Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Νηστίσιμα κεράσματα με μανταρίνι της κυρίας Τούλας





    Ο συνδυασμός εσπεριδοειδών με σοκολάτα με τρελαίνει! Τρεις χειμώνες πριν, μια καλή συνάδελφος, η κυρία Τούλα, με κέρασε αυτό το απίστευτο φοντανάκι, που ήταν τυλιγμένο με σοκολάτα και μοσχοβολούσε μανταρίνι! Το καλύτερο απ' όλα είναι πως, εκτός από νηστίσιμο, γίνεται και αλάδωτο! Φυσικά ζήτησα τη συνταγή, αλλά πέρασαν τρία χρόνια μέχρι να δοκιμάσω να τα φτιάξω. Η παρασκευή τους μου φαινόταν λίγο βουνό, αλλά και οι ποσότητες των υλικών έμοιαζαν να κοστίζουν πολύ. Τελικά, "κάλιασε" και το έφτιαξα φέτος τις γιορτές! Περιττό να σας πω ότι φτουράει απίστευτα, είναι χορταστικό και εκτός του ότι τα ξεπατώσαμε, έμειναν και για να πάμε σε επίσκεψη! Βγαίνουν περίπου 40 κομμάτια large (είμαστε πολύ large οικογένεια στο φαγητό και τα φτιάχνουμε όλα αντιστοίχως) αλλά αν τα φτιάξετε μικρότερα θα σας βγουν σίγουρα περισσότερα.
     Τα υλικά που χρειάζονται είναι:
  • 6 μανταρίνια από κήπο. Σας λέω από κήπο επειδή θα χρειαστείτε και τη φλούδα και σίγουρα δεν θέλουμε να είναι ραντισμένα ή κερωμένα. Εμένα μου τα έδωσαν από φιλικό σπίτι.
  • 3 φλυτζάνια τσαγιού αμύγδαλο. Εγώ αγοράζω από τα Lidl ξηρούς καρπούς σε σακουλάκια, όποτε τα φέρνει, συνήθως γύρω στις γιορτές. Τους πουλάει είτε ολόκληρους είτε τριμμένους και αγοράζω αρκετά, ώστε να έχω για τέτοιες συνταγές που χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ξηρών καρπών. Μου βγαίνει έτσι πιο οικονομικό το γλυκό.
  • 3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βιτάμ (προαιρετικά)
  • 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κιλό κουβερτούρα. Τόσο έλεγε η συνταγή της κυρίας Τούλας. Στην πραγματικότητα, όμως, χρειάστηκα σχεδόν τη μισή. Εγώ δεν το ήξερα και την έλιωσα όλη. Χαλάλι όμως γιατί με την υπόλοιπη έφτιαξα κι άλλο γλυκό, σούπερ απίθανο, το οποίο θα σας το πω σε επόμενη ανάρτηση! Την κουβερτούρα την αγόρασα χύμα από κατάστημα με ξηρούς καρπούς, είδη ζαχαροπλαστικής κλπ κλπ και μου κόστισε περίπου 5 ευρώ το κιλό.

Πως τα έφτιαξα:

1. Καβούρδισα τα αμύγδαλα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να τα καβουρδίσετε. Ο πρώτος τρόπος είναι στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρωματάκι, ενώ φροντίζετε και να τους ανακατεύετε και λίγο. Ο δεύτερος τρόπος είναι στο τηγάνι. Βάζετε το βιτάμ και μόλις κάψει, πετάτε τα αμύγδαλα στο τηγάνι. Πάλι τα ανακατεύετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Εγώ προτίμησα το δεύτερο τρόπο, αφενός γιατί στην κατάστασή μου είναι μεγάλο παίδεμα το σκύψιμο, αφετέρου γιατί ήθελα να πάρουν και λίγο βουτυρένιο άρωμα τα αμυγδαλάκια.




2. Τα πέρασα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.


3. Έστυψα τα μανταρίνια. Κράτησα το χυμό τους και έβαλα τις φλούδες να βράσουν. Όπως θα δείτε στη φωτογραφία παρακάτω, αφαίρεσα μόνο το σημείο όπου βρισκόταν το κοτσάνι και όχι όλο το άσπρο μέρος της φλούδας. 


4. Μόλις οι φλούδες πήραν μια δυο βράσεις, πέταξα το νερό, έβαλα κρύο και τις ξανάβρασα. Συνολικά, έκανα τρία ξεβράσματα. Έπειτα, τις στράγγισα και τις άφησα να κρυώσουν.





5. Σε ένα κατσαρολάκι έβαλα τη ζάχαρη και το χυμό από τα μανταρίνια. Μόλις πήραν μια βράση, τα κατέβασα.


6. Πέρασα τις φλούδες από το μπλέντερ, μαζί με λίγο χυμό από τα μανταρίνια, για να λιώσουν πιο καλά.


7. Έριξα όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζύμωσα καλά. Μπορείτε να αφήσετε τη γέμιση μερικές ώρες στο ψυγείο για να σφίξει και να πλάθεται πιο εύκολα. Εγώ επειδή ήθελα να μη ζοριστώ και να τα φτιάξω χαλαρά, τα άφησα όλη νύχτα και τα έπλασα την επόμενη...


8. Έλιωσα την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Έπλασα μπαλίτσες τη γέμιση και τις πέρασα από την κουβερτούρα. Τις αράδιασα σε δίσκους καλυμμένους με λαδόκολλα. Μέχρι να περάσω τα τελευταία, είχαν στεγνώσει τα πρώτα!! Τι χαρά!! Τα δοκιμάσαμε αμέσως! Μμμμμμμ, άρωμα σκέτο!!!!




     Δεν σας είπα όμως τι έκανα με την υπόλοιπη κουβερτούρα, περίπου 500 γρ. που μου περίσσεψαν! Έφτιαξα μια εκπληκτική γκανάζ!! Μπορείτε να διαβάσετε τη συνταγή εδώ!!

Καλή επιτυχία!!!
Copyrighted.com Registered & Protected 
YSO3-LUHS-CN5C-KN2F

6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Αχ Ευαγγελία μου next time!! Αυτή η δόση ήδη σώθηκε!! Δοκίμασε να τα φτιάξεις δεν θα το μετανιώσεις!!

      Διαγραφή
  2. Λιγουρευτά...!! Θα τα δοκιμάσω σλίγουρα βκαι εγώ!!
    Επειδή τελευταία διαβάζω πολλά ευχάριστα...η ενδεχομένως
    τα ''ψάχνω'' και λίγο..και διάβασα ότι στην κατάσταση σου
    δεν πρέπει να σκύβεις!!?
    Να σου ευχηθούμε με το καλό?? περιμένεις μωράκι?!! :)
    Όπως και να έχει ....
    Καλές Γιορτές!!! και ευλογημένες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι περιμένω!!!! Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!! Καλές γιορτές και σε εσένα!!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Μπαίνει στα υπόψη! Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips