Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Πως να μείνετε θετική σε έναν κόσμο μίζερο #5: εμπνευστείτε!


     Το μόνο που χρειαζόμαστε μερικές φορές είναι μια μικρή ώθηση, μια υπενθύμιση όλων των πραγμάτων, των αξιών και των ονείρων που καθοδηγούν τη ζωή μας και μας γεμίζουν δύναμη να συνεχίσουμε! Ο καθένας μπορεί να εμπνευστεί από πάρα πολλά πράγματα. Εδώ σας γράφω ποια είναι αυτά που εμπνέουν εμένα.


     1. Διάβασμα. Είναι μερικά βιβλία που όποτε τα ανοίγω και διαβάζω μερικές σελίδες, πάντα μου δίνουν δύναμη! Είναι απίστευτη η επιρροή τους πάνω μου! Τα κλείνω και σηκώνομαι πάνω αμέσως!!! Δεν είναι πολλά, αλλά συμπληρώνονται από όσα βιβλία κατά διαστήματα τυχαίνει και πέφτουν στα χέρια μου. Να ποια είναι τα βιβλία που με συνοδεύουν στη ζωή μου:




     Το διάβασμα μου, όμως, δεν περιορίζεται στα βιβλία αλλά επεκτείνεται και στο διαδίκτυο. Ορίστε οι σελίδες που με εμπνέουν και πάντα έχουν κάτι καινούργιο να μου δώσουν. Ούτε αυτές είναι πολλές, αλλά κάθε τόσο, μια blogger γράφει κάτι καινούργιο, τυχαίνει και το διαβάζω και γίνεται για εμένα πηγή έμπνευσης. Δεν ξεχνάω ποτέ να αποθηκεύσω στα "Αγαπημένα" όποιο κείμενο μου αρέσει πολύ. Οι παρακάτω σελίδες είναι απλά όσες διαβάζω σε μόνιμη βάση:



Ψάξτε κι εσείς και βρείτε βιβλία ή σελίδες που να σας εμπνέουν και μην ξεχνάτε να τις διαβάζετε συχνά, ώστε να σας δίνουν την ώθηση που χρειάζεστε!!


     2. Προσευχή. Για κάποιον που πιστεύει στο Θεό, η προσευχή είναι τεράστια πηγή έμπνευσης. Γιατί η έμπνευση δεν είναι μόνο θέμα ανθρώπινο αλλά και θεϊκό. Ας μην υποτιμάμε ποτέ τη δύναμη της Θείας Χάριτος στη ζωή μας. Εκεί που η ανθρώπινη φύση συναντά το αδιέξοδο, εκεί ο Θεός σου δίνει μία ώθηση και πας παρακάτω! Πριν καταπιαστώ με κάτι, κάνω το σταυρό μου ή λέω από μέσα μου το "Βασιλεύ Ουράνιε". Εκείνος θα καθοδηγήσει την ψυχή μου στο σωστό και στο καλό, αρκεί να Τον αφήσω!!




     3. Η φύση. Αυτή κι αν με εμπνέει! Κάθε φορά που βρίσκομαι σε επαφή με τη φύση, νιώθω τόσο ζωντανή, τόσο γεμάτη ενέργεια! Ο ήλιος, τα πουλιά, τα δέντρα, ο φρέσκος αέρας, η απεραντοσύνη της θάλασσας με γεμίζουν δύναμη. Και πως να μη με γεμίζουν, αφού αυτή είναι η φυσική μας κατάσταση, το να είμαστε κοντά στη φύση. 




Διαβάστε και αυτή την ιστορία του Μ. Αντωνίου, ο οποίος ήταν αγράμματος.
Μιὰ μέρα κάποιοι σοφοὶ τῆς Ἀλεξανδρείας πῆγαν στὴν ἔρημο νὰ τὸν δοῦν, καὶ τὸν ρώτη­­σαν πειρακτικά· ―Διαβάζεις κανένα βιβλίο; ―Ἔχω ἕνα βιβλίο, ἀπήντησε, ποὺ ἐ­σεῖς δὲν τὸ ξέρετε. ―Ἐμεῖς στὴν Ἀλεξάνδρεια, τοῦ εἶ­παν, ἔχουμε τὴν πιὸ σπουδαία βιβλιοθήκη τοῦ κόσμου, μὲ πλῆθος βιβλία. Ἐσὺ ἀγράμμα­τος, καὶ ἐδῶ στὴν ἔρημο, τί βιβλίο ἔχεις; ―Τὸ βιβλίο ποὺ ἔχω καὶ διαβάζω ἔχει ἀμέτρητες σε­λίδες· χίλια χρόνια νὰ ζήσῃ κανείς, οὔτε τὴν ἀρχή του δὲν μαθαίνει. ―Μὰ μᾶς κοροϊδεύεις; Ποιό εἶνε ἐπὶ τέλους τὸ βιβλίο σου; Τότε ἐκεῖνος ἔδειξε τὰ δέντρα, τὰ φυτά, τὰ ζῷα, τὴ θάλασσα, τὰ ποτάμια, τὶς λίμνες, ὅ,τι ὡ­ραῖο ἔ­χει ἡ γῆ· ἔδειξε καὶ τὸν ἀπέραντο οὐρανό, μὲ τὸν ἥλιο, τὸ φεγγάρι, τὰ ἄστρα. Αὐτὸ εἶναι, εἶπε, τὸ βιβλίο ποὺ μελετῶ· εἶναι τὸ βιβλίο τῆς φύσεως…
Ο Μέγας Αντώνιος διδασκόταν από τα όσα έβλεπε στη φύση! Τόση είναι η σημασία της και η δύναμή της πάνω στον άνθρωπο!


     4. Η επαφή με άλλους ανθρώπους. Το να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες αξίες με εμένα και που τους εκτιμώ, είναι πάντα μια ευχάριστη εμπειρία. Μαζί τους μπορώ να μιλήσω για πράγματα που με προβληματίζουν, να με καταλάβουν πραγματικά και να με συμβουλεύσουν! Μπορώ να δω το παράδειγμά τους και τον τρόπο που ξεπερνούν τις δυσκολίες τους στην πράξη και αυτό να με βοηθήσει! 




     Θαυμάζω όλα τα όμορφα πράγματα που έχουν καταφέρει και δε διστάζω να ρωτήσω "πώς το κάνεις;" Γι' αυτό χαίρομαι να έρχομαι σε επαφή με γυναίκες νοικοκυρές, με χαρούμενες μανούλες, με ηλικιωμένες κυρίες αλλά και με άτομα που ζουν βαθιά τη χριστιανική πίστη, αφού όλοι αυτοί έχουν πολλά να μου προσφέρουν τόσο σε θέματα εμπειρίας αλλά όσο και σε θέματα φιλοσοφίας και στάσης ζωής! Η επαφή και μόνο με εμπνέει και μου δίνει δύναμη!


     5. Το να θυμάμαι τον προορισμό. Το ταξίδι είναι δύσκολο και παίρνω δύναμη από το να θυμάμαι τον προορισμό. Όπως ακριβώς ο Οδυσσέας σκεφτόταν την Πηνελόπη και αυτό του έδινε δύναμη, διαφορετικά θα είχε κολλήσει κάπου ανάμεσα στις σειρήνες και την Κίρκη. Ποια θέλω να είμαι; Ποια θέλω να γίνω; Τι οικογένεια θέλω να έχω; Τι μάνα και τι σύζυγος θέλω να είμαι; Τι θέλω να πετύχω στη δουλειά μου; Με τι τρόπο θα ήθελα να προσφέρω στην κοινωνία; Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τέτοιους μακροπρόθεσμους στόχους σχετικά με τον εαυτό μας και τον προορισμό μας. 




     Μην αφήσετε τη ζωή σας να γίνει απλά μια σειρά τυχαίων κινήσεων πάνω στη γη και το χρόνο. Εκμεταλλευτείτε την κάθε μέρα, σχεδιάστε και στρώστε το μονοπάτι σας πέτρα πέτρα και έπειτα ακολουθείστε το. Αν αυτό σας βοηθάει, καθίστε να γράψετε τους στόχους της ζωής σας και όποτε νιώθετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν, ανοίξτε και διαβάστε τους ξανά! Θα αισθανθείτε αμέσως μια ενέργεια να σας κατακλύζει. Είναι η ενέργεια που χρειάζεστε να για πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας! Σηκωθείτε από την καρέκλα και συνεχίστε!!!


     6. Οι άνθρωποι που αγαπώ. Ο άντρας μου, τα παιδιά μου, οι γονείς μου, τα μαθητούδια μου, όλοι οι γονείς που χρειάζονται την καθοδήγησή μου, οι συγγενείς μου, οι περαστικοί και οι ξένοι που χρειάζονται κάτι από εμένα, όλοι αυτοί μου δίνουν δύναμη, γιατί θέλω να τους προσφέρω, θέλω να τους δώσω αγάπη και όσο νιώθω ότι υπάρχουν άνθρωποι που με χρειάζονται με οποιονδήποτε τρόπο, δεν μπορώ να πιάσω τον καναπέ και να αφήσω τον εαυτό μου να βυθιστεί μέσα στη μαυρίλα. 




     Ο Θεός με έβαλε εκεί που με έβαλε, για κάποιο σκοπό. Να βοηθήσω τον εαυτό μου και όσους είναι γύρω μου. Γι΄αυτό το σκοπό μου έδωσε όλα τα εφόδια/ευλογίες/χαρίσματα που έχω. Οφείλω. Κι όταν οφείλεις δεν μπορείς απλά να κάθεσαι και να κοιτάς τη ζωή να περνάει από μπροστά σου. Σηκώνεσαι και την αρπάζεις και κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Κι όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, η καρδιά σου θα είναι ήρεμη και η συνείδησή σου καθαρή. Έκανες το καλύτερο που μπορούσες. Και αυτό από μόνο του είναι αρκετό.


Γι' αυτό η πέμπτη συμβουλή μου
για το πως να μείνετε θετική σε έναν κόσμο μίζερο είναι:

7 σχόλια:

  1. Ποσό χαίρομαι που σε βρήκα! Καλή λευτεριά να έχεις! Κι εγώ διαβάζω τις αναρτήσεις σου και εμπνέομαι. Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ χαίρομαι όποτε περνάς και αφήνεις το σχόλιό σου!!! Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου!!!

      Διαγραφή
  2. Καλή μου φίλη (μπορώ να σε αποκαλώ έτσι, αν και γνωριζόμαστε μόνο διαδικτυακά;...)
    ακόμα μια υπέροχη ανάρτησή σου και σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο να συλλέξεις και να καταγράψεις τόση σοφία.
    Πραγματικά, τα βιβλία και η προσευχή είναι και για εμένα από τις μεγαλύτερες πηγές δύναμης και έμπνευσης.

    Η αναφορά σου στην διαδικτυακή μου γωνίτσα με συγκίνησε...μέσα από τα κείμενα που αναρτώ αναζητώ και εγώ ώθηση και έμπνευση.

    Καλή συνέχεια σου εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, και με το καλό να υποδεχτείτε το μωράκι σας.

    την αγάπη μου
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξία μου κι εγώ φίλη μου σε νιώθω κι ας μην σε έχω συναντήσει ποτέ!!! Τα κείμενα που επιλέγεις και όσα γράφεις στο blog σου πραγματικά πιάνουν τόπο και είναι μεγάλη ευλογία για εμάς που τα μοιράζεσαι!!! Σε ευχαριστώ για όλα!!!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο κοπέλα μου!!!Τι όμορφη ανάρτηση !!Να σε χαίρεται η οικογένεια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου σε ευχαριστώ πολύ!!! Χαίρομαι που την απόλαυσες!! Είσαι πάντα με την καλή κουβέντα!!!

      Διαγραφή
    2. Τριανταφυλλένια είναι τόσο συγκινητικό μια νέα κοπέλα να έχει τέτοια πίστη και να την εκφράζει όπως εσύ ! Καλή συνέχεια κοπέλα μου

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips