Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Πως να οργανώσετε μια επιτυχημένη "εβδομάδα από το ντουλάπι"




    Εγώ και ο άντρας μου δεν είμαστε πλούσιοι. Έχουμε τις καλές και τις όχι τόσο καλές οικονομικές μας στιγμές. Κάπου ανάμεσα σε μερικές από αυτές τις κακές στιγμές, διάβασα ένα άρθρο της Money Saving Mom που έγραφε πως θα μετακόμιζε και για να μην πάνε χαμένα τα τρόφιμα που είχε αποθηκευμένα, διένυσε μία εβδομάδα από το ντουλάπι!

     Η ιδέα μου κέντρισε το ενδιαφέρον και άρχισα να πειραματίζομαι. Από τότε, πολύ συχνά στο σπιτικό μας οργανώνω τέτοιες εβδομάδες! Από το μικρή μου σχετικά εμπειρία, θα σας εξηγήσω τι είναι, πως μπορείτε να την αξιοποιήσετε και να την οργανώσετε με επιτυχία.


Τι είναι η "εβδομάδα από το ντουλάπι";
    Είναι μια σπουδαία εφεύρεση κάποιας νοικοκυράς που προφανώς ήθελε να κάνει οικονομία! Παραμένει άγνωστο από που ξεκίνησε, το σίγουρο είναι, όμως, ότι στις μέρες μας είναι πιο χρήσιμη από ποτέ.

     Η "εβδομάδα από το ντουλάπι" είναι μια εβδομάδα του μήνα, όπου την επιλέγετε εσείς με βάση κάποια κριτήρια, μερικά από τα οποία σας δίνω παρακάτω, κατά την οποία μαγειρεύετε και τρώτε μόνο ό,τι υπάρχει στο ντουλάπι/ψυγείο/κατάψυξη/κήπο, χωρίς να χαλάσετε ούτε ένα σεντ στο σούπερ μάρκετ! Προσωπικά, με εξιτάρει πολύ να οργανώνω τέτοιες εβδομάδες, γιατί νιώθω ότι παίζω ένα παιχνίδι! Θα τα καταφέρω να τερματίσω χωρίς να ανοίξω το πορτοφόλι μου;


Ποιά εβδομάδα είναι η καταλληλότερη;
    Ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικούς λόγους για να επιλέξει μια συγκεκριμένη εβδομάδα. Ορίστε μερικοί από αυτούς:

  • "Έχω οικονομική στενότητα". Τα σχόλια είναι περιττά. Περνάτε φάση οικονομικής στενότητας και θέλετε να τη βγάλετε όσο πιο οικονομικά γίνεται μέχρι να έρθει το νέο έμβασμα.
  • Τα ντουλάπια ξεχειλίζουν. Ευκαιρία να καταναλώσετε όσα έχετε αποθηκεύσει από προηγούμενες αγορές, είτε επειδή τα βρήκατε σε προσφορά, είτε επειδή θεωρήσατε ότι θα τα χρησιμοποιήσετε (κάποια μέρα).
  • Η ημερομηνία λήξης πλησιάζει. Κρίμα είναι να πετάξετε στα σκουπίδια τόσα ευρουδάκια!
  • Φεύγω για διακοπές. Είναι κρίμα να καίτε τζάμπα ρεύμα για ψυγεία και καταψύκτες. Επίσης, τα τρόφιμα, ειδικά το καλοκαίρι, είναι πιο ευάλωτα σε αλλοιώσεις. Αδειάστε ψυγεία και ντουλάπια για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. 
  • Μετακομίζω. Αφενός δε χρειάζεται να κουβαλάτε ένα σωρό τρόφιμα (ειδικά με τη μεταφορική!), αφετέρου τα προϊόντα ψυγείου ή κατάψυξης είναι επίφοβα να μείνουν για ώρες σε θερμοκρασία δωματίου (ίσως και μεγαλύτερη). Εξάλλου, τόσο η μετακόμιση όσο οι διακοπές έχουν από μόνα τους ήδη πολλά έξοδα. 
  • Μαζεύω χρήματα για... (συμπληρώστε ότι θέλετε). Σκοπεύετε να αγοράσετε πλυντήριο πιάτων ή απλώς θέλετε να πληρώσετε το χαράτσι και έχετε αποφασίσει να κάνετε όσες περικοπές χρειαστεί για να επιτύχετε το στόχο σας. Μια εβδομάδα λιτότητας θα σας γλιτώσει από το πενηντάρικο του σούπερ μάρκετ και θα μπει απευθείας στον κουμπαρά.



Για μια επιτυχημένη "εβδομάδα από το ντουλάπι"

1. Οργανωθείτε από πριν
Φτιάξτε μια λίστα υλικών.
Αρχικά θα χρειαστεί να καταγράψετε τα υλικά που έχετε. Πρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες των αποθεμάτων σας. Έχοντας μια λίστα τροφίμων, θα είναι πιο εύκολο να οργανώσετε την εβδομάδα σας και να βγάλετε περισσότερες συνταγές.

Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα. 
Το επόμενο βήμα είναι ο προγραμματισμός. Θα χρειαστεί να τον κάνετε από την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι κρίμα να φτάσει η Τετάρτη και να συνειδητοποιήσετε πως έχετε μόνο κρακεράκια για μεσημεριανό! Καταγράψτε τι θα φάτε την κάθε ημέρα ξεχωριστά, πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και ενδιάμεσα σνακ.

2. Χρησιμοποιήστε ελαστικές συνταγές
    Αυτές τις εβδομάδες μπορείτε να εκμεταλλευτείτε συνταγές οι οποίες είναι ελαστικές ως προς τα υλικά τους. Ορίστε μερικές ιδέες:
  • Άσπρη σάλτσα με ό,τι-έχεις-στο-ντουλάπι
  • Πατατοσαλάτα. Αν έχετε πατάτες, μπορείτε να τις συνδυάσετε με οτιδήποτε από τα παρακάτω: ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, παξιμάδι, ψωμί μπαγιάτικο φρυγανισμένο και κομμένο, πιπεριά, αρακά ή φασολάκια βρασμένα, καλαμπόκι, μουστάρδα, λεμόνι, μανιτάρια, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα που έχει περισσέψει, αλλαντικά, αυγά βραστά, μαγιονέζα, τόνο σε κονσέρβα, οποιοδήποτε τυρί, λουκάνικο, ελιές.
  • Σούπα. Το πιο ευέλικτο πιάτο. Την μετατρέπετε σε κρεατόσουπα, ψαρόσουπα, χορτόσουπα. Βάζετε ό,τι λαχανικό μπορείτε να φανταστείτε και την ολοκληρώνετε με ρύζι, μικρά ζυμαρικά, φιδέ, πλιγούρι, πατάτα ή τραχανά.
  • Σαλάτα. Κι εδώ οι επιλογές είναι ατελείωτες. Οτιδήποτε λαχανικό, κρεατικό που έχει περισσέψει, μυρωδικά, ζυμαρικά, ρύζι, αυγά, μανιτάρια, σάλτσες και σως, όλα μπορούν να μετατρέψουν την ταπεινή σαλάτα σε κυρίως γεύμα για όλη την οικογένεια.
  • Πίτσα. Δεν χρειάζεστε απαραιτήτως αλεύρι, αν και εμείς φτιάχνουμε το ζυμάρι από την αρχή (δείτε τη συνταγή εδώ). Μπορείτε να τη φτιάξετε με πίτες για σουβλάκια, με μπαγκέτα σε φέτες, με τορτίγιας ή απλώς με ψωμί (φρέσκο ή μπαγιάτικο). Απλώστε πάνω στη ζύμη λίγο πουμαρό, κέτσαπ ή έτοιμη σάλτσα. Απλώστε ό,τι έχετε από τυριά, ντομάτα, πιπεριά, ελιές, κρεμμύδι, κρεατικό ή αλλαντικό, κρέμα γάλακτος, μυρωδικά, σως. Ό,τι και να βάλετε είναι 100% σίγουρο πως η πίτσα σας θα εξαφανιστεί εν ριπή οφθαλμού! Αγαπημένο πιάτο!
  • Κέικ. Είπαμε οικονομία, αλλά μην πάθουμε και υπογλυκαιμία! Το ταπεινό κείκ, σας δίνει τόσες επιλογές, που μπορείτε να φτιάχνετε κάθε φορά και κάτι διαφορετικό. Πάνω στη βασική συνταγή για κέικ που έχει στη συσκευασία του φαρινάπ, μπορείτε:
    α) να αντικαταστήσετε τη φαρίνα με 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    β) να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη ή λάδι
    γ) να αντικαταστήσετε ένα μέρος της ζάχαρης με μέλι ή άλλα είδη ζάχαρης
    δ) να αντικαταστήσετε το γάλα με χυμό, φυσικό ή του εμπορίου, με νερό ή με γιαούρτι
    ε) να αντικαταστήσετε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια με ξύσμα λεμονιού ή λικέρ
    στ) να προσθέσετε: ψηφίδες ή μικρά κομμάτια οποιασδήποτε σοκολάτας, τρούφας ή κουβερτούρας, κομμάτια φρούτων αποξηραμένων, φρέσκων, φρουί γλασέ ή γλυκών του κουταλιού, ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους, κακάο, καρύδα αποξηραμένη, μαρμελάδα, άλειμμα σοκολάτας.

    Μπορείτε, επίσης, να βρείτε στη μηχανή αναζήτησης του υπολογιστή σας, το κέικ ή το γλυκό που ταιριάζει καλύτερα στα υλικά που έχετε.



3. Αυτοσχεδιάστε
   Το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του εγχειρήματος αυτού, είναι ο αυτοσχεδιασμός. Όπως ο ηθοποιός τρελαίνεται να αυτοσχεδιάζει, ξεδιπλώνοντας όλο το πάθος και το ταλέντο του, έτσι ακριβώς και ο μάγειρας! Φανταστείτε και δημιουργείστε νέα πιάτα, πειραματιστείτε με συνδυασμούς, επινοείστε πρωτότυπες σως, φτιάξτε γλυκά πέρα από τα συνηθισμένα! Η κουζίνα είναι πάνω απ' όλα φαντασία!

4. Χρησιμοποιήστε το μποστάνι σας (ή του συγγενή/φίλου/γείτονα)
     Στις μέρες μας όλο και κάποιος συγγενής, φίλος, γείτονας ή ίσως κι εσείς διατηρείτε το δικό σας λαχανόκηπο. Πολλοί αγνοούν τον περιορισμό του χώρου και καλλιεργούν ντομάτες και μαϊντανούς μέσα σε ζαρτινιέρες στα μπαλκόνια τους! Αν δεν το έχετε ξεκινήσει, δεν είναι αργά να το ξεκινήσετε τώρα. Ο λαχανόκηπος, όσο μικρός και να είναι, θα σας λύσει ως ένα σημείο τα χέρια , όχι μόνο στο θέμα του αποθέματος λαχανικών αλλά και της ποιότητας όσων θα παράγετε.

    Όπως και να έχει, η αλήθεια είναι πως ο κηπουρός σχεδόν πάντα έχει φρέσκα λαχανικά και συνήθως χαίρεται να προσφέρει κάτι από την παραγωγή του. Μη ντραπείτε να ζητήσετε ένα λάχανο, μερικές ντομάτες ή δυο αυγά αν έχει και κοτούλες. Θα είναι χαρά του να σας δώσει.

     Μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε και μια σχέση συναλλαγής, όπου εκείνος θα μπορεί να σας προσφέρει κάποια καλούδια όποτε του βρίσκονται κι εσείς κάποια άλλα, από το δικό σας μποστάνι, που εκείνος δεν τα έχει, χωρίς να υπάρχει τίποτε το δεσμευτικό σε αυτές τις χειρονομίες, παρά μόνο αλληλεγγύη (οι παλιοί ξέρουν καλύτερα). Αν έχετε και καλές σχέσεις, ίσως σας επιτρέψει να καλλιεργήσετε στο χώρο του μερικά δικά σας φυτά.

5. Μην ξεχάσετε να προσφέρετε!
    Ό,τι και να φτιάξετε κατά τη διάρκεια της "εβδομάδας από το ντουλάπι", μην ξεχνάτε πως κάποιες οικογένειες δεν είχαν τίποτε, ούτε στο ντουλάπι αυτή την εβδομάδα για να φτιάξουν. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι λιγότερο ευλογημένοι από εμάς.

   Πάρτε, λοιπόν, δυο μερίδες από τη νόστιμη μακαρονάδα σας και επισκεφθείτε τη γειτονική οικογένεια, τη μοναχική γριούλα, το συσσίτιο του δήμου ή της ενορίας ή όποιον άλλο βρίσκεται κοντά σας κι έχει ανάγκη. Το να μοιράζεσαι σε κάνει τελικά πλουσιότερο, τόσο από αγάπη και ευτυχία όσο και από ευλογία.


Δοκιμάσατε την "εβδομάδα από το ντουλάπι"; Πείτε μου τη γνώμη σας!
Εσείς πώς κάνετε οικονομία στην κουζίνα;


14 σχόλια:

  1. Εγώ δυστυχώς είναι ακόμα το μόνο πράγμα που δεν κάνουμε οικονομία....ο Δημήτρης βλέπεις θέλει κάθε φορά και κάτι πολύ ουάου για φαγητό...αλλά αυτό συμβαίνει στις αρτύσιμες μέρες, αφού στις νηστίσιμες που δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και είναι και περισσότερες μέρες τον χρόνο το κάνουμε αυτό που λες, λόγω έλλειψης ποικιλίας, οπότε πάει το όσπριο , το μακαρόνι και η πατάτα σε άλλα χέρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μας ανεβάσεις μας καμιά ουάου συνταγή για να φτιάχνουμε τις εβδομάδες των παχέων αγελάδων!

      Διαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμο! Θα το κάνω σίγουρα και θα σας πω πως πήγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίκαιρη η ανάρτηση σου... Θα την εφαρμόσουμε σίγουρα, αφού ακολουθούν δύσκολες μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι μόνο η εβδομάδα να μη γίνει μήνας! Και μάλιστα χωρίς να το επιδιώξουμε!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ επίκαιρο θέμα! Για τις μέρες που έρχονται! Θα φύγω και με το καλό διακοπές σε 2 εβδομάδες οπότε θα το εφαρμόσω σίγουρα! Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες Κατερίνα μου! Ελπίζω η ανάρτηση αυτή να σε βοηθήσει!!

      Διαγραφή
  5. Όντως πολύ επίκαιρη ανάρτηση .Θα το δοκιμάσω σίγουρα αφού πολλές φορές ξεμένουμε και εμείς οικονομικά ή θέλω να μαζέψω λίγα λεφτά...Ωστόσο τα γάλατα δεν θα μπορέσουμε να τα κόψουμε ώστε να μην ανοίξουμε καθόλου το πορτοφόλι για το σούπερ μάρκετ όλα τα υπόλοιπα όμως θα προσπαθήσω να καταναλώσουμε μόνο ότι ήδη έχουμε στα ντουλάπια και το ψυγείο....ευχαριστούμε για την ωραία ιδέα.Κωνσταντίνα από http://uniquecreationsbykm.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γάλατα είναι πραγματικά είδος πρώτης αν'αγκης, το οποίο δεν μπορείς να στερηθείς ειδικά αν έχεις παιδιά!!! Κατά τα άλλα, η εβδομάδα από το ντουλάπια θα σε βοηθήσει πολύ!!!

      Διαγραφή
  6. Κατά καιρούς το κάνω αλλά για 1-2 μέρες. Δεν το έχω δοκιμάσει για μία ολόκληρη εβδομάδα. Σίγουρα όμως θα χρειαστούν και κάποια εξτρά υλικά. Όλο και κάποιο υλικό θα μας λείπει.
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρόκληση είναι να οργανώσεις το μενού με όσα έχεις, αγοράζοντας όσο λιγότερα τρόφιμα γίνεται!! Αυτό προσωπικά με εξιτάρει πολύ και ψάχνω και στο ίντερνετ για νέες συνταγές με τα υλικά που έχω!!

      Διαγραφή
  7. Κάθε εποχή έχει δυσκολίες.Η οργάνωση του μυαλού και κυρίως της ζωής μας (βλέπε ντουλάπια 😊😊😊),αποτελούν εργαλεία που μας βοηθούν σε κάθε στιγμή!!Ευχαριστούμε για το άρθρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακολουθώ αυτή την τακτική (στην οποία δεν είχα δώσει όνομα εγώ 😁 ) περισσότερο τις τελευταίες μέρες του μήνα που έχει αδειάσει η τσέπη και είναι μια ευκαιρία να καταναλωθεί ότι υπάρχει στο ντουλάπι! Βέβαια τα μικρά μου (είναι και πολλά!) μουρμουράνε γιατί θέλουν κάθε μέρα και κάτι σπέσιαλ.... Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω εγώ στη δική μου οικογένεια είναι να μπορέσω να συνδυάσω τα διαφορετικά γευστικά γούστα... 5 παιδιά, 5 διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις.... Προσπαθώ να καλύπτω τα περισσότερα γούστα αλλά δεν είναι πάντα εφικτό. Επίσης, μαγειρεύοντας με ότι έχει μείνει στα ντουλάπια όλο και κάτι λείπει για την ολοκλήρωση του φαγητού οπότε τις μικροαγορές δεν τις γλιτώνουμε!!! Οπωσδήποτε όμως γίνεται οικονομία αλλά και εκκαθάριση των ήδη υπάρχοντων προϊόντων 😉😉😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips