Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Όμορφο σπίτι μου βομβαρδισμένο!



     Οι νοικοκυρές αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας στο να μαζεύουμε και να καθαρίζουμε. Αλλά ειδικά οι μικρομάνες, θα συμφωνήσετε μαζί μου πως εδώ κολλάνε οι στίχοι του παραδοσιακού άσματος: "Ολιμερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν"! Αυτά μονολογώ κάθε φορά που το σπίτι γκρεμίζεται μέσα σε περίπου 10 δευτερόλεπτα από τη στιγμη που θα το χαρώ μαζεμένο!!

     Πάρτε κουράγιο και δείτε και το δικό μου γιοφύρι της Άρτας! Δεν θα σας πω άλλα λόγια, μα σας παραθέτω τι λέει ο Γέροντας Παΐσιος για όλα αυτά!


— Γέροντα, μία μητέρα μου είπε: «Είμαι αδύναμη σωματικά και κουράζομαι πολύ. Ούτε τις δουλειές προλαβαίνω να κάνω, ούτε μου μένει χρόνος για προσευχή».

— Να απλοποιήσει την ζωή της για να της μένει χρόνος και για προσευχή. Με την απλότητα μια μητέρα μπορεί να κάνει πολλή προκοπή. Αν μια μάνα έχει απλοποιήσει τη ζωή της, αλλά κοπιάζει, γιατί έχει πολλά παιδιά, δικαιούται να πει «κουράζομαι». Αν όμως χάνει το χρόνο της κοιτάζοντας πώς θα παρουσιάσει τακτοποιημένο το σπίτι της στους ξένους, τότε τι να πει κανείς;


Τα πλυμένα ρούχα. Δεν τα δίπλωσα καλά και αποφάσισε
 να τα ξαναδιπλώσει μόνη της!

     Μερικές μητέρες, για να τα έχουν όλα τακτοποιημένα στο σπίτι, περιορίζουν ασφυκτικά τα παιδάκια και δεν τα αφήνουν να μετακινήσουν μια καρέκλα ή ένα μαξιλάρι. Τους επιβάλουν στρατιωτική πειθαρχία, και έτσι τα παιδιά, ενώ γεννιούνται κανονικά, μεγαλώνουν δυστυχώς βλαμμένα. Ένας μυαλωμένος άνθρωπος, αν δη σε ένα σπίτι που έχει πολλά παιδιά όλα τα πράγματα στην θέση τους, θα βγάλει συμπέρασμα ότι ή τα παιδιά είναι βλαμμένα ή η μάνα είναι βάρβαρη και επιβάλλει στρατιωτική πειθαρχία. Υπάρχει φόβος στην ψυχή των παιδιών, γι´ αυτό πειθαρχούν.


No comment.

     Μια φορά είχα πάει σε ένα σπίτι με πολλά παιδιά. Πόση χαρά μου έδωσαν αυτά τα παιδάκια με τις παιδικές αταξίες τους, που χαλούσαν την κοσμική τάξη. Αυτό είναι η μεγαλύτερη αταξία, που κουράζει πολύ τον σημερινό άνθρωπο. Παλιά δεν υπήρχαν πνευματικά βιβλία, για να βοηθηθούν οι μητέρες με την μελέτη. Τώρα υπάρχουν ένα σωρό Πατερικά, ένα σωρό μεταφράσεις, αλλά δυστυχώς οι περισσότερες μητέρες ή ασχολούνται με κάτι χαζά ή εργάζονται, για να τα βγάλουν πέρα.


Ο καναπές του σαλονιού!


     Η μάνα καλύτερα είναι να ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών, παρά να καταπιάνεται σχολαστικά με το νοικοκυριό, με τα άψυχα πράγματα. Να τους μιλάει για τον Χριστό, να τους διαβάζει βίους Αγίων. Παράλληλα να ασχολείται και με το ξεσκόνισμα της ψυχής της, για να λαμποκοπάει πνευματικά. Η πνευματική ζωή της μητέρας θα βοηθήσει αθόρυβα και τις ψυχές των παιδιών της. Έτσι και τα παιδιά θα ζουν χαρούμενα, και εκείνη θα είναι ευτυχισμένη, γιατί μέσα της θα έχει τον Χριστό. Αν η μάνα δεν ευκαιρεί ούτε ένα «Τρισάγιο» να πει, πώς θα αγιασθούν τα παιδιά της;




Το πορτ μπεμπέ του μπέμπη, 5 λεπτά αφού το μάζεψα!

— Και όταν, Γέροντα, μια μάνα έχει πολλά παιδιά και πολλές δουλειές;

— Όταν κάνει τις δουλειές στο σπίτι, δεν μπορεί συγχρόνως να προσεύχεται; Εμένα η μητέρα μου μου έμαθε να λέω την ευχή. Όταν σαν παιδιά κάναμε καμιά αταξία και πήγαινε να θυμώσει, την άκουγα που έλεγε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Όταν έβαζε το ψωμί στο φούρνο έλεγε: «Εις το όνομα του Χριστού και της Παναγίας». Και όταν ζύμωνε και όταν μαγείρευε, πάλι έλεγε συνέχεια την ευχή. Έτσι αγιαζόταν και το ψωμί και το φαγητό που έκανε, αγιάζονταν και αυτοί που το έτρωγαν. Πόσες μητέρες που είχαν αγία ζωή είχαν και αγιασμένα παιδιά!




Το κουτί για τα βιβλία έγινε βαρκούλα!


     ...Ακόμη και πνευματικοί άνθρωποι, όσους χώρους και να έχουν, βλέπεις να μη χωρούν, γιατί μέσα τους δεν έχει χωρέσει ο Χριστός ολόκληρος. Αν οι γυναίκες που ζούσαν στα Φάρασα έβλεπαν την πολυτέλεια που υπάρχει σήμερα, ακόμη και σε πολλά Μοναστήρια, θα έλεγαν: “Θα ρίξει ο Θεός φωτιά να μας κάψει! Εγκατάλειψη Θεού!” Εκείνες μάζευαν τις δουλειές τάκα-τάκα. Πρωί-πρωί έπρεπε να βγάλουν τα γίδια, μετά να συμμάσουν το σπίτι. Ύστερα πήγαιναν στα εξωκκλήσια ή μαζεύονταν στις σπηλιές, και μια που ήξερε λίγα γράμματα διάβαζε το Συναξάρι του Αγίου της ημέρας. Μετά δωσ’ του μετάνοιες, έλεγαν και την ευχή. Και δούλευαν, κουράζονταν.

Βόμβα στο σαλόνι!


     Μια γυναίκα έπρεπε να ξέρη να ράβει όλα τα ρούχα του σπιτιού. Και τα έραβαν με το χέρι. Μηχανές του χεριού λίγες είχαν σε καμιά πόλη, στα χωριά δεν είχαν. Αν υπήρχε στα Φάρασα όλο και όλο μια μηχανή του χεριού. Έραβαν ακόμη και του άνδρα τα ρούχα και ήταν πιο άνετα, και τις κάλτσες τις έπλεκαν στο χέρι. Είχαν γούστο, μεράκι, αλλά τους περίσσευε και χρόνος, γιατί τα είχαν όλα απλά.



Ένα γραφείο για όλους!


     Οι Φαρασιώτες δεν κοιτούσαν λεπτομέρειες. Ζούσαν την χαρά της καλογερικής. Και αν, για παράδειγμα, η κουβέρτα δεν ήταν καλά στρωμένη και κρεμόταν λίγο από την μια μεριά και έλεγες: “Σιάξε την κουβέρτα”, θα σου έλεγαν: “Σε εμποδίζει στην προσευχή σου;”




"Μαμά, σε πειράζει να το ξεστρώσω λίγο;"


Copyrighted.com Registered & Protected 
0SWK-9ZS5-EVUE-I894


Διαβάστε και για άλλα όμορφα, βομβαρδισμένα σπίτια!

Make Life - Να σου πω ένα μυστικό; Το σπίτι μου είναι ακατάστατο!
Bloggoλογίες - ΑΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΕΓΩ;;;;;;; ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ!!!!!
Momma's Daily Life - Η ακατ-άστατη βεράντα μου!

23 σχόλια:

  1. δεν εχω λόγια.... μάλλον δεν χρειάζεται όντως να πω κάτι...τα λέει όλα ο άγιος Παίσιος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευαγγελία μου κι εγώ αυτό σκεφτόμουν όταν έφτιαχνα την ανάρτηση!!

      Διαγραφή
  2. Αχ, τι ωραία! Τώρα δεν θα σκάω για όσους χτυπάνε την πόρτα και παθαίνουν ενα σοκ με το βομβαρδισμένο σαλόνι μας. Το ατού μας τα ψίχουλα και τα ριχτάρια των καναπεδων. Τι να κάνουμε, είμαστε ψωμάδες και μονίμως όρθιοι στους καναπέδες... Ε, μα, δεν θα σκάσουμε κιόλας! Τα παιδια μας να ειναι καλά κι εμείς με χαμόγελο και υπομονή να τα μεγαλώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, τα ψίχουλα είναι ένας καημός!! Ξέχασα να φωτογραφίσω τα μυρμήγκια, τους καλύτερους πελάτες μας!!! Όσο για τα ριχτάρια, εγώ έχω τον καναπέ μονιμα ανοιγμένο και με σεντόνι και γλίτωσα την πτώση των ριχταριών!!

      Όπως λες κι εσύ, καλά να είμαστε και με χαμόγελο! Όλα τα άλλα λεπτομέρειες!!

      Διαγραφή
  3. Σας αγαπώ!!!!! Δεν είμαι η μόνη! χαχαχαχαχαχαχαχαχα Πόσο όμορφα μιλούσε ο Παϊσιος.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώτα μου δεν είσαι η μόνη!!! Αν μαζευτούμε όλες οι ακατάστατες μαμάδες, κατεβάζουμε και κόμμα!!!

      Διαγραφή
  4. Να σε ευχαριστήσω και για τον σύνδεσμο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστω πολυ που με την σναρτηση συμμετεχεις! Μα πιο πολυ σε ευχαριστω για τα λογια του Γεροντα. Μετα απο ενα σαββατο μεσα στα νευρα και την λατζα το ειχα αναγκη το χαστουκακι! Και οποιος μου ξαναπει τιποτα θα του απαντησω"σε ενοχλει στην προσευχη σου?"
    Οσο για το σπιτακι τον ιδιο χαμο ζουμε ολες τελικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια Μάχη μου ότι όλες κάπου ξεχνιόμαστε και αφήνουμε τις καταστάσεις να μας παρασύρουν! Τρελαινόμαστε για πράγματα που είναι ουσιαστικά ασήμαντα!! Το 'χουμε λίγο εμείς οι γυναίκες το υστερικό!! Αλλά όπως βλέπεις, όσο και να φτιάχνουμε όλες, πάλι αχούρι γίνεται το τσαρδάκι μας!!

      Διαγραφή
  6. μπράβο, κορίτσια μου, να παίρνουμε κουράγιο η μια απ΄την άλλη!!!! έπρεπε εδώ και καιρό να κάνουμε τέτοιες αναρτήσεις :)

    Τριανταφυλλένια μου, πάρα πολύ καλή σκέψη να αναδημοσιεύσεις τα λόγια του Γέροντα. Τα λένε όλα!

    φιλιά σε όλα τα ακατάστατα- αλλά γεμάτα αγάπη και ζωή- σπιτικά!
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξία μου, τελικά οι καλύτερες αναρτήσεις είναι αυτές που βγαίνουν από την πραγματική ζωή!! Είναι οι πιο βοηθητικές για όλους!! Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  7. Καλώς ήρθες στο club των ακατάστατων σπιτιών Ευτέρπη μου. Σίγουρα είμαστε πολλές. Τα ζωηρά παιδιά είναι και έξυπνα, υγιή παιδιά, το αντίθετο πρέπει να φοβόμαστε. Καλή εβδομάδα να έρθει για όλους, τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Ελευθερία μου! Να λέμε Δόξα το Θεό που τα παιδιά μας είναι υγιή και μπορούν και φέρνουν το σπίτι ανάποδα!!

      Διαγραφή
  8. νομιζω τα λογια του αγιου θα πρεπεινα τα τυπωσω για να διαβαζω αρκετες φορες. Γιατι το σπιτι ειναι "γκρεμισμενο" συνεχως. Ομως δεν θα πρεπει να το αβουμε σαν δικαιολογια και να μην καθαριζουμε και συμμαζευουμε. Επισης θα πρεπει να διδαξουμε και την καθαριοτητα στα παιδια μας. Νασε καλα που εκανες αυτη την αναρτηση maria by beautyharmonyblog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Μαρία μου, όμως είμαι σίγουρη πως καμιά μαμά δεν θέλει να ζει σε ένα βρώμικο και ακατάστατο σπίτι και γι΄αυτό ακριβώς έγραψα αυτή την ανάρτηση. Για να μην απελπιζόμαστε από τη μεγάλη και πολλές φορές μάταιη προσπάθεια και επιθυμία μας! Να κάνουμε υπομονή και σε λίγα χρόνια ούτε στυλό δε θα κουνιέται μέσα στο σπίτι! Να χαρούμε αυτή τη φάση των παιδιών μας, όσο κουραστική και αν είναι! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  9. Πολύ σωστά τα λες! ¨Όλα είναι θέμα επιλογών, ή ασχολείσαι με τα παιδιά σου και είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα ή με το σπίτι και αφήνεις τα παιδιά να αποβλακώνονται στην τηλεόραση! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με την τηλεόραση ξαναπές το! Πρέπει να κάνεις αγώνα για να ΜΗΝ αφήνεις τα παιδιά να τα απασχολεί η εύκολη λύση - μπέιμπι σίτερ! Θέλει αγώνα για να καταφέρεις να τα απασχολείς δημιουργικά χωρίς να αποβλακώνονται! Και το αχούρι είναι μέρος αυτού του αγώνα! Καλή εβδομάδα και σ' εσένα!

      Διαγραφή
  10. αχ τη διαβασα ολη την αναρτηση μονορουφι...συνηθως οταν βλεπω μεγαλη αναρτηση βαριεμαι να την διαβασω...αλλα αυτο ηταν υπεροχο κ ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ κ πλεον ΑΓΙΟΣ ΜΑΣ....παντα απλος κ αγαπητος...μια φιλη ελεγε οτι η πεθερας της οταν εκεινη παραπονεθηκε οτι το σπιτι της ολο ασυμμαζευτο ειναι μ ενα παιδι παρακαλω....της ειπε καλη της ωρα..."οταν θα φυγει το παιδι απ το σπιτι ολο συμμαζεμενο θα ναι αλλα εσυ θα καθεσαι μοναχη σου κ θα κλαις που ολα θα ναι αθορυβα κ καθαρα....απολαυσε το παιδι κ τα πιο πολλα χρονια θα τα ζησεις με συμμαζεμενο σπιτι μα αδειο"!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω πωωωωω... κι έχω ένα χούι να γράφω μεγάλες αναρτήσεις!!! Τουλάχιστον χαίρομαι που άξιζε το χρόνο που αφιέρωσες!!

      Όσο για την κυρία που λες... αυτό σκέφτομαι κι εγώ και παρηγοριέμαι!!!

      Διαγραφή
    2. Πολύ όμορφο το άρθρο σου, τα λόγια του γέροντα κάνουν τον αναγνώστη να αισθανθεί γαλήνη μα και ταρακούνημα, ας αφήσουμε τα παιδάκια μας να χαρούν εξερευνώντας το σπίτι

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips