Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Πώς να μείνετε θετική σε έναν κόσμο μίζερο #8: Θυμηθείτε τα παλιά!




     Το παρελθόν μας, όμορφο ή άσχημο, είναι αυτό που μας καθορίζει μέχρι ενός βαθμού. Το θέμα είναι, αν αξιοποιούμε τα βιώματά μας με τρόπο που να μας πάνε μπροστά και όχι να μας κάνουν να απογοητευόμαστε και να παλινδρομούμε!


Θυμηθείτε τα καλά
Όσο άσχημο και να ήταν το παρελθόν σας και οι προηγούμενες εμπειρίες σας, σίγουρα θα είχατε κάποιες επιτυχίες και κάποια ευχάριστα γεγονότα στη ζωή σας.


Οι επιτυχίες σας
Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ανοργάνωτη, ατσούμπαλη, ακοινώνητη, ανίκανη, κακή μάνα, ανεπαρκής. Όλοι περνάμε φάσεις που είμαστε συναισθηματικά και σωματικά ευάλωτοι και μπορεί να νιώσουμε έτσι. Κι όμως, θυμηθείτε ότι στο παρελθόν είχατε πολλές επιτυχίες! Ποιές μπορεί να είναι αυτές; Περάσατε σε μια σχολή με τον ιδρώτα σας, αποφοιτήσατε, δημιουργήσατε όμορφες φιλίες, τολμήσατε να ερωτευτείτε και να παντρευτείτε. Προσπαθήσατε να αναθρέψετε σωστά τα παιδιά σας, δίνοντάς τους ό,τι καλύτερο έχετε μέσα σας και ως τώρα φαίνεται τα έχετε καταφέρει πολύ καλά. Πάρτε δύναμη καθώς θυμάστε όλα αυτά που κατακτήσατε, δεν είναι λίγα και οπωσδήποτε όχι ασήμαντα!


Οι αποτυχίες σας
Κι όμως, οι αποτυχίες μπορούν να μας διδάξουν πολλά, περισσότερα ακόμη και από τις επιτυχίες μας. Χωρίς δοκιμή δε γίνεται λάθος και σίγουρα δεν θα βρισκόσασταν εκεί που είστε τώρα, αν δεν είχατε κάνει πολλά λάθη και δεν είχατε γευτεί αμέτρητες αποτυχίες, μεγάλες ή μικρότερες. Κάνατε γκάφες, πέσατε σε παγίδες, δαγκωθήκατε, απογοητευτήκατε και μάθατε. Μάθατε τόσα πολλά!!! Για τη ζωή, για τα επαγγέλματα, για τον τρόπο που λειτουργούν οι άνθρωποι. Μάθατε να εκτιμάτε τον εαυτό σας και να μην επιτρέπετε να σας υποτιμούν και να σας εκμεταλλεύονται, παρά μόνο όταν εσείς το επιτρέπετε. Μάθατε να εκτιμάτε τον καλό σύντροφο, τη καλή φίλη, τον καλό προϊστάμενο και συνάδελφο, επειδή είδατε πως είναι να μην τα έχετε!!





Τα ρίσκα
Είτε τα κερδίσατε είτε τα χάσατε, υπήρξαν στιγμές στη ζωή σας που τολμήσατε να ρισκάρετε και να κάνετε ένα άλμα πίστης ("leap of faith" που λένε και οι Άγγλοι). Πόσα δεν σας δίδαξαν όλα όσα ακολούθησαν; Αποκτήσατε σημάδια και εμπειρίες πολύτιμες για τη συνέχεια της ζωής σας. Θα πρέπει να είσαστε περήφανη για το θάρρος που δείξατε εκείνες τις στιγμές! Γιατί θέλει θάρρος να αποφασίσεις να κάνεις οικογένεια, θέλει θάρρος να γίνεις αντισυμβατικός όταν όλοι περιμένουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά από εσένα, θέλει θάρρος να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με τον τρόπο που θέλεις εσύ. Θέλει θάρρος να πεις ορισμένα "ναι" και ορισμένα "όχι". Και εσείς τις περισσότερες φορές καταφέρατε να κάνετε αυτό που θεωρούσατε σωστό και αυτό που νιώθατε, χωρίς να αφήσετε τις ανασφάλειες και το περιβάλλον σας να σας εμποδίσουν! Σας αξίζει ένα μπράβο!


Οι δυσκολίες που περάσατε
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πει ότι δεν έχει περάσει μια δύσκολη φάση στη ζωή του. Μια δύσκολη εγκυμοσύνη, η επιλόχειος κατάθλιψη, μια χρεωκοπία ή η απώλεια της δουλειάς. Τα βγάλατε πέρα με τις αρρώστιες των παιδιών, την αϋπνία, το βομβαρδισμένο σπίτι, τα πενιχρά οικονομικά, τις μετακομίσεις, τις απώλειες και τα νέα ξεκινήματα και με ένα σωρό άλλα, που κάποιος άλλος θα δείλιαζε να αντιμετωπίσει. Κι όμως, τα αντιμετωπίσατε και τα ξεπεράσατε! Κι αυτό σίγουρα κάτι λέει για εσάς! Λέει πως είστε δυνατή, πως έχετε γενναιότητα και ψυχικό σθένος να επιδείξετε, όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν. Ότι δεν το βάζετε κάτω και ότι τελικά θα νικήσετε, όπως νικήσατε και τότε. Ναι, να μην ξεχνάτε ποτέ τις δυσκολίες που περάσατε, αλλά να τις θυμάστε με ευγνωμοσύνη, γιατί βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού σας για να σας θυμίζουν πάντα πόσα πολλά μπορείτε να καταφέρετε!!




Οι καλές κουβέντες
Να φυλάτε πάντα τις αυθεντικές, καλές κουβέντες που σας έχουν πει οι άνθρωποι στη ζωή σας. Είναι αυτές που θα σας δώσουν δύναμη στη δύσκολη στιγμή. Είναι φοβερό με πόση λεπτομέρεια θυμόμαστε μια κακή κριτική ή ένα πικρόχολο σχόλιο και πόσο γρήγορα ξεχνάμε μια φιλοφρόνηση ή μια κουβέντα εμψύχωσης από κάποιον που μας αγαπά και που μας εκτιμάει! Πολλές φορές μου έχει τύχει να με βοηθήσει τόσο πολύ μια καλή κουβέντα, που να πηγαίνω γρήγορα να τη σημειώσω κάπου, για τη διαβάσω ξανά κάποια στιγμή που θα νιώθω τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν! Μπορεί να ακούγεται ματαιόδοξο, αλλά μια καλή κουβέντα είναι κάτι που πολλές φορές έχουμε τόσο πολύ ανάγκη!!


     Το παρελθόν μας είναι το μόνο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που το βλέπουμε και που το αξιοποιούμε. Ας μην αφήσουμε τις άσχημες στιγμές που περάσαμε να μας καταβάλουν. Κάναμε λάθη και βιώσαμε δυσκολίες. Είχαμε επιτυχίες και εισπράξαμε αγάπη και αποδοχή. Ας τα κάνουμε τις αναμνήσεις μας να δουλεύουν υπέρ μας, για να μας ενδυναμώνουν στο παρόν και να θεμελιώνουν το μέλλον μας, ένα δυνατό και ευτυχισμένο μέλλον.




Γι'αυτό, η όγδοη συμβουλή μου
για το πως να μείνετε θετική σε έναν κόσμο μίζερο είναι:

Θυμηθείτε τα παλιά!



Copyrighted.com Registered & Protected 
6Z2H-AMSP-TQVM-DSVB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips