Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Συνταγές με μέλι


1. Ψωμί σόδας με μέλι και καρύδια. Ανακατεύετε 2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 3 κ.γ. μαγειρική σόδα...
...1/2 κούπα βρώμη, 1 κούπα σταφίδες, 1/2 κούπα καρύδια και 1/3 κούπας μαύρη ζάχαρη. Προσθέτετε 1 κούπα γάλα, 2 αβγά, 1/3 κούπας μέλι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Βάζετε το μείγμα σε μια φόρμα των 22x12 εκατοστών και ψήνετε στους 180 C για μία ώρα.

2. Μπισκότα βρώμης με μέλι και σταφίδες. Ανακατεύετε 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου με 125 γρ. μέλι, προσθέτετε ένα αβγό και αναμειγνύετε. Βάζετε 75 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 200 γρ. βρώμη και 90 γρ. σταφίδες και ανακατεύετε. Βάζετε κουταλιές από το μείγμα σε λαμαρίνα αλειμμένη με βούτυρο ή μαργαρίνη και ψήνετε στους 160 C για 10' μέχρι να ροδίσουν.

3. Honeycomb (καραμέλα μελιού). Σε μικρή αντικολλητική κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά λιώνετε 5 κ.σ. ζάχαρη με 2 κ.σ. μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε 1 κ.γ. μαγειρική σόδα και ανακατεύετε. Αδειάζετε γρήγορα πάνω σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε να κρυώσει. Σπάτε σε μικρά κομμάτια και σερβίρετε με μους σοκολάτας ή παγωτό.

4. Ροδάκινα με μέλι και παγωτό. Κόβετε 6 ροδάκινα στη μέση, βγάζετε τα κουκούτσια και τα βάζετε σε ένα βαθύ μπολ. Ανακατεύετε μια κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι, με 2 κ.γ. χυμό λεμονιού και 2 κ.σ. μέλι. Περιχύνετε με αυτό τα ροδάκινα σκεπάζετε με μεμβράνη, βάζετε στο ψυγείο για 4 ώρες και σερβίρετε με παγωτό.

5. Milkshake με καρύδια και μέλι. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ 2 μπάλες παγωτό βανίλια, 1 κούπα γάλα, 2 κ.σ. ψιλοκομμένα καρύδια και 1 κ.σ. μέλι. Περιχύνετε το εσωτερικό ενός ποτηριού με 1 κ.γ. μέλι, προσθέτετε το ρόφημα και πασπαλίζετε με λίγη κανέλα.

6. Παγωμένο τσάι με μήλο και μέλι. Βάζετε 4 σακουλάκια μαύρο τσάι σε 3 κούπες βραστό νερό και αφήνετε να εμποτιστεί για 5'. Βγάζετε τα σακουλάκια και προσθέτετε 5 κ.σ. μέλι και 3 κούπες χυμό μήλου. Ανακατεύετε να λιώσει το μέλι και βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.

7. Σάλτσα μπάρμπεκιου με μέλι. Σοτέρετε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο για 5'. Προσθέτετε 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, 1 κούπα μέλι, 1 1/2 κούπα κέτσαπ, 2 κ.σ. ξύδι, 2 κ.σ. γουόστερ σος, 1 κ.γ. μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε για 5-7'.

8. Πικάντικη μαρινάδα με μέλι για κοτόπουλο. Φτιάχνετε τη μαρινάδα με 4 κ.σ. σουσαμέλαιο, 4 κ.σ. λευκό ξίδι, 3 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. τσίλι σος, αλάτι και πιπέρι. Μαρινάρετε το κοτόπουλο 8 ώρες και ψήνετε στους 200 C  για 35-45'.

9. Σάλτσα βασιλικού με μέλι για ψητά λαχανικά. Φτιάχνετε τη σάλτσα με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο, 2 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε λαχανικά όπως πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες και κολοκυθάκια ψημένα στο γκριλ ή στο μπάρμπεκιου.


Πηγή: Περιοδικό Gourmet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips