Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Πώς να κοντύνετε τις φόρμες σας (τεμπέλικος τρόπος)!



     Τον καιρό που ήμουν φοιτήτρια και δεν είχα ούτε ραπτομηχανή ούτε τη μαμά μου κοντά, όταν ήθελα να κοντύνω ένα παντελόνι, πήγαινα σε μοδίστρα. Για κάθε κόντεμα πλήρωνα 5 ευρώ! Τότε τα θεωρούσα λίγα και έκανα και τη δουλειά μου. Πλέον ξέρω πολύ καλά πως 5 ευρώ είναι πάρα πολλά για μια δουλειά που μπορώ να κάνω μόνη μου στο σπίτι με μηδέν έξοδα και σε λιγότερο από μισή ώρα! Γι΄αυτό αγαπώ τόσο πολύ τη ραπτομηχανή μου! Είναι το δεξί μου χέρι!

     Σε αυτή την ανάρτηση θα σας δείξω πως κονταίνω τις φόρμες μου, με τον τεμπέλικο, όμως τρόπο! Το κόντεμα μπορεί να γίνει και με περισσότερες λεπτομέρειες, οπότε και το αποτέλεσμα θα είναι και πιο εγγυημένο. Επειδή, όμως, πολλές φορές αναβάλω πράγματα λόγω έλλειψης χρόνου, προτιμώ το γρήγορο και με μικρές ατέλειες παρά το χρονοβόρο και άψογο. Εδώ θα σας δείξω την πρώτη επιλογή!

     Καταρχήν, η φόρμα πρέπει να είναι πλυμένη και σιδερωμένη κι αυτό γιατί μπορεί, αν είναι καινούργια, να μπει ή να ανοίξει στο πλύσιμο και τσάμπα θα πάει ο κόπος! Φοράω τη φόρμα από την ανάποδη πλευρά μαζί με τα παπούτσια με τα οποία πρόκειται να τη φοράω. Εγώ έβαλα τις σαγιονάρες γιατί θα τη χρησιμοποιώ μέσα στο σπίτι! Αν κοντύνω τη φόρμα με βάση τη σαγιονάρα και έπειτα τη φορέσω π.χ. με αθλητικό παπούτσι, θα φαίνομαι αστεία, αφού θα μου πέφτει κομματάκι κοντή!!




     Τη γυρίζω προς τα έξω, βρίσκω περίπου σε τι ύψος θέλω να έρχεται στο πίσω μέρος του παπουτσιού και τοποθετώ 2-3 καρφίτσες για να το σταθεροποιήσω. Κοιτάζω πάλι στον καθρέφτη. Είναι το ύψος αυτό κατάλληλο; Η φόρμα πρέπει να είναι περίπου 1-2 εκατοστά πιο ψηλά από τη σόλα του παπουτσιού, όταν στέκεστε όρθια σε στάση προσοχής. Η σόλα πρέπει να φαίνεται πολύ λίγο. Διορθώνω τις καρφίτσες και σημειώνω ακριβώς το ύψος που θέλω.

     Μετράω με τη μεζούρα πόσα εκατοστά είναι το γύρισμα. Εμένα βγήκε 4,5 εκ. Πήγα λοιπόν περιμετρικά σε όλο το μπατζάκι, μέτρησα 4,5 εκ. ύψος και έβαλα καρφίτσες παντού. Τώρα το μπατζάκι είναι γυρισμένο κατά 4,5 εκ. σε όλο του το μήκος. Επαναλαμβάνω το ίδιο και στο άλλο μπατζάκι.




     Παρατηρώ πως αυτή η φόρμα είναι αρκετά μακριά. Έτσι, για να μη χάνω χρόνο να ξηλώνω τη ραφή και να μαζεύω από την αρχή, κόβω το γύρισμά της. Για να την κόψω ευθεία, κόβω σύρριζα κάτω από τη ραφή.




Η φόρμα δείχνει κάπως έτσι:



    

     Στο σημείο αυτό, μπορείτε να σιδερώσετε το διπλωμένο ύφασμα, αφού το τρυπώσετε, για να είναι πιο σταθερό όταν θα το γαζώνετε. Αλλά εγώ που είμαι τεμπέλα και ανυπόμονη, προχώρησα  στο επόμενο βήμα!

     Τώρα θα προσαρμόσω τις ρυθμίσεις στη ραπτομηχανή μου. Το ύφασμα της φόρμας είναι ελαστικό, γι' αυτό θα επιλέξω το ζιγκ-ζαγκ γαζί, το οποίο παρέχει την ελαστικότητα που θέλω. Όμως το ύφασμα μπορεί να μου ξεφτίσει στην άκρη αλλά δεν θέλω και να κάθομαι να γυρνάω δυο φορές τον ποδόγυρο για να φυλακίσω τις άκρες! Γι' αυτό, καθώς θα γαζώνω, θα πιάνω με το γαζί και την άκρη του υφάσματος. Έτσι, καρικώνω και γαζώνω ταυτόχρονα! Η χαρά της τεμπέλας!!! Φροντίζω ώστε το γαζί μου να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να παγιδεύω την άκρη με ευκολία!




     Προσέχω ώστε να βγάζω την καρφίτσα πριν περάσω το γαζί από εκεί. Αν η μηχανή περάσει πάνω από την καρφίτσα, υπάρχει κίνδυνος να σπάσει ή να στραβώσει η βελόνα. Αν, πάλι, δεν θέλετε να αφαιρείτε τις καρφίτσες κατά το γάζωμα, είτε τις τοποθετείτε από την αρχή αρκετά μέσα, όπως έκανα εγώ, είτε τρυπώνετε το ύφασμα (σταθεροποιείτε πολύ πρόχειρα στο χέρι με βελόνα και κλωστή).






     Μόλις τελειώσω, κόβω τις κλωστές. Αφού τις φέρω και τις δύο στην πίσω πλευρά, τις δένω κόμπο για να τις ασφαλίσω. Κόβω ό,τι περισσεύει. Κάνω το ίδιο και με τις κλωστές στην αρχή του γαζιού. Για να τη φορέσω που δεν κρατιέμαι!!!




     Μμμμμμμ!! Όνειρο βγήκε! Έκρυψα την τεμπελιά μου στον ποδόγυρο! Τώρα θα με λένε και προκομμένη!! Δοκιμάστε το κι εσείς! Ακόμη δεν πήρατε μηχανή; Μη χάνετε άλλο χρόνο και χρήμα!!!!




Εσείς κονταίνετε τα ρούχα σας στο σπίτι;
Αν όχι, σκέφτεστε να το ξεκινήσετε;


Copyrighted.com Registered & Protected 
NVRM-FASS-BLHB-YKWC

10 σχόλια:

  1. Το έχω μεράκι να πάρω μια ραπτομηχανη!Έλα όμως που δεν έχω ιδέα ούτε από ραψιμο ούτε από καρυκωμα.Μπραβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Παπαρούνα, τα καλά νέα είναι πως η μηχανή μοιάζει με το ποδήλατο: στην πράξη τα μαθαίνεις όλα! Αν το έχεις μεράκι, σου προτείνω να αγοράσεις μία και το πιο σίγουρο είναι πως θα μάθεις και να τη χρησιμοποιείς!!

      Διαγραφή
  2. χαχ Μόλις διάβασα για τεμπέλικο τρόπο, άλλο σκέφτηκα!
    Πάντως και εγώ τα 5 ευρώ που έδινα κάποτε τώρα μου φαίνονται πολλά και τσάμπα για κάτι που μπορώ να κάνω μόνη. Έτσι και εμένα η μηχανή έχει γίνει απαραίτητη!!

    Όσο για τον τεμπέλικο τρόπο - εγώ κάποιες φορές χρησιμοποιώ κατευθείαν αυτοκόλλητη ταινία που την σιδερώνεις- κόβεις - βάζεις -σιδερώνεις. χαχα
    ένταξη για πολύ τεμπέλικες μέρες!!

    φιλιά
    υγ . και εγώ singer έχω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχα!!! Αυτό με την ταινία δεν το ήξερα!!! Ακόμα πιο τεμπέλικο!!!

      Πάντως μου αρέσουν πολύ όσα φτιάχνεις με τη μηχανή σου και μας δείχνεις στο blog σου!! Καλή συνέχεια!!

      Διαγραφή
    2. Αυτή τη θαυματουργή ταινία που θα τη βρω; Σε καταστήματα με είδη ραπτικής; Γιατί δεν υπάρχει προς το παρόν περίπτωση να πάρω ραπτομηχανή - ούτε διάθεση να ασχοληθώ, ούτε χρήματα, οπότε κάνω στο χέρι τα στριφώματα, όπως όπως!

      Καλημέρα κορίτσια
      Ελένη
      https://myfortysomethingworld.wordpress.com

      Διαγραφή
    3. Πιστεύω ότι θα τη βρεις σε κατάστημα με είδη ραπτικής! Εκεί που λάνε τέτοια γκατζετάκια!!

      Διαγραφή
  3. Γεια στα χερια σου! Έτσι τεμπελικα τα κάνω κι εγώ! Να είναι καλά η μαμά μου που με έμαθε να ραβω και μου πήρε δώρο μια ραπτομηχανή! Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι με τη ραπτομηχανή βολεύεις κι εσύ το νοικοκυριό σου!! Καλή σου εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  4. Εγώ ακόμα στη μοδίστα πηγαίνω! Δεν έχω ραπτομηχανή. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει κι αυτό :) Την καλημέρα μου!

    Υ.Γ. Ωραίες οι animal print σαγιονάρες σου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποια μέρα θα μπει ένα καβούρι στην τσέπη σου και δε θα μπορείς να βγάλεις το τάλιρο! Είναι η μέρα που θα πας να ψάξεις για μηχανή!! Σ' ευχαριστώ για τις σαγιονάρες χαχα!!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips