Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τούρτα σοκολατίνα σαν του ζαχαροπλαστείου!!


     Και όταν λέω σαν του ζαχαροπλαστείου, εννοώ σαν του παλιού κλασικού ζαχαροπλαστείου, όπου δεν τσιγγουνευόταν τη σοκολάτα και τα αρώματα!!! Είναι η τούρτα που έφτιαξα στα γενέθλια του άντρα μου και ξετρελαθήκαμε οικογενειακώς (και είμαστε μεγάλο σόι)!

     Το παντεσπάνι. Το έφτιαξα με βάση τη συνταγή που βρήκα εδώ. Έκανα διπλή δόση και μόλις κρύωσε, έβαλα τον άντρα μου και την έκοψε με το πριονωτό μαχαίρι σε δυο κομμάτια. Η αλήθεια είναι πως έβγαιναν και τρία, αλλά το φοβηθήκαμε και το αφήσαμε στα δύο! Τα παντεσπάνια έγιναν μεγάλα και χορταστικά. 

     Το σιρόπι το έφτιαξα ως εξής:
     Έβαλα 2 φλ. ζάχαρη και 1 φλ. νερό σε κατσαρολάκι. Τα άφησα στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει το σιρόπι μια βράση. Το κατέβασα και πρόσθεσα και λίγο κονιάκ. Εγώ σχεδίαζα να βάλω από το Limoncello που είχα φτιάξει με τα χεράκια μου, αλλά ο άντρας μου επέμενε ότι δεν θα πηγαίνει. Χατήρια δεν χαλάω, οπότε έβαλα κονιάκ.

     Προσοχή! Χρησιμοποιείστε όλο το σιρόπι, επειδή οι πάτοι είναι χοντροί και το χρειάζονται!!!


     Η κρέμα σοκολάτα. Την πήρα από τη συνταγή του Παρλιάρου "τούρτα με κρέπες".  Τα υλικά για μία δόση είναι τα εξής:
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 120 γρ. γάλα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
     Εγώ έφτιαξα μιάμιση δόση, αλλά και δύο τις έπαιρνε, αφού το παντεσπάνι ήταν μπόλικο! Η διαδικασία είναι η εξής:

     Τεμαχίζουμε τις κουβερτούρες και τις βάζουμε σε μεταλλικό μπολ. Βράζουμε το γάλα σε ένα μπρίκι και το ρίχνουμε πάνω από τις σοκολάτες. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 20' έως ότου σταθεροποιηθεί. Όσο περισσότερο την αφήσετε τόσο το καλύτερο.


    Το γλάσο το έφτιαξα με τη συνταγή που βρήκα εδώ. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη, επειδή αφενός βγήκε αρκετό, αφετέρου στερεοποιήθηκε πολύ καλά και δεν απορροφήθηκε από την τούρτα.


     Τη συναρμολόγηση την έκανα ως εξής:
     Καταρχήν κόψαμε το πάνω μέρος του παντεσπανιού, ώστε να ισιώσει (είχε σχηματίσει "λοφάκι" από το φούσκωμα). Το φάγαμε αμέσως.
     Σε ένα μεγάλο δίσκο τοποθέτησα το πρώτο παντεσπάνι. Το σιρόπιασα με το μισό σιρόπι. Έπειτα άπλωσα το 1/3 της μους. Η αλήθεια είναι ότι έπαιρνε και παραπάνω από το 1/3. Αυτό φάνηκε μετά, όταν είχε παγώσει η τούρτα και είχε πέσει το βάρος πάνω του παντεσπανιού πάνω στην κρέμα. Εγώ φοβήθηκα μήπως δε μου φτάσει για να καλύψω την τούρτα από πάνω. Όμως, σας συνιστώ να κάνετε το αντίθετο και να βάλετε τα 2/3 της μους εσωτερικά, ενώ το 1/3 να το αφήσετε για την επικάλυψη. 
     Έπειτα το δεύτερο παντεσπάνι, σιρόπιασμα και την υπόλοιπη μους, με την οποία κάλυψα από πάνω και περιμετρικά την τούρτα. 
     Εν τω μεταξύ, το γλάσο είχε γίνει χλιαρό. Το έριξα στο κέντρο αργά και προσεκτικά ώστε να πάει προς όλες τις κατευθύνσεις. Μόλις το έριξα όλο, το έσπρωξα στα πλαινά και τα κάλυψα και αυτά προσεκτικά. Την έβαλα στο ψυγείο και σε μερικές ώρες έριξα από πάνω νιφάδες λευκής σοκολάτας. 
     



     Η αλήθεια είναι ότι μάλλον έπρεπε να τις ρίξω πριν παγώσει τελείως το γλάσο, ώστε να κολλήσουν πάνω του και να ακινητοποιηθουύν. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά μόλις βγάλαμε την τούρτα στο τραπέζι, πήγε η κόρη μου και σκούπιζε τις νιφάδες με το χέρι της!!!!

     Δεν πειράζει, είμαι ακόμη αρχάρια στις τούρτες, αλλά που θα πάει, σε μερικά χρόνια ευελπιστώ να γίνω εξπέρ, όπως η πεθερά μου! 3 παιδιά, 2 παππούδες και τα πεθερικά μου, μας κάνουν 7 τούρτες το χρόνο!!! Βάλτε και πόσα χρόνια τις φτιάχνει!!! Έχει πάρει Master!!!




Δοκιμάστε τη και πείτε μου τις εντυπώσεις σας!
Καλή επιτυχία!

10 σχόλια:

  1. Μμμμμ!!! Σοκολατοκόλαση. Γεια στα χεράκια σου και να χαίρεσαι τον αντρούλη σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ναι μπορώ να πω είναι από τις καλύτερες σοκολατίνες που έχω φάει!

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ νόστιμη φαίνεται!! Την τυπώσαμε για να την δοκιμάσουμε!! Να τον χαίρεσαι τον άντρα σου, πολύχρονος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου Κάλη μου!!! Περιμένω να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου όταν τη δοκιμάσεις!!

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Ευαγγελία μου φαγώθηκε σε 24 ώρες!!! Και όχι από εμένα! Ευτυχώς έφαγα κι εγώ 2 μπουκιές!!! :-))))))

      Διαγραφή
  5. Φαίνεται τρομερά υπέροχη!!! Να τον χαίρεσαι, Τριανταφυλλένια μου!!! Καλό Μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ειρήνη μου! Είναι όντως πολύ νόστιμη παρόλο που έπαιρνε και βελτιώσεις!!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips