Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Back to Basics: Ο προγραμματισμός των γευμάτων + δωρεάν εκτυπώσιμο!




     Γεια σας και πάλι! Πώς τα πήγατε με τις προηγούμενες αποστολές; Ελπίζω να οργανώσατε τα ντουλάπια σας και να αφήσατε χώρο στην κουζίνα σας να αναπνεύσει! Σε αυτή την ανάρτηση θα μιλήσουμε για τον προγραμματισμό των γευμάτων: τι είναι, πως τον κάνουμε και τι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ώστε να έχει επιτυχία.


     Μία φορά την εβδομάδα, είναι πολύ καλό να αφιερώνουμε 15' για να σκεφτούμε και να καταγράψουμε τι θα φάμε την εβδομάδα που μας έρχεται. Λέγοντας τι θα φάμε, εννοώ τι θα καταναλώσουμε για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, τις σαλάτες, καθώς και τα ενδιάμεσα σνάκς ή γλυκά που θέλουμε να φτιάξουμε.

     Ο προγραμματισμός μας βοηθάει να μην πετάμε υλικά που ήδη έχουμε, να φτιάχνουμε πλήρη και ακριβή λίστα για το σούπερ μάρκετ με αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε, να μην πελαγώνουμε κάθε μέρα σπάζοντας το κεφάλι μας τελευταία στιγμή για το τι να ετοιμάσουμε και βέβαια να κάνουμε οικονομία!!!


Όταν θέλω κάτι εύκολο, καταφεύγω στην αγαπημένη άσπρη


     Πολλές νοικοκυρές πάνε ένα βήμα παραπέρα και οργανώνουν ολόκληρο το μήνα τους. Αν αυτό είναι εφικτό για εσάς, σας το προτείνω, γιατί με αυτό τον τρόπο επωφελείστε από δύο διαφορετικά δεκαπενθήμερα προσφορών στα σούπερ μάρκετ.

     Από που ξεκινάμε, λοιπόν; Πώς θα επιλέξουμε τι θα φάμε; Καταρχήν, μας ενδιαφέρει να καταναλώσουμε τα υλικά που έχουμε ήδη στην κουζίνα μας. Όπως είπαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση, μια φορά το μήνα βγάζουμε τα υλικά μας από το ντουλάπι και ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης. Τοποθετούμε μπροστά μπροστά όσα λήγουν σύντομα. Το ίδιο κάνουμε κάθε εβδομάδα με τα υλικά του ψυγείου και της κατάψυξης. Στο μενού μας φροντίζουμε να συμπεριλάβουμε όσα περισσότερα από αυτά μπορούμε.

     Έπειτα, πιάνουμε τα φυλλάδια προσφορών του σούπερ μάρκετ που προτιμάμε. Ποιά προϊόντα από το φυλλάδιο μπορούμε να κολλήσουμε με τα υλικά που έχουμε, ώστε να δημιουργήσουμε νόστιμα πιάτα; Φροντίζουμε να καταγράφουμε τις ιδέες μας, καθώς και τα υλικά που θα χρειαστεί να αγοράσουμε. Για το λόγο αυτό σας ετοίμασα ένα εκτυπώσιμο, όπου μπορείτε να σημειώνετε το μενού της εβδομάδας και μαζί να συντάσσετε τη λίστα για τα ψώνια σας! Ελπίζω να κάνει την οργάνωσή σας ευκολότερη!

Αν θέλετε να το κατεβάσετε, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter του blog και να έχετε πρόσβαση και σε άλλα εκτυπώσιμα που έχω φτιάξει! Συμπληρώνοντας τη φόρμα συμφωνείτε ότι θα λαμβάνετε επίσης τις ενημερώσεις, ώστε να διαβάζετε πρώτοι νέες αναρτήσεις, τα νέα μου ή και τα δύο.


     Μπορεί, ακόμη, να έχετε βρει κάποιες συνταγές καινούργιες που θα θέλατε να δοκιμάσετε. Όμως, πάντα κάποιο υλικό σας λείπει, σωστά; Ένας εύκολος τρόπος να πειραματιστείτε χωρίς να ξεφύγετε οικονομικά και χωρίς να εξαντληθείτε, είναι να προσθέτετε μια νέα συνταγή στο μενού σας μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δυο εβδομάδες. Έτσι, ανανεώνεστε τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας, χωρίς επιβαρύνεστε με οποιονδήποτε τρόπο!

      Γενικώς, προσπαθούμε να έχουμε ποικιλία, αφενός για να είναι τα γεύματα μας πιο ενδιαφέροντα και αφετέρου για να προσλαμβάνουμε όσο περισσότερα και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά γίνεται.


Κατά διαστήματα φτιάχνω τα τέλεια πεϊνιρλί... 
ετοιμάζω μεγάλη ποσότητα και στοκάρω και στην κατάψυξη!


     Δεν ξεχνάμε να συμπεριλάβουμε στο μενού και τα ειδικά γεύματα, για παράδειγμα τις σουπίτσες του μωρού ή τα ξεχωριστά γεύματα που θα μαγειρέψουμε για κάποιον ασθενή ή ηλικιωμένο. Καταγράφονται κι αυτά στο μενού μας.


Τα φαγητά των παιδιών συμπεριλαμβάνονται πάντα
 στον πίνακα του μενού μας.


     Αν ανήκετε σε ολιγομελή οικογένεια και υπάρχουν πολλές μέρες που τρώτε από τα περισσεύματα της προηγούμενης, ίσως αυτός τρόπος προγραμματισμού να μη σας ταιριάζει. Δοκιμάστε απλώς να προγραμματίσετε 5-6 φαγητά, χωρίς να σημειώσετε ποια μέρα θα φτιάξετε το καθένα. Φροντίστε, απλώς να έχετε τα υλικά και μετά, αναλόγως των περισσευμάτων σας, μαγειρεύετε ή όχι. Σας προτείνω να μη φτιάχνετε φαγητό πριν τελειώσει το προηγούμενο, εκτός αν το φαγητό σας το κρατήσετε για τις νηστίσιμες ημέρες (π.χ. της Τετάρτης που το κρατάμε και για την Παρασκευή) ή αν θέλετε να "σπρώξετε" τα περισσεύματα, ετοιμάζοντας κάποιο συνοδευτικό.

     Αν τα πρωινά, τα βραδινά και τα σνακ που καταναλώνετε μέσα στην εβδομάδα είναι πάνω κάτω τα ίδια, μπορείτε να κάνετε προγραμματισμό μόνο για τα μεσημεριανά σας.

     Καλό είναι όσο μπορούμε να φτιάχνουμε για εμάς και για την οικογένειά μας σπιτικά φαγητά και σνακ, αφενός γιατί τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν πολλά άγνωστα υλικά και συντηρητικά, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία μας, αφετέρου γιατί στο σπιτικό η νοικοκυρά μπορεί να βάλει τα πιο αγνά υλικά που θα βρει. Βρείτε εδώ τις συνταγές που σας προτείνω.


Ψάχνετε ιδέες για ένα υγιεινό σνακ;
Δοκιμάστε το κέικ με μήλο και βρώμη!


     Μην ξεχνάτε να οργανώνετε τις συνταγές σας, για να μην ψάχνετε τελευταία στιγμή που είναι εκείνη η ωραία συνταγή με μοσχαράκι!! Μόλις δοκιμάσετε μια συνταγή που σας πέτυχε, βάλτε την αμέσως στο φάκελο με τις δοκιμασμένες! Διαβάστε εδώ πως οργανώνω τις δικές μου συνταγές.


Η αποστολή της εβδομάδας
Εκτυπώστε τον πίνακα που σας ετοίμασα. Αφιερώστε 15', χωθείτε στις συνταγές σας και στα φυλλάδιά σας, ρωτήστε τον άντρα σας και τα παιδιά σας τι λαχταράνε να φάνε και συμπληρώστε το μενού. Μην ξεχάσετε, για κάθε φαγητό που προσθέτετε στον πίνακα, να σημειώνετε δίπλα τα υλικά που σας λείπουν!

Υ.Γ. Για όσες ενδιαφέρεστε για το φαγάκι στην πρώτη φωτογραφία, είναι μοσχαράκι λεμονάτο με καλοκαιρινή ρυζοσαλάτα!!


Πώς σας φαίνεται ο προγραμματισμός;
Σας βοήθησα καθόλου;
Περιμένω τα σχόλιά σας!!

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για το εκτυπωσιμο! Εγω μέχρι τώρα έκανα πρόγραμμα μόνο του κυρίως φαγητού αλλά λεω να δοκιμάσω το κόλπο που προτείνεις. Τώρα πια που ειμαστε πέντε και όσο τα παιδιά μεγαλώνουν χρειάζομαι προγραμματισμό για να μην είμαι όλη μέρα στην κουζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι πως με τόσα άτομα θα μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις κατά πολύ!! Ελπίζω να πήρες μια βοήθεια από το ποστ!!

      Διαγραφή
  2. Το κάνουμε σχεδόν κάθε βδομάδα από τότε που γνώρισα τον άντρα μου(πριν ακόμα παντρευτούμε). Για να πω την αλήθεια το είχαμε ξεχάσει κάποια χρόνια και εδώ και λίγους μήνες το επαναφέραμε, είναι πολύ βοηθητικό , ειδικά για τη νοικοκυρά!Κρατάω όλα τα τιπ σου για να τα εφαρμόσω κι αυτά!Παρόλο που είμαστε δύο άτομα μόνο, βοηθάει η καταγραφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βοηθάει γιατί ούτε τα υλικά πάνε χαμένα ούτε πονοκεφαλιάζεις τι θα φτιάξεις κάθε μέρα! Κι εγώ το εφαρμόζω από τότε που διορίστηκα/γνώρισα τον άντρα μου!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips