Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Χορταστικοί λουκουμάδες με σοκολάτα!


     Πριν μερικές μέρες σας έγραψα πως έφτιαξα μερικούς πολύ νόστιμους λουκουμάδες. Η αλήθεια είναι πως φτιάχνω λουκουμάδες εδώ και χρόνια, με τη φανταστική συνταγή της μητέρας μου. Αυτή τη φορά, είπα να δοκιμάσω μια διαφορετική συνταγή. Την ξετρύπωσα από το ντοσιέ με τις συνταγές μου, ήδη από την Κυριακή που προγραμματίζω το εβδομαδιαίο μενού και είπα: "αυτή τη συνταγή πρέπει να τη φτιάξω ένα βραδάκι" και την έβαλα στο πρόγραμμα!! Η συνταγή είναι του Παρλιάρου και μου φάνηκε πολύ δελεαστική, επειδή συμπεριλάμβανε και γέμιση σοκολάτας.

     Η γέμιση δεν μου πέτυχε, επειδή δεν πάγωσε αρκετά (δεν την άφησα αρκετές ώρες στην κατάψυξη) αλλά αυτό δεν μας ήταν πρόβλημα... τη ρίξαμε από πάνω! Πάντως εγώ σας δίνω και τη συνταγή για τη σοκολατένια γέμιση για να τη δοκιμάσετε αν έχετε διάθεση για πειραματισμούς! Είναι πραγματικά πολύ νόστιμη, ακόμη και αν τη χρησιμοποιήσετε σαν απλή σάλτσα!

     Το καλό με αυτούς τους λουκουμάδες είναι ότι επειδή είναι πιο ψωμένιοι, δεν τραβάνε πολύ λάδι και είναι και πιο χορταστικοί.


Για τους λουκουμάδες θα χρειαστείτε:
  • 500 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 520 γρ. αλεύρι σκληρό (εγώ έβαλα το κίτρινο το χωριάτικο)
  • αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα (εγώ έβαλα ελαιόλαδο και βγήκαν εξίσου καλοί)


Για τη γέμιση σοκολάτας θα χρειαστείτε:

  • 100 γρ. κουβερτούρα (εγώ χρησιμοποίησα κουβερτούρα πραλίνα!)
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά


Η σοκολατένια γέμιση γίνεται ως εξής:

1. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε σε ένα μπολ, στο οποίο έχουμε βάλει την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μία λεία, γυαλυστερή σος (γκανάς).
2. Βάζουμε την γκανάς σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε μια φόρμα σιλικόνης με μικρές στρογγυλές θήκες (από αυτές που είναι και για σοκολατάκια).

Εναλλακτικά, βάζουμε την γκανάς σε ένα ταψί στην κατάψυξη να σφίξει για 3 ώρες. Γεμίζουμε ένα κορνέ με αυτή και με το κορνέ σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια πάνω σε λαδόκολλα. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για άλλες 3 ώρες.

Εναλλακτικότερα, αντί να γεμίσουμε τους λουκουμάδες με τα παγάκια από γκανάς, βάζουμε τη γκανάς στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τους λουκουμάδες. Μόλις τους τηγανίσουμε, τους περιχύνουμε με τη νόστιμη σαλτσούλα!

Ακόμη πιο εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε έτοιμη πραλίνα σοκολάτας!!!


Οι λουκουμάδες γίνονται ως εξής:


1. Ζεσταίνουμε λίγο από το γάλα και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα και το μείγμα της μαγιάς και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ότου σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη, που να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.

3. Σκεπάζουμε το μείγμα με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εγώ ανάβω το φούρνο στους 40-50 βαθμούς και βάζω το μπολ εκεί.

4. Αν ετοιμάσετε παγάκια γκανάς, αλευρώνετε τα χέρια σας, παίρνετε λίγο από τη ζύμη του λουκουμά και καλύπτετε με αυτήν ένα παγωμένο μπαλάκι γκανάς. Διαφορετικά, παραβλέπετε αυτό το βήμα.

5. Τηγανίζετε λίγους-λίγους τους λουκουμάδες σε μπόλικο καυτό λάδι, γυρνώντας τους συνεχώς, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Εγώ τους τηγανίζω στη φριτέζα, αφενός για να είμαι σίγουρη ότι το λάδι έχει πιάσει τη σωστή θερμοκρασία, αφετέρου γιατί μυρίζει λιγότερο το σπίτι.

6. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρουμε ζεστούς, περιχύνοντας είτε με τη γκανάς, είτε με έτοιμη πραλίνα είτε με μέλι και κανέλα!




Καλή επιτυχία!!!

6 σχόλια:

  1. Λίγο αυτό με τα παγακια με μπερδεψε...αλλά δεν πτοουμαι...κ μδ λιωμενη γκαναζ απο πάνω μου κάνει.. ..μιαμ μιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμμμ.... για να τους δοκιμάσουμε! Την έχω δει τη συνταγή στον Παρλιάρο και αν και μου φαίνεται λίγο δύσκολη κατά τη διαδικασία γεμίσματος των λουκουμάδων, σίγουρα θα αξίζει τον κόπο!!! Βάσω, η Μαμά Πρωτάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου το γέμισμα δεν είναι δύσκολο! Το σημαντικό είναι να έχει παγώσει καλά η γκανάζ, διαφορετικά όσο εσύ θα βάζεις τα παγάκια στο κέντρο του λουκουμά, αυτά θα λιώνουν και θα γίνονται σούπα!!! Εγώ πάντως θα το ξαναδοκιμάσω με παγάκια!

      Διαγραφή
  3. λίγο περίπλοκη η διαδικασία για εμάς...αλλά σίγουρα αξίζει!

    πάντως ακόμα και αν ρίξουμε από πάνω την σοκολάτα, σίγουρα θα είναι πεντανόστιμοι

    μου αρέσει αυτό που λες ότι δεν τραβούν πολύ λάδι
    την κρατώ την συνταγή και σε ευχαριστώ

    φιλιά
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips