Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Sensory bins ή αλλιώς κουτιά των αισθήσεων!



     Τα sensory bins ή αλλιώς κουτιά των αισθήσεων, μας έρχονται από το εξωτερικό και αποτελούν έναν απλό, ανέξοδο αλλά πολύ επωφελή τρόπο να αξιοποιούν τα παιδιά το χρόνο τους στο σπίτι ή το νηπιαγωγείο. Σε αυτή την ανάρτηση θα σας εξηγήσω τι είναι, από τι αποτελούνται, καθώς και δέες για να δημιουργήσετε τα δικά σας!!


     Τι είναι τα sensory bins;
     Είναι ένα σύνολο αντικειμένων, τοποθετημένα μέσα σε ένα κουτί, με τα οποία το παιδί μπορεί να παίξει, χρησιμοποιώντας και καλλιεργώντας τις αισθήσεις του. Ένα sensory bin αποτελείται από:
  • Ένα κουτί
    Το κουτί είναι απαραίτητο για να οριοθετείται το παιχνίδι μέσα σε αυτό και έπειτα να αποθηκεύεται εύκολα. Γι' αυτό, προτιμήστε ένα κουτί με καπάκι, όπως κουτιά από παπούτσια, ταπεράκια, ακόμη και παλιές βαλίτσες! Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε πλαστικά αποθηκευτικά κουτιά, τα οποία στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο! Έτσι θα τα έχετε όμορφα τακτοποιημένα!
  • Ένα βασικό υλικό γεμίσματος
    Αυτό μπορεί να είναι νερό σκέτο ή με σαπουνάδα, ρύζι απλό ή χρωματιστό, αλεύρι, βρώμη, καλαμάκια κομμένα, χώμα, άμμος, μικρά ζυμαρικά (π.χ. κριθαράκι), μπίλιες νερού, όσπρια, αλάτι ψιλό ή χοντρό, καναβούρι ή άλλοι σπόροι (για ένα sensory bin με θέμα τα πουλιά), χαρτί κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια κλπ. Όταν το παιδί βαρεθεί το κουτί που του φτιάξατε, τα υλικά αυτά μπορείτε να τα διατηρείτε σε σακούλες ώστε να τα επαναχρησιμοποιήσετε σε ένα νέο sensory bin. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε κάποιο εκχύλισμα ή αιθέριο έλαιο, όπως εκχύλισμα βανίλιας, αμυγδαλέλαιο κλπ. για να να εμπλουτίσετε τα αισθητηριακά ερεθίσματα!
  • Σύνεργα εξερεύνησης
    Τοποθετείστε μέσα στο κουτί διάφορα αντικείμενα που θα βοηθήσουν το παιδί να εξερευνήσει το περιεχόμενό του! Αυτά μπορεί να είναι: κουτάλες, θήκες για μάφινς, μεζούρες μαγειρικής, κόσκινα, τσουγκράνες, χωνιά, δοχεία νερού, σφουγγαράκια, σταγονόμετρα, θήκες από αυγά, κουβαδάκια κλπ κλπ.
  • Αντικείμενα σχετικά με το θέμα
    Αναλόγως του θέματος που θα επιλέξετε, μπορείτε να τοποθετήσετε αντίστοιχα μικροαντικείμενα. Για παράδειγμα, αν το κουτί σας έχει θέμα το καλοκαίρι, θα χρειαστείτε κοχύλια, γυαλιά ηλίου, μαγιό κούκλας, ένα άδειο κουτί από αντηλιακό, κουβαδάκια κλπ. 

     Τώρα, το μόνο που σας μένει είναι να επιλέξετε ένα θέμα για το sensory bin σας!! Ορίστε μερικές θεματικές ιδέες!


Τα χρώματα



     Βοηθήστε τι παιδί να εξοικειωθεί με τα χρώματα! Διαλέξτε τι χρώμα θα έχει σαν βάση το sensory bin, π.χ. το κίτρινο. Έπειτα, τοποθετείστε μέσα στο κουτί κίτρινο υλικό γεμίσματος, π.χ. χρωματισμένο ρύζι, αλεύρι, αλάτι, καλαμπόκι κλπ. Εμπλουτίστε με διάφορα κίτρινα αντικείμενα, όπως σύνεργα εξερεύνησης ή παιχνιδάκια! Μπορείτε, επίσης, να αφήσετε το γέμισμα σε ουδέτερο χρώμα και να τοποθετήσετε μόνο μέσα κίτρινα αντικείμενα!!


Ώρα για ψάρεμα





     Γεμίστε ένα διαφανές κουτί με νερό. Τοποθετήστε μέσα πέτρες από τη θάλασσα, κοχύλια ή μπίλιες σιλικόνης που απορροφούν νερό (δείτε εδώ πως να τις χρησιμοποιήσετε). Προσθέστε μερικά ψαράκια πλαστικά ή από αφρώδες υλικό ή μερικά που γλιστράνε! Δώστε στο παιδί μια μικρή απόχη και έναν κουβά για να βάζει μέσα τα ψάρια που έπιασε!! Μπορείτε να παγώσετε από πριν κι ένα ψαράκι μέσα σε λίγο νερό και να το βάλετε κι αυτό στο κουτί!


Πασχαλιά


     Γεμίστε το κουτί με πλαστικό ή χάρτινο χόρτο χειροτεχνίας. Τοποθετήστε μέσα πλαστικά αυγουλάκια, παιχνίδια κουνελάκια και κοτούλες, πασχαλινά καλαθάκια, διακοσμητικές φωλίτσες από πουλιά κλπ!!


Επιστροφή στο σχολείο




     Γεμίστε το κουτί χαρτιά τετραδίου ή Α4, γραμμένα και σκισμένα σε μικρά κομμάτια. Προσθέστε οτιδήποτε έχει σχέση με το σχολείο: κομπιουτεράκια, μολύβια, γόμες, γράμματα και αριθμούς, ταπεράκι με κολατσιό από πλαστικό φαγητό, συνδετήρες, κασετίνες, φωσφοριζέ μαρκαδόρους, μπλοκάκι για σημειώσεις!


Ζήτα όπως ζωολογικός κήπος



     Γεμίστε ένα κουτί με φασόλια ή βρώμη και εμπλουτίστε το με άγρια ζώα! Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε σπιτάκια για τα ζώα, δέντρα, κουτάκια για το φαγητό τους, αλλά και ανθρωπάκια Playmobil που θα φροντίζουν τα ζώα ή θα επισκέπτονται τον κήπο!


Με αφορμή ένα βιβλίο



     Κατά τη γνώμη μου, από τα ωραιότερα sensory bins! Διαλέξτε ένα βιβλίο και τοποθετήστε το σε ένα κουτί, μαζί με αντικείμενα ή ήρωες που συναντάει κανείς διαβάζοντάς το! Δε φαντάζεστε τι διαφορά κάνει η αφήγηση ενός παραμυθιού με την προσθήκη αντικειμένων! Είναι μαγικό για τα παιδιά και σας το λέω αυτό σαν νηπιαγωγός! Όταν τελειώσετε την αφήγηση, το παιδί θα ξαναζωντανέψει την ιστορία μέσα στο κουτί του!


     Με τον ίδιο τρόπο και με πολλή φαντασία μπορείτε να φτιάξετε sensory bins για όλες τις εποχές, για τις παγκόσμιες ημέρες, για τις θρησκευτικές γιορτές, για τα γράμματα του αλφαβήτου και τους αριθμούς, για το φυσικό περιβάλλον σε όλες του τις εκφάνσεις, για οποιοδήποτε παραμύθι ή τραγούδι, για σημαντικά γεγονότα, όπως το γάμο, τη βάπτιση, τον ερχομό ενός μωρού και για ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Οποιοδήποτε θέμα μπορεί να μεταφερθεί σε κουτί και να το επεξεργαστεί το παιδί!

     Στην κόρη μου, που είναι μικρή ακόμη και φοβάμαι μήπως καταπιεί τίποτε, της έφτιαξα ένα απλό sensory bin με κομμένα πλαστικά καλαμάκια μέσα σε ένα κουτί από παπούτσια, στο οποίο είχα κολλήσει λουλουδάτο πλαστικό αυτοκόλλητο!






     Πρόσθεσα μια μεζούρα για υγρά, ένα κυπελάκι από παγωτό, ένα κουτάλι, μια μικρή σπάτουλα κι ένα μικρό κουτάκι! Το παιχνίδι αυτό θα τη βοηθήσει με την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας αλλά και της μαθηματικής σκέψης.




     Την πρώτη φορά που της το έδωσα, απασχολήθηκε 2 ολόκληρες ώρες! Το πιστεύετε; Από τότε πάντα είναι πρόθυμη να παίξει με αυτό! Καθώς μεγαλώνει, θα πειραματιστώ και με άλλα κουτιά... Και φυσικά θα τα δείτε αναρτημένα!



     Μόλις το βαρεθεί, το κλείνω και το αποθηκεύω εύκολα πάνω από το ψυγείο, εκεί που φυλάω και τα υπόλοιπα παιχνίδια που θέλουν επιτήρηση!




Αν σας ενδιαφέρει να πάρετε περισσότερες ιδέες, μπορείτε να δείτε τον σχετικό πίνακα μου στο Pinterest!




Εδώ μπορείτε να βρείτε τα εύκολα και εντυπωσιακά κουτιά που έφτιαξε η Ελπίδα από το blog "Two Boys + Hope"!

Παραλία σε κουτί
Ανταρκτική σε κουτί
Ουράνιο τόξο σε κουτί
Ωκεανός σε κουτί
Χειμώνας σε κουτί

Για περισσότερες ιδέες, σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο "Busy Toddler, Happy Mom's Sensory Play" του J. Jervis.


Καλές δημιουργίες!!


Copyrighted.com Registered & Protected 
F1EC-0OL3-JMRP-RO01

16 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες ιδέες! Όντως τα μικρούλια χαίρονται να παίζουν με τέτοια κουτιά, και πιο πολύ έχω παρατηρήσει ότι τους αρέσει πολύ όταν ασχολούνται με υγρά. Βουτάνε χέρια, γίνονται μούσκεμα και το ευχαριστιούνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, νομίζω το νερό είναι το αγαπημένο τους στοιχείο! Το βλέπω και με τη μικρή μου, όταν την παίρνω μαζί μου στο νεροχύτη για να πλυνουμε τα πιάτα είναι η καλύτερή της!! Έπειτα τρέχουμε να αλλάξουμε μπλούζες!!!

      Διαγραφή
  2. Παρά πολύ ωραίο το κουτί που έφτιαξε για τη μικρή σου! Δεν ήξερα ότι λέγεται έτσι! Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά! Μου αρέσει να δημιουργώ ανέξοδα, με ό,τι έχω στο σπίτι!!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραια ιδέα!!! Απασχολήθηκε 2 ολόκληρες ώρες; Φανταστικό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, απίστευτο! Που να της φτιάξω και τίποτα πιο εντυπωσιακό!!

      Διαγραφή
  4. Τι ωραίες ιδέες όλες;; Ξεχώρισα αυτή με το βιβλίο!! Φανταστική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά είναι υπέροχο το κουτί με το βιβλίο!! Με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξουμε!!

      Διαγραφή
  5. πραγματικα πολυ ωραια το κουτι σας!!! Κι ευχαριστω πολυ για την αναφορα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου η ευχαρίστηση δική μου να διαβάζω και να μοιράζομαι τις κατασκευές σου!!

      Διαγραφή
  6. Είναι υπέροχες οι ιδέες σου Τριανταφυλλένια μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τ'οσο ωραία και βολική ιδέα....την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τις τυπώνω και στρώνομαι στην δουλειά αμέσως! Ευχαριστούμε για τις ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips