες φλεβα με την αναρτηση σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώτα μου σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου, το οποίο βρήκα πολύ χρήσιμο, αφού ασχολείσαι τόσο μεθοδικά με το νεροχύτη! Είναι ένα καλό παράδειγμα εργασίας, τουλάχιστον για εμένα!!

      Ο άντρας μου πλένει δεν μπορώ να πω, αλλά έχουμε αντικρουόμενες μεθόδους γενικώς στα πάντα και προσπαθούμε να μη μπλεκόμαστε ο ένας στις δουλειές του άλλου!! Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  4. Μηπως με ένα πλυντήριο πιάτων θα λύνονταν τα προβλήματα και θα κάνατε οικονομία σε νερό και απορρυπαντικό? Υπάρχουν πλυντήρια που είναι αρκετά οικονομικά στην αγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πλυντήριο πιάτων ίσως πράγματι να απλοποιούσε τη διαδικασία! Όμως, για πολλές νοικοκυρές, δεν είναι μια ρεαλιστική επιλογή, τόσο από θέμα οικονομικών (κάτι για εσένα θεωρείται οικονομικό μπορεί για κάποιον άλλο να είναι όνειρο μακρινό) όσο και από θέμα χώρου. Επίσης, ορισμένοι απλώς δεν τα συμπαθούν! Η ανάρτηση αυτή απευθύνεται σε νοικοκυρές που για τον ένα ή τον άλλο λόγο πλένουν τα πιάτα τους στο χέρι.

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips