Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Μαξιλαροθήκη-γατούλα από παλιές μπλούζες!!!


     Έχω αγαπήσει υπερβολικά τη μικρή μαξιλαροθήκη που έφτιαξα για το διακοσμητικό μαξιλαράκι στο δωμάτιο της κόρης μου!!! Εκείνη δεν πολυασχολείται μαζί του, αλλά (τι κλασικό) όταν μεγαλώσει θα καταλάβει!!!!!

     Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το να φτιάχνεις μια μαξιλαροθήκη θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολο, ακόμη και για μια αρχάρια!! Γι' αυτό, θα σας δείξω πως το έφτιαξα. Το tutorial αυτό είναι ερασιτεχνικό, αφού κι εγώ καθώς έφτιαχνα τη μαξιλαροθήκη, πήγαινα ψηλαφιστά! Εκείνη την ώρα τα έβρισκα όλα!!! Εξ' ου και οι λίγες/θολές φωτογραφίες!!

     Καταρχήν, διάλεξα μια παλιά μπλούζα του άντρα μου, η οποία ήταν για πέταμα αλλά εγώ την κράτησα για ευνόητους λόγους (upcycling). Το χρώμα της μου άρεσε επειδή ήταν ουδέτερο, αλλά τώρα που ξαναβλέπω το ύφασμα, θα προτιμούσα να μην ήταν ελαστικό. Θα είχα κόψει τα κομμάτια μου πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.



 Να τα υλικά που χρησιμοποίησα:
  • 3 κομμάτια υφάσματος, ένα μπροστινό και δύο πισινά, τα οποία θα σχηματίσουν ένα φάκελο για να μπαίνει μέσα στο μαξιλάρι.
  • 4 τριγωνικά κομμάτια υφάσματος, τα οποία χρησιμοποίησα για αυτιά. Κι αυτά επίσης τα έκοψα από μια παλιά μου μπλούζα.
  • Λίγο υλικό γεμίσματος.
  • Λίγη τσόχα άσπρη και μαύρη.
  • Λίγο ύφασμα για τη μύτη. Εγώ έκοψα από ένα ρεταλάκι βαμβακερό πορτοκαλί.
  • Κλωστή κεντήματος της επιλογής σας για τα μουστάκια.
  • Κλωστές ραψίματος, ανάλογες με τα χρώματα των υφασμάτων που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Κλωστή για τρύπωμα (πρόχειρο στέργιωμα των υφασμάτων μεταξύ τους, ώστε να μπορείτε να τα γαζώσετε με ακρίβεια). Η κλωστή αυτή είναι σκληρή ώστε μόλις γαζώσετε το ύφασμα, να την τραβάτε και να βγαίνει με ευκολία. Προτιμήστε μια κλωστή που να κάνει αντίθεση με το ύφασμά σας, για να μπορέσετε να την ακολουθείτε μα άνεση καθώς γαζώνετε.
  • Βελόνα ραψίματος και βελόνα κεντήματος.
  • Ψαλιδάκι.
  • Σαπουνάκι ραπτικής για να κάνετε σημάδια πάνω στο ύφασμα.
  • Ραπτομηχανή.

     Το μαξιλάρι μου είχε διαστάσεις 32x34 εκ. Εγώ ήθελα 3 κομμάτια, ένα για μούρη και δύο για πίσω, για να κλείνει σαν φάκελος. Οπότε, έκοψα τρία κομμάτια υφάσματος, μόνο που στις διαστάσεις του μαξιλαριού, πρόσθεσα και 4-5 εκατοστά για το γάζωμα. Τα εκατοστά που πρόσθεσα ήταν πολλά μπορώ να πω, αλλά καλύτερα περισσότερο παρά λιγότερο!!! Είχα κι εγώ την αγωνία μου, λόγω του ελαστικού υφάσματος. Το ένα μπροστινό το έκοψα 37x39 εκ.

     Τα άλλα δύο πισινά τα έκοψα 37x25 εκ. Τα 37 εκ. είναι το μήκος, το οποίο είναι ίδιο με το μπροστινό μέρος της μαξιλαροθήκης. Τα 25 εκ. ύψος προέκυψαν ως εξής: ήθελα τα δύο πίσω κομμάτια να είναι ίσα, αλλά κάθε κομμάτι να είναι λίγο ψηλότερο από το μισό μπροστινό ύφασμα (το μισό είναι 34/2=17), ώστε να αλληλοκαλύπτονται για να δημιουργηθεί το σχήμα του φακέλου. Οπότε, πρόσθεσα στο ύψος του καθενός 5 εκ. για το περιθώριο των ραφών και άλλα 3 εκ. για να αλληλοκαλυφθούν τα υφάσματα (17+5+3=25 εκ. ύψος)




     Στην πορτοκαλί μου μπλούζα σχημάτισα με το σαπουνάκι (το οποίο δε φαίνεται σχεδόν καθόλου στη φωτογραφία) δυο ίδια τρίγωνα, για να χρησιμοποιήσω για αυτιά. Πρόσεξα ώστε η βάση των τριγώνων να μην είναι πολύ μεγάλη, ώστε να χωράνε στο πάνω μέρος της μαξιλαροθήκης. Δηλαδή και τα δυο τρίγωνα δίπλα δίπλα να πιάνουν χώρο 37 εκ. το μέγιστο!!




     Έκοψα τη μπλούζα διπλή, οπότε είχα 4 ίδια τρίγωνα. Έπειτα, έκοψα και λίγο γέμισμα στις ίδιες διαστάσεις και λιγάκι μικρότερο.




     Σχημάτισα με τα τρίγωνα δύο σαντουιτσάκια, όπου ανάμεσα βρισκόταν το γέμισμα. Ένωσα με γαζί τις δυο πλευρές του καθενός και άφησα την τρίτη, που ήταν η βάση, ανοιχτή. Να τα αυτάκια!




     Έπειτα, σχημάτισα τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Έκοψα δυο κυκλάκια από άσπρη τσόχα και δύο από μαύρη. Φρόντισα ώστε τα μαύρα κυκλάκια να είναι πιο μικρά από τα άσπρα, ώστε να φαίνονται για κόρες των ματιών.

     Για τη μύτη έκοψα το ρεταλάκι σε σχήμα καρδούλας. Τα γάζωσα όλα πάνω στην πρόσοψη της μαξιλαροθήκης.

     Για να φτιάξω τα μουστάκια της γατούλας, καταρχήν σχημάτισα με την κλωστή τρυπώματος, τις ευθείες πάνω στις οποίες θα κεντούσα τα μουστάκια. Έπειτα, πήρα ροζ κλωστή κεντήματος και κέντησα πάνω στο τρύπωμα. Το κέντημα δε μου βγήκε ολόισιο ούτε και πολύ στρωτό (το σκότωσα με λίγα λόγια) αλλά που θα πάει, θα το βελτιώσω!! H τεχνική που χρησιμοποίησα λέγεται ριζούλα (στα αγγλικά stem stitch) και θα τη βρείτε εδώ:




     Τέλος και με το μπροστινό κομμάτι. Ώρα να ασχοληθώ με τα δυο πισινά. Δίπλωσα και τρύπωσα τις άκρες των κομματιών, όπου από εκεί θα μπαίνει το μαξιλάρι. Έτσι, οι άκρες θα φαίνονται περιποιημένες και δεν θα ξεφτίσουν. Εδώ βλέπετε την άκρη γαζωμένη αλλά από την ανάποδη πλευρά.




     Τώρα, τοποθέτησα όλα τα κομμάτια του μαξιλαριού όπως θα είναι όταν γαζωθούν, μόνο που τα έβαλα να ακουμπούν οι καλές πλευρές μεταξύ τους, για να τα γαζώσω από την ανάποδη. Στην πάνω μεριά της μαξιλαροθήκης, ανάμεσα στο μπροστινό και το πίσω κομμάτι, έβαλα σαν σαντουιτσάκι τα δυο αυτάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, για να γαζωθούν κι αυτά μαζί. Τοποθέτησα καρφίτσες γύρω γύρω για να μου σταθούν τα υφάσματα και έπειτα τα τρύπωσα. Στη συνέχεια τα πέρασα από τη ραπτομηχανή. Επειδή το ύφασμά μου ήταν ελαστικό, χρησιμοποίησα τη βελονιά ζιγκ ζαγκ, για να μη μου κοπούν τα γαζιά αν τεντωθεί το ύφασμα, αλλά να έχουν ελαστικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό:




Να πως γαζώθηκαν και τα αυτιά:





     Έπειτα, έκοψα τα πολλά περιθώρια που είχα αφήσει, γύρισα τη μαξιλαροθήκη από την καλή... Ουάου! Εγώ το έφτιαξα αυτό; Εντάξει δεν είναι τέλειο, αλλά είναι πολύ γλυκούλι! Το ερωτεύτηκα! Ας βάλω μέσα το μαξιλάρι!! Τι χαριτωμένο! Να το χαίρομαι! Έλα αγάπη μου να δεις τι σου έφτιαξα!! Τι;; Προτιμάς τα αρκουδάκια σου;;; Ε, καλά, θα το βάλω στην κούνια σου να το καμαρώνω τουλάχιστον!! Κι αν δεν το θες, αρέσει στον μπαμπά, θα το βάλουμε στο δικό μας κρεβάτι!!




     Ένα πολύ ωραίο tutorial για τον ίδιο τύπο μαξιλαροθήκης έχει φτιάξει και η Αθηνά στη σελίδα της Craftaholic!! Τα εξηγεί πολύ όμορφα και έχει πολύ καθαρές εικόνες! Ένα tutorial πολύ επαγγελματικό!!! Περάστε κι από εκεί μια βόλτα, θα σας βοηθήσει πολύ!!

Καλές δημιουργίες!!!



Copyrighted.com Registered & Protected 
X7CZ-T7PI-JSHY-WOAZ

16 σχόλια:

  1. Τι όμορφη που είναι! Μια χαρά φαίνονται όλα στις φωτογραφίες...τι καλά που έχεις και ξέρεις να χρησιμοποιείς ραπτομηχανή! Ζηλεύω...
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου χαίρομαι που φαίνονται καλά οι φωτογραφίες κι ας μην έκανα επαγγελματικές λήψεις! Να μάθεις μηχανή Μαρία μου! Δεν είναι τόσο δύσκολο! Κι εγώ αρχάρια είμαι!! Ψάχνοντας πηγαίνω!!! Ας είναι καλά το YouTube, τα περιοδικά και τα blogs!!

      Διαγραφή
  2. είναι πολύ όμορφο!!! Γεια στα χεράκια σου Τριανταφυλλένια μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Και δεν μπορώ να φτιάξω και tutorials της προκοπής τόσο αρχάρια που είμαι!!

      Διαγραφή
  4. Γεια σας τα χεράκια σου!!! Πολύ όμορφη!!!
    oiparamythenies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καίτη μου! Σ' ευχαριστώ!! Με ξετρέλαναν τα ρούχα που έφτιαξες για τις κούκλες της μικρής σου!!

      Διαγραφή
  5. Τόσο χαριτωμένη!! Μπράβο! Είχα κι εγώ στα σχέδια μου να φτιάξω μαξιλαροθήκη έχοντας δει το tutorial της Αθηνάς! Μου αρέσει πολύ η ιδέα να γίνει γατούλα ή κάποιο ζωάκι. Σε φιλώ!
    Ελένη από www.craftwithmom.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου κι εγώ αυτό σκέφτηκα! Αν κάποιος δυσκολευτεί με τις οδηγίες που δίνω, μπορεί να ακολουθήσει το tutorial της Αθηνάς και να προσθέσει απλώς κάποιες λεπτομέρειες για να δώσει στη μαξιλαροθήκη πιο προσωπικές πινελιές, παίρνοντας έμπνευση από τη γατούλα μου!! Θα χαρώ να διαβάσω ανάρτησή σου σχετική!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  6. Είναι καταπληκτική και οπώς ειπες οτάν μεγαλώσει θα καταλάβει και σίγουρα θα την εκτιμήσει! Πολλά φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα το ελπίζω να μάθει να εκτιμάει το χειροποίητο και να φτιάχνει και μόνη της όμορφα πράγματα!!

      Διαγραφή
  7. πολυ γλυκααααααααααα............γιατι οχιιιιιι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips