Σάββατο 12 Απριλίου 2014

10 λόγοι για να αρχίσεις το πλέξιμο!


     Λένε ότι το πλέξιμο, αυτή η αρχαία τέχνη, μοιάζει με τη ζωή: Είναι μια διαδικασία που την ευχαριστιέσαι καθώς προχωράς βήμα – βήμα, μέχρι να φτάσεις στον τελικό προορισμό του ταξιδιού σου. Γι’ αυτό και το έχουν κατατάξει στις πιο Ζεν ασχολίες. Εκτός αυτού όμως υπάρχουν 10 γνωστοί και άγνωστοι λόγοι για να πάρεις βελόνες και μαλλί και να ξεκινήσεις:

1. Όπως έχει αποδειχτεί, το πλέξιμο ρίχνει τους ρυθμούς της καρδιάς και της αναπνοής, δηλαδή είναι σαν να κάνεις χαλάρωση και διαλογισμό (με αντίστοιχα οφέλη για την υγεία).

2. Είναι μια πρακτική και δημιουργική απασχόληση, αφού μπορείς να φτιάξεις πουλόβερ, κάλτσες, κασκόλ και σκουφιά, ζεστά και όμορφα έργα τέχνης με τα χεράκια σου.

3. Η χαρά που σου δίνει κάθε βελονιά, η ικανοποίηση που παίρνεις όταν ολοκληρώνεις ένα δύσκολο σχέδιο και η πρόκληση που δημιουργεί η επόμενη… πλεκτική σου αποστολή είναι ένα από τα πλεονεκτήματά του.

4. Σε ωθεί να εστιάσεις στο παρόν απολαμβάνοντας το «εδώ και τώρα» (το Α και το Ω για το Ζεν).

5. Σε βοηθά να αναπτύξεις την αρετή της υπομονής.

6. Σε ηρεμεί αναγκαστικά, αφού δε θέλει νευρικές κινήσεις.

7. Είναι ένα έργο που μπορείς να ολοκληρώσεις όποτε εσύ θέλεις, χωρίς να σε πιέζει ο χρόνος ή η απαίτηση κάποιου εργοδότη για συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης.

8. Σου δίνει την ευκαιρία να ξαναβρείς για λίγο τον εαυτό σου, αν έχεις χαθεί μέσα στις διάφορες υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Είναι η δική σου ώρα – και αν το κάνεις μαζί με φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα, είναι μια ευκαιρία να τονώσεις τις σχέσεις σου.

9. Φέρνει στην επιφάνεια τα καλλιτεχνικά σου ένστικτα και γυμνάζει τον εγκέφαλο, αφού σε βάζει να ασχοληθείς με μετρήματα, σχέδια και συνδυασμούς χρωμάτων.

10. Σε κάνει να συνειδητοποιείς ότι, όπως κάθε βελονιά είναι ζωτικής σημασίας και συνεισφέρει στο να παραμένει δεμένο όλο το πλεκτό, έτσι ακριβώς είναι και κάθε άνθρωπος για την κοινωνία. Επομένως αυξάνει την πίστη ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Πλέξιμο εξ απαλών ονύχων
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα πρωτοποριακά σχολεία Waldorf Schools, που υποστηρίζουν τη φιλοσοφία της Ανθρωποσοφίας, μαθαίνουν στα μικρά παιδιά να πλέκουν πριν καν ξεκινήσουν να διαβάζουν.

Μια πνευματική απασχόληση
Σύμφωνα με την Αμερικανίδα Bernadette Murphy, συγγραφέα του βιβλίου «Ζεν και η τέχνη του πλεξίματος: Εξερευνώντας τις διασυνδέσεις μεταξύ πλεξίματος, πνευματικότητας και δημιουργικότητας» (Zen and the Art of Knitting: Exploring the Links Between Knitting, Spirituality, and Creativity), το πλέξιμο, όσο και αν φαίνεται παράλογο, έχει κάτι που φέρνει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη αρμονία με τον εαυτό τους και τους κάνει πιο πνευματικούς.

Πηγή: www.goldenmag.gr

2 σχόλια:

  1. Γενικά μετά τη γέννα το έχω ρίξει πολύ στις κατασκευές και θυμώνω πολύ με τον εαυτό μου που ενώ με είχε μάθει η μάνα μου μικρή κέντημα, ράψιμο, πάντα για το βελονάκι της έλεγα όχι. Τώρα ενώ θέλω δεν ανοίγω νέο μέτωπο - ακόμη τουλάχιστον!
    Μπράβο σου και περιμένω περισσότερες δημιουργίες σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κατασκευές είναι μια πολύ δημιουργική, χαλαρωτική αλλά και πρακτική απασχόληση! Μπράβο σου που αξιοποιείς τόσο όμορφα το χρόνο σου!

      Έτσι κι εγώ δεν εκτιμούσα τότε τις γνώσεις που ήθελε να μου μεταδώσει η μητέρα μου, σήμερα όμως βλέπω τι χαζομάρα έκανα! Η αλήθεια είναι πως σήμερα το βελονάκι χρησιμοποιείται περισσότερο από παλιά για να φτιάξεις χαριτωμένα πραγματάκια, πέρα από δαντέλες!

      Όσο για το νέο μέτωπο που λες, έτσι είναι καλύτερα, δηλαδή να μην πιέζεις τον εαυτό σου! Αν το έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, θα έρθει η σωστή στιγμή στη ζωή σου και τότε από μόνη σου θα το ξεκινήσεις!

      Σύντομα θα ανεβάσω κι άλλα πραγματάκια! Θα χαρώ να τα δεις και να μου πεις τη γνώμη σου! Και φυσικά, οποιαδήποτε βοήθεια και αν χρειαστείς, μη διστάσεις να με φωνάξεις!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips